Een barbecue-boek uitproberen in de winter, is dat handig? Echt wel! De winterbarbecue is letterlijk en figuurlijk hot. Met de komst van al die prachtige BBQ’s met deksel kan het ook steeds beter.
En nu is er ook nog het grote BBQ-boek voor vrouwen (en mannen): On Fire, geschreven door chefkok Madame Charlotte. Daarmee sta je moeiteloos het hele jaar rond buiten te grillen.
Hoezo voor vrouwen?
Ik moet toegeven, ik heb een lichte allergie voor de toevoeging ‘voor vrouwen’. Waarom zouden wij een speciaal boek nodig hebben om te kunnen BBQ-en? Maar goed, kun jij je Bonnie’s barbecue avonturen nog herinneren? Alleen het aansteken al lukte haar niet 1-2-3 😉 Tegelijkertijd moet ik zeggen dat ook bij mij thuis Marco meestal de meester van de barbecue is. En dat vind ik eigenlijk wel prima.
Handige tips en trucs
Me er vervolgens lekker tegenaan bemoeien kan ik overigens heel goed. Met de tips uit het boek word ik zelfs een heuse expert. Ik word zelfs zo enthousiast van On Fire dat ik besluit een winterbarbecue feestje te organiseren.
“Zeg Marco, we moeten natuurlijk wel een barbecue met deksel, zeker nu het buiten wat kouder is. Dan blijft de temperatuur in de BBQ goed op peil en wordt het vlees rondom warm.” Marco hobbelt gelijk even naar Bonnie om haar vette Weber te lenen.
Moeilijk kiezen!
Terwijl Kiki en Marco de tuin gezellig aankleden met lampjes, kussens en vooral veel plaidjes voor de warmte, blader ik door het boek om te kijken wat ik ga maken. Dat is nog moeilijk kiezen! De foto’s zien er zo smakelijk uit dat ik alles wel wil maken. Uiteindelijk kies ik voor:
- de venkelworstjes met zure kool uit de herfstsectie
- de koolsalade uit het hoofdstuk winter
- de gegrilde ananas.
De ananas bedoeld voor de zomerbarbecue, maar mag vast ook wel in de winter.
Een BBQ-pro
Ik verwacht mijn ouders en Bonnie en Mia rond een uurtje of zeven, dus geef ik Marco instructies om de barbecue om zes uur aan te steken. Volgens het boek is de BBQ dan op tijd op temperatuur. Ik zou het graag zelf doen, maar ik leg nog de laatste hand aan de koolsalade. Ik dirigeer daarom van afstand: “Je kunt het beste eerste een laag briketten en dan een laag houtskool gebruiken, dan blijft de BBQ lang heet en hoef je niet steeds bij te vullen.” Klinkt goed toch? Zo overgenomen uit On Fire.
Fan van de winterbarbecue
In het begin zitten we nog een beetje onwennig. Het is even wat anders, BBQ-en met je jas aan en je warme winterboots. Maar wat is het gezellig! Twee vuurkorven zorgen ervoor dat we het niet te koud krijgen. Uiteindelijk eisen de mannen toch de BBQ op. Vinden wij niet erg, wij zitten te smullen. Alles is superlekker. Op de achtergrond een muziekje uit de spotify playlist voor de winterbarbecue. Want zelfs die vind je in dit boek.
Of het nu voor vrouwen of voor mannen is, ik ben fan! Van het boek en de bbq.
Deze winactie is afgelopen
Winactie On Fire
Ook zin gekregen in zo’n stoere winterbarbecue? Dat komt goed uit. OHIMP mag 2 exemplaren van On Fire weggeven. Kan je niet wachten? Je kunt het boek ook hier kopen bij Bol.com.
Meedoen is heel makkelijk: laat in een reactie onder deze blog weten wat jouw favoriete barbecue gerecht is. De winaars krijgen begin februari bericht.
We worden natuurlijk ook erg blij als je OHIMP op Facebook wilt liken en als je dit bericht deelt. Heel veel succes!!
Hele leuke Winactie! Ik doe graag mee. Ik zou als eerste groentespiesen met spicy falafel maken. Ingrediënten zijn gele paprika, rode uien en cherrytomaten en natuurlijk spicy falafel. Een heel simpel en kleurrijk gerecht en ook nog eens lekker en gezond!
Worst! In allerlei smaken! Superlekker van de BBQ!!
Lijkt mij een mooi boek! Ik doe graag mee aan de winactie…
Dol op barbecuen,maar nog nooit in de winter. WEl een goed idee eigenlijk
Ik vind kipspiesjes met gele paprika en rode ui erg lekker
Wat een leuk boek, ik doe graag mee.
Ik hou erg van hamburgers van de BBQ, erg lekker.
Groetjes Anneliese
Je mag mij altijd wakker maken voor een tofuspies,
Het allerlekkerste voor op de bbq een ook nog vegetarisch.
Appel met suiker en kaneel en een beetje likeur in alu-folie en hierna heerlijk warm opeten. Mmmm…
Lekkere zalm van de bbq, heerlijk!!
Ribbetjes zijn ontworpen voor de BBQ toch ?
mijn favo gerecht voor op de bbq is banaan omwikkeld met spek.
De banaan krijgt hierdoor een heerlijke warme zoute smaak… jammie
Mijn favoriete BBQ gerecht zijn sticky chickenwings met een honing- rozemarijn-sinaasappel glacé. Lekker!
Jee dit is leuk!
Ik gooi er altijd gewoon vlees enzo op
Zou het boek aan mn broertje geven die doet net de koks opleiding en zou het geweldig vinden
Kunnen we mooi eens iets anders proberen 🙂
fijne dag liefs carola
Wat een geweldige actie doe graag mee.
Wij zijn dol op couscous met vis of garnalen met paprika stukjes en selderij .
Eigenlijk een toetje; een banaan met koetjesreep in aluminiumfolie. Variant is appel met spek/marshmallow
Mijn favoriet (wat ook nog eens heel snel + makkelijk is):
Neem een maiskolf. Smeer hem in met barbecuesaus. Doe er een reep bacon omheen en grillen maar!
Ik ben dol op gepofte aardappels met verse kruiden, kruidenkaas en knoflook 🙂
ik ben helemaal niet bekend met de winter-bbq maar het ziet er heerlijkkkkkkkkk uit !! zag ik daar nu een camembert met allerlei lekkere dingetjes erop voorbij komen? mmmm lijkt mij super 😉
Ik ben dol op spiesjes met garnalen, kerstomaatjes en ongepelde teentjes knoflook. Heerlijk met chilisaus
Mijn favoriet is heel simpel speklapjes. Heerlijk!
Mijn favoriet blijft shashlick.
Camembert in alufolie. Lekker met honing en tijm, of cranberry-, bramen- of frambozencompôte.
En zalmmoot met de huid er nog op, knoflook, verse kruiden als tijm of rozemarijn, in alufolie. Serveren met citroen, grof zeezout en versgemalen zwarte peper.
Beiden zijn lekker met verse, grofgesneden frieten of aardappelpartjes uit de oven en een groene salade.
Ook hier de man aan het vuur en ik hou mij bezig met de bijgerechten. Ik hou van de simpele bbq, een mooie rosbief of een sappige cote à l’os op de rooster en daar een lekkere koolsalade of pasta salade bij in de zomer, in de winter lekkere gegrilde groenten, een tafel vol vrienden en een lekker wijntje erbij. De hemel op aarde!!
Wij hebben geen man in huis die de BBQ aan kan steken, dus dat is mijn taak. En ja, dat doe ik ook graag in de herfst of winter! Helaas regent het bij mij dan meestal.
Ik houd er erg van om ‘langzame’ producten te bereiden: spareribs een paar uur,, een mooie rosbief. Maar mijn favoriet is wel een stuk buikspek, een nachtje marineren in een rub en dan een paar uur op de BBQ op indirect vuur. Hmmm…. Ga hem van de week maar eens opstoken denk ik….
hamburgers
Champignon met roomsaus jammie. Maar ook een lekkere maïskolf met boter en zout.
En daar naast een heerlijk door gebakken speklapje
Ik ben dol op visgerechten en zeker van de bbq.
Gemarineerde zalm of zwaardvis daar kun je me voor wakker maken.
wat een leuke tips en een leuk boek, mijn favoriet blijft stokje kip met ananas, simpel maar lekker.
Mij mag je bij zon, regen of sneeuw wakker maken voor een zalmpakketje van de BBQ, zalm met plakjes tomaat en citroen en daarbij een bosje dille, in olijfolie en dan in folie gewikkeld op het vuur. Makkelijk, overheerlijk en ook nog eens gezond!
BBQ doen wij altijd in de zomer. Lijkt me ook wel gezellig in de winter. Inderdaad vuurkorven en plaids erbij. Goed plan
Nooit echt bij stil gestaan om te BBQ-en in de winter. Maar met dit boek heb in inspiratie genoeg om het vuurtje weer lekker op te stoken.
Hier is mijn man ook degene die staat te bbq-en, maar dan nadat ik al alle voorbereidingen heb gedaan. Mijn favoriet blijft shashlick, zelfgemaakt van fricandeau, spek, ui en paprika met de marinade van Versteegen.
Daarbij een frisse salade van witte kool, ananas en een mayodressing met paprikapoeder.
Leuk!! Hier word ik nu blij van, een gaaf boek met heerlijke recepten voor op de bbq.
Een van mijn favoriete gerechten die we eigenlijk altijd maken als we gaan bbq-en zijn garnalen. We maken zelf een heerlijke marinade, met veel knoflook en leggen daar de gepelde garnalen een aantal uren in.
Dan aan een spies doen en heerlijk op de bbq bereiden.
Zo lekker…. zeker met wat stokbrood en salade>
Ooh wat een gaaf barbequeboek..! Ik ben heel erg van de gegrilde courgette, champignon en aubergine op de BBQ maar ook de ananas met honing is mijn favoriet mmm…
Lijkt me super!! Mijn favo gerecht: Turkse lamskarbonaatjes!
hoi,
wat ziet dat dr heerlijk uit allemaal zeg!
mijn favoriete barbecue gerecht: zalm en een gepofte aardappel met knoflook majo <3 heerlijk! heel simpel maar ooh zo lekker.
groetjes,
Esther
Mijn favoriete bbq gerecht is maiskolven ingesmeerd met roomboter en cajunkruiden! Zoooo lekker 🙂
Niet te donker laten worden dan blijven ze lekker sappig en heerlijk zoet.
Ps ik heb geen Facebook maar volg je (bonnie) al wel lang op twitter (met yimaonline) EN je blog natuurlijk 🙂