Koffie? Lekker! Maar niet te veel hoor, ik drink er maximaal zo’n twee per dag. Thuis maak ik koffie met Nespresso en de melkopschuimer. Bij het strandhuisje lukt het me maar niet om lekkere koffie te maken. Strandmattie Gerard legt me vandaag uit hoe je met een percolator heel eenvoudig de lekkerste koffie maakt.

In deze VLOG zie je hoe Gerard mij stap voor stap wegwijs maakt in het land der Italiaanse percolator koffie. Het werkt echt supermakkelijk:

Waar te koop, een percolator?

Een percolator, zo heet het Italiaanse koffiepotje (bij het opnemen van de vlog was ik de naam even kwijt ;-)) is gewoon te koop bij de HEMA voor 17 euro. Je hebt dan een prima werkend huis-tuin-en-keuken exemplaar.

Je moet ook een stalen melkopschuimer op het strand hebben. Jouw kunststof opschuimer is voor in de magnetron“, vertelt Gerard me. De stalen melkopschuimer blijkt gewoon in hetzelfde HEMAschap te staan, voor nog eens 17 euro.

Uiteraard zijn er ook verfijndere percolators te vinden. Ik zie een prachtige zwarte hier en dit rode exemplaar spreekt me ook erg aan. Maar voor in ons strandhuisje vind ik mijn zilveren potje prima.  Op de afbeelding hierboven zie je ook het een percolator werkt:

A: daar doe je het ongekookte water in.
B: daar doe je de koffie in.
C: daar komt de koffie in als hij klaar is.

Wat voor koffie gaat er in een percolator?

Het is mijn allereerste keer, dus ik heb bij AH de snelfiltermaling van Max Havelaar genomen. Ik viel voor de “verrassend zachte smaak”-belofte. Want bittere koffie, daar ben ik niet zo dol op.

Op deze site vol tips lees ik dat je zelf moet uitproberen wat je het lekkerst vindt. Niet te fijn, maar ook zeker niet te grove koffie maling. In het laatste geval passeert het water te makkelijk de koffie en zal je een slappe bak krijgen. Gerard’s advies: een mokka-achtige koffie smaakt het lekkerst.

Heb jij nog koffietips? Ik lees ze graag 🙂