Ben jij ook zo dol op kip. Uit de oven met een lekker knapperig korstje. Wist je dat je dat ook met een barbecue kunt bereiken?! Ik probeerde onlangs een nieuw recept: cola kip van de bbq. Superlekker en ook erg leuk om te doen. Lees verder voor het recept.

Het recept cola-can-chicken staat trouwens al langere tijd op mijn to-do lijst. Een zoet-smakende kip garen op een blikje cola, hoe leuk is dat! En al helemaal nu het weer buiten goed is, en een barbecue in de tuin niet meer weg te denken is. In onze tuin staat hij helemaal klaar om gebruikt te worden. Ik ga aan de slag en scoor een mooie bio kip en een blikje cola.

Ingrediënten cola kip van de bbq

  • Een hele kip
  • Een blikje cola
  • olijfolie
  • 1 el chilipoeder
  • 2 tl zout
  • 2 tl donkerbruine basterdsuiker
  • 1 tl peper
  • 1 teen geperste knoflook (of een halve tl knoflookpoeder)
  • 1/2 tl cayennepeper

Als je niet gek bent op pittig dan kun je de peper natuurlijk ook gewoon weglaten.

Cola kip op de schaal zetten

Recept cola kip van de bbq

Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Eigenlijk is het wachten tot de kip gaar is het moeilijkst 🙂 Je dept de kip droog met keukenpapier en smeert hem in met olijfolie en de geperste knoflook. De rest van de kruiden roer je door elkaar in een kommetje. Daarna smeer je ook daar de kip goed mee in. Haal de bovenkant van het colablikje er vanaf met een blikopener en drink de helft op. Zet nu het blikje op een aluminium schaal of ovenschaal en plaats de kip er overheen. Zorg dat de kip stevig staat door hem op zijn pootjes te laten rusten.

Cola kip van de bbq klaar

 

Het vervolg: op de bbq en wachten…..

Zorg voor een goed hete bbq (wij gingen voor 200°C). Zet de aluminium schaal met de kip rechtstreeks op de kolen, dus zonder rooster en zet de deksel er op. Nu is het wachten, zo’n 80-90 minuten, tot je aan kunt vallen. Kijk tussendoor af en toe of het vel niet te zwart wordt. Maar kijk ook weer niet te vaak, de bbq verliest dan teveel warmte. Het is afzien, dat wachten. We horen de cola gezellig sissen en het kippetje ruikt heerlijk! Maar geloof me, het is het wachten meer dan waard: de kip is heerlijk mals! En ja hoor, met een knapperig velletje.

cola kip van de bbq

 

Ik zou graag willen zeggen dat we hem tot het laatste stukje hebben opgepeuzeld, maar kat Sjakie was ons te snel af. Hij ging er met het laatste pootje vandoor.

Gelukkig waren er nog marshmallows… En een oude gasfles die dienst doet als houtkachel en een terrasverwarmer.

marshmallows