Barbecue-en, dat kan ik toch zeker zelf wel? Het in elkaar zetten van de fonkelnieuwe Weber barbecue blijkt een ander verhaal. Uit hoeveel onderdelen kan zo’n ding bestaan?! Maar gelukkig komt pappie op bezoek. In no-time heeft hij het klusje geklaard. Zie hem shinen!

Mijn vader natuurlijk ook, dat hij in een kwartier voor elkaar heeft gekregen waar ik waarschijnlijk een hele ochtend over gedaan zou hebben.

Hij geeft nog wat extra barbecue tips en legt uit hoe de speciale brikettenbrander werkt. Supersimpel! Je legt wat aanmaakblokjes op het onderste rooster. Plaats de brikettenbrander met briketten erin op het bovenste rooster, en branden maar. Een kind doet de was!

Een barbecue in elkaar zetten? Daar heb ik dus een man bij nodig. Maar bij het barbecue-en zelf toch zeker niet?

De volgende dag besluit ik Mia te gaan verrassen met een klein, gezellig moeder-dochter barbecuetje:

 • Een paar groentespiesjes met spul waar ze dol op is (champignons, paprika, ui en courgette)
 • wat kipspiesjes (plain & simple).
 • Kruidenboter (met takjes dennenboom. Het recept lees je hier).
 • Olijven
 • Ovenfrietjes
 • Een blikje cola voor Mia en een flesje witbier voor mezelf.
 • Broodjes (onze buurtbakker heeft toch zulk lekker speltbrood, ik sneed er kleine blokjes van).
 • Mayonaise en ketchup (sorry, gewoon uit de pot/fles).
 • En muziek van Mia’s eigen playlist (ik bespaar je de details…)

Brikettenbrander, there you go!

Helemaal volgens de barbecue tips van mijn pa steek ik de fik erin. So far so good! Hij rookt lekker en ik krijg al helemaal een gezellig barbecue gevoel. Zou ik wel genoeg briketten gebruikt hebben? Vast wel. Als de kooltjes wit zijn gooi ik ze over in de Weber. Jeetje wat een vuurzee en vonken, als dat maar niet mijn nieuwe vtwonen tegels aantast! (Gelukkig, niets aan de hand).

Ha, daar is Mia ook!

Blij stort ze zich op de cola en kruidenboter. Ik leg de groente- en kipspiezen op de Weber en plaats de deksel erop. De buren gaan ook lekker met hun eigen barbecue. Hun vlees ruikt al verrukkelijk! Over een kwartiertje hebben wij vast ook de allerlekkerste spiesjes.

Maar na een kwartiertje…

Is er nog geen spat veranderd aan onze spiesjes. Ik klooi wat met de verschillende ventilatieschuifjes en wiebel wat aan de Weber. En na nog eens een kwartier? De spiezen zijn nog even rauw.

Laten we maar vast beginnen met de frietjes. Het brood, de kruidenboter en de olijven zijn inmiddels op. Mia eet een rauw groentespiesje:

“Wat smaakt die komkommer raar?”
“Dat is courgette…”

Misschien helpt een extra aanmaak blokje? Moet je kijken hoe professioneel ik dat kan aansteken…

“Ehh mam, ik zit vol!”
“Nee he?! Verdorie… Ach, ik eigenlijk ook ;-)”

En wie waren er uiteindelijk heel blij met de kipspiesjes, die uiteindelijk na twee uur de eerste tekenen van verkleuring begonnen te vertonen?! Onze gezellige Fransje en Sjakie, die zo te zien wel toe waren aan een lekker stukje vlees.

Tips voor de zelf barbecue-ende vrouw:

 • Equipment darling! Mijn Weber komt bij de webshop Alternate vandaan, ’s avonds besteld – volgende dag in huis. En… het is uitverkoop!
 • Houd een handige Harry achter de hand, voor het in elkaar zetten van de barbecue.
 • Mijn persoonlijke les: op 10 briketten kun je niet barbecue-en! Toen ik deze foto naar mijn vader stuurde kreeg hij spontaan de slappe lach “Waar was je bang voor?! Briketten-schaarste? Ik wil best een zakje voor je kopen hoor whahaha”.

… wacht maar. De volgende keer kan ik het echt zelf wel!