avondfotografie den bosch

In mijn vorige blog heb ik je uitgelegd hoe je foto’s tijdens het blauwe en gouden uurtje kunt maken. Maar wist je dat de avond zich uitstekend leent voor het maken van prachtige foto’s? Ik (Saskia) geef je graag een aantal tips om nog beter te worden in avondfotografie. Het is écht niet moeilijk en de resultaten zijn spectaculair. 

Wat moet je weten voor de mooiste avondfoto’s?

  1. Zet je camera op de M (manual stand). Ja, ik weet ’t, het is eng om ‘m van de automatische stand af te halen. Maar je kunt ’t!
  2. Zet je spiegelreflex camera zoveel mogelijk op de laagste iso stand: 100. De kans op ruis (korrelige foto’s) is anders té groot.
  3. Als uitgangspositie zet het diafragma van je camera op F11. Aanpassen doe je gaandeweg, bekijk goed wat het effect is.
  4. Qua sluitertijd begin je met 5”. Varieer hier mee: hoe langzamer de sluitertijd, hoe meer lichtopbrengst.
  5. Gebruik een statief of zet je camera op een muurtje. Anders worden je foto’s geheid bewogen. Let op: zet de stabilisatie van je lens uit (zit vaak aan de zijkant)
  6. Gebruik een afstandsbediening of gebruik de zelfontspanner (2 sec) om onscherpte te voorkomen bij het indrukken van de ontspanknop.
  7. Varieer met je witbalans.
  8. Heeft je camera moeite met het scherpstellen? Zet ‘m dan op MF (manual focus) en stel je camera zelf scherp.

Vorige week maakte ik onderstaande foto’s in Den Bosch. Ik zal er kort bijschrijven welke instellingen ik heb gebruikt. Om te beginnen met de headerfoto bij dit artikel. Hier heb ik “zooming” toegepast. Klinkt moeilijk, is het niet. Het werkt heel simpel: terwijl je camera de foto aan ’t maken is (gebruik een lange sluitertijd), draai je stapsgewijs aan je lens. Ik heb de lens met drie stappen uitgezoomd. Tussen elke stap heel even rust.

avondfotografie

Ik heb hier het diafragma ingesteld op F11. Door een hoog F-getal krijgen de lantaarnpalen van die stervormige lichten. Ik hou er van! Iso 100. Sluitertijd: 5 seconden. Hierdoor zie je de auto’s niet meer op de foto, wél de voor-en achterlichten die als een streep op de foto terecht komen.

avondfotografie tips

Bij deze foto had ik te maken met een extraatje: het had namelijk nét geregend en dat geeft de straat juist een mooi, glanzend effect. Maak hier dus, als het even kan, gebruik van! Sluitertijd: 10 seconden. F22. Iso 100.

avondfotografie lichteffect

Bij deze foto hebben we een “lichttrucje” toegepast. Iemand heeft gedurende de sluitertijd van maar liefst 30 seconden met een zaklampje kringeltjes gemaakt door er mee heen en weer te lopen. Omdat de sluitertijd zo lang was zie je de persoon niet, maar “vangt” je camera het licht en is dit het effect. Eigenlijk is het tekenen met licht :-). Je kunt dit ook goed doen met de bekende vuurwerksterretjes. Iso 100, f11.

avondfotografie weerspiegeling

Dit is mijn favoriete foto uit deze serie, vooral vanwege het sprookjesachtige effect van de verlichting en de weerspiegeling van het de boog en het licht in het water. Ook hier geldt dat als je sluitertijd lang(er) maakt de camera dus meer kans heeft om licht te vangen, waardoor bijvoorbeeld de lucht iets lichter is geworden dan ie in werkelijkheid was. Ook hier is gebruik gemaakt van een sluitertijd van 30 seconden, f11 en iso 100.

avondfotografie Bosch

Als Bossche is dit natuurlijk (zeker in het jaar van Jeroen Bosch) een niet te missen object! De Sint Jan is prachtig uitgelicht en toornt mooi boven de stad uit. Dit is de enige foto waarbij ik de iso verhoogd heb naar 400. De reden daarvoor is dat er naast/langs de Sint Jan dan ook wat meer licht wordt “gevangen” waardoor de lucht rondom de Sint Jan hierdoor wat minder donker wordt. Opnieuw heb ik gebruik gemaakt van een sluitertijd van 30 seconden en een diafragma van 11.

Avondfotografie? Probeer het gewoon

Als je bovenstaande tips opvolgt kun je zelf ook mooie avondfoto’s maken en beter worden in avondfotografie. Het is echt niet moeilijk; het is meer een kwestie van uitproberen. En oh ja, neem iemand mee op je avondfotografie tour door jouw stad. Wel zo gezellig, want soms duren die 30 seconden sluitertijd best lang :-). En ook veilig! Veel plezier! Heb je zelf nog leuke tips of leuke avondfotografie locaties? Zet ze in de reacties!

xxx