barbecue mythen

Ben jij een die-hard barbecue fanaat? Dan ken jij deze feiten vast al. Wil je net als ik je barbecue skills verbeteren? Dan zijn deze 7 barbecue mythen er om je op weg te helpen.

2016 wordt voor mij het barbecue jaar. Ik heb me voorgenomen mijn barbecue een vaste plek in de tuin te geven, zodat ik hem heel snel en gemakkelijk aan kan steken. barbecueën, ik hou er van. Niet alleen vanwege de heerlijke smaak van gegrilde vlees- en groentegerechten, maar vooral ook vanwege de gezelligheid. In de zomer, maar ook in de winter.

Maar goed, op barbecue vlak ben ik nogal junior. Er valt nog een hoop te leren voor mij: het aansteken van de barbecue, hoe zit het met de warmte, kun je ook creatief zijn met kolen en hout, en wat doet dat dat met de verschillende gerechten, kun je ook andere gerechten bereiden dan vlees, vis en groente… etc.

weber barbecue

7 barbecue mythen

mythe 1: Er is een duidelijk verschil in smaak tussen vlees dat is gegrild boven briketten, boven gas of op elektrisch.

FABEL

En ik kan het weten. Onlangs was ik uitgenodigd door Fonq voor een Weber barbecue event. Samen met een 10-tal foodbloggers werden we geïnspireerd op barbecue-vlak en kregen we een blinde smaak test. Slechts 1 van ons had goed gegokt maar we konden eigenlijk allemaal niet het verschil proeven tussen vlees dat was gegrild op een houtskool-, gas of op een elektrische barbecue.

Mythe 2: Vlees moet, voordat het wordt gebraden, op kamertemperatuur worden gebracht.

FEIT

Om te zorgen dat het vlees gelijkmatig wordt gebraden, moet je het een paar uur van tevoren uit de koelkast halen. Als de kern van het vlees namelijk te koud is, dan kan het zijn dat je het braadstuk zo lang moet grillen dat de buitenkant verbrandt of droog wordt.

Mythe 3: Je moet het vlees kruiden voordat je gaat barbecueën.

FABEL

Zout, peper en andere kruiden branden er op de barbecue vanaf. Het is veel beter om het vlees te kruiden als het klaar is. Een ander verhaal is het natuurlijk als je vlees marineert of zelf gemaakte hamburgers roostert.

Mythe 4: Je regelt de temperatuur in een houtskoolbarbecue met de ventitalitieroosters.

FABEL

Je kunt de temperatuur laten dalen of het vuur doven door de roosters te sluiten. Om de temperatuur van de barbecue goed te reguleren laat je de roosters helemaal openstaan. Door briketten toe te voeg of weg te halen beïnvloed je de temperatuur.

Mythe 5: Het is een goed idee om bier in je kip te doen om malser vlees te krijgen.

FEIT

Bier over de kip gieten helpt niet, dan trekt het sap er niet goed genoeg in. Een goede manier om bijv. wijn of bier toe te voegen aan je kip is met behulp van een gevogelte stomer, waar je de kip overheen zet. Maar wat ook heel leuk is: je kip over een blikje bier of frisdrank te zetten. Tips en tricks lees je hier.

Mythe 6: Kip of braadstukken worden eerder gaar door een braadspit te gebruiken

FEIT

Alleen het spit zelf al wordt van binnen gloeiend heet en dat gaart het vlees van binnenuit. En heb je een luxe braadspit, dan draait deze automatisch en heb je helemaal geen omkijken meer naar het garingsproces.

Mythe 7: als je gaat barbecueën heb je altijd een volle brikettenstarter nodig.

FABEL

Een brikettenstarter, ik wist tot voor kort niet eens van het bestaan. Maar het is een heel handig “pannetje”  waarmee je heel gemakkelijk je briketten om voor kunt verwarmen. Je hebt dus niet altijd een volle starter nodig, het is afhankelijk van het gerecht. Een grove schatting:

  • 180-190 graden = 1/3 brikettenstarter
  • 240-250 graden = 1/2 brikettenstarter
  • 280-290 graden = 1 brikettenstarter

brikettenstarter Weber

Hopelijk helpen deze barbecue mythen jou ook vast op weg om de barbecue helemaal onder controle te krijgen :).