kruidenmix met koffie

Koken met koffie? Jazeker! Koffie is een prima smaakmaker. In (chocolade)taarten, maar ook in hartige recepten. Ik (Ilja) ben helemaal gek van de kruidenmix met koffie uit het kookboek van Rohan Marley, inderdaad, de zoon van Bob. De kruidenmix is zo gemaakt en heerlijk over vlees, vooral over knapperig gebakken kipdrummets uit de oven.

Stir it up is de toepasselijke naam van het kookboek in kwestie. Dat geldt zeker voor deze kruidenmix. Een beetje goed roeren is eigenijk alles wat je moet doen. En natuurlijk koffie malen. Ik kies, heel toepasselijk, voor een Marley koffie, 100% biologische koffie. De bonen maal ik fijn in een elektrische koffiemolen en ik doe wat extra, daar  zet ik een lekker kopje koffie van in mijn percolator.

Recept kruidenmix (Marley Coffee Spice Blend)

 • 2 eetlepels zeer fijngemalen koffiebonen
 • twee eetlepels gemalen anijs
 • 2 eetlepels uienpoeder
 • 1 eetlepel gemalen komijn
 • een eetlepel lichtbruine suiker
 • 1 eetlepel gedroogde tijm
 • 1 theelepel kerrie
 • een theelepel zout
 • 1/2 theelepel cayennepeper
 • halve theelepel nootmuskaatpoeder
 • 1/2 theelepel piment

Roer alle ingrediënten goed door elkaar. Bewaar de kruidenmix in een goed afgesloten pot. De mix is zeker 2 maanden houdbaar. Bij mij is ie voor die tijd altijd op 🙂

kip met kruidenmix met koffie

Kipdrummets met kruidenmix met koffie

Wil je ook van die lekkere, knapperige kipdrummets maken? Roer dan 2 eetlepels olijfolie door de kipdrummets en een flinke hoeveelheid van de kruidenmix. Laat even intrekken. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de drummets er op.

Bak op 180º in de oven. Laat ze lekker lang doorbakken (ik doe zo’n 3 kwartier) voor een knapperig en goudbruin velletje. Wel goed opletten. Door de suiker in de kruidenmix wordt de kip wat sneller bruin.