Cascais is een prachtig vissersdorp in Portugal, aan de Costa de Lisboa. In deze fijne badplaats combineer je zon, cultuur en lekker eten moeiteloos met elkaar. Cascais is tevens de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan bijvoorbeeld Lissabon of Sintra. Leuke dingen doen in Cascais? Wij hebben 5 tips.

Kusjkaajs, zo spreek je Cascais uit. En dus niet op z’n Frans, zoals ik de hele tijd deed. Kaskè. Hoe dan ook, Mia en ik bezoeken deze heerlijke badplaats op nog geen 20 kilometer van Lissabon en hebben er een fantastische tijd.

De geschiedenis van Cascais

Cascais is van oudsher een vestingstadje, dat gedeeltelijk verwoest werd door een aardbeving in 1755. Ruim een eeuw later, als het stadje weer helemaal up and running is, wordt het op de kaart gezet als vakantiebestemming voor vnl. Portugezen. Dat komt omdat de Portugese, koninklijke familie hier de zomer altijd doorbracht waardoor de adel dit ook al snel een fijne plek vond om er de vakantie door te brengen.

Cascais is als voorstad van Lissabon één van de rijkste gemeenten van Portugal. Er komen nog steeds veel koninklijke families vanuit heel Europa naar Cascais, maar je hoeft niet te verwachten dat het er een poeha bedoening is. Cascais is nu een echt vissersplaatsje en de vissers komen er in de namiddag met hun volle netten aan. Deze visvangst gaat vaak direct naar de omliggende restaurantjes, smullen dus!

Leuke dingen doen in Cascais

In Cascais valt er van alles te zien en te beleven. Mooi straatjes, oude pleinen, prachtige rotskusten, heerlijke restaurants. De 5 leukste dingen om te doen in Cascais vinden Mia en ik:

Tip 1: Cascais verkennen per fiets

Op verschillende plekken in het dorpje kun je fietsen huren. Er zijn hele mooie, rode fietspaden aangelegd waardoor je Cascais en de omgeving heel gemakkelijk kunt verkennen. Wij fietsen bijv. 2 kilometer buiten Cascais, naar Boca do Inferno (mond van de duivel), een prachtig uitkijkpunt met uitzicht op de woeste zee en gigantische rotspartijen.

Tip 2: chillen op het strand

Al sinds de 19e eeuw is Cascais een badplaats. In het centrum liggen wat kleine, maar prachtige strandjes zoals Praia da Rainha en Praia da Ribeira. Ten oosten van Cascais richting de badplaats Estoril liggen de zandstranden. Hier kun je een parasol met 2 ligstoelen huren voor ongeveer 15 euro per dag.

Hou je van surfen? Dan loont het de moeite om naar Praia do Guincho te gaan, ongeveer 9 kilometer ten noorden van Cascais. Hele hoge golven die perfect geschikt zijn om te surfen, maar niet om te zwemmen.

Cascais kent een aangenaam klimaat met een gemiddelde temperatuur in de zomermaanden tussen de 26 en 30 graden. Er staat trouwens vaak een windje waardoor het soms iets koeler aanvoelt. Het zeewater is gemiddeld 19 graden, net zo warm (koud!) als onze Noordzee.

Tip 3: lekkere ijsjes eten bij Gelataria Santini

Aangekomen bij Santini staat er een rij met wachtenden tot aan buiten. Dit ijs blijkt favoriet te zijn, bij locals en toeristen. Mia en ik duiken eerst even de Zara in die een paar meter verderop ligt. Als we terugkomen zijn we gelijk aan de beurt. Smullen! Av. Valbom 28F, 2750-508 Cascais

Tip 4: leuke dingen doen in Cascais? Vergeet een bezoek aan de vuurtoren niet

Dol ben ik op vuurtorens. Dus een bezoekje aan de Santa Marta in Cascais mag dan ook niet ontbreken. De vuurtoren is gelijk een museum maar dat wilde ik Mia niet aan doen. Je kunt daar veel te weten komen over de geschiedenis van de vuurtoren maar ook leren waarom vuurtorens voor de Portugese kust zo belangrijk zijn.

Wij houden het bij mooie plaatjes schieten, en dat kan perfect vanuit verschillende hoeken.

Tip 5: lekker eten bij een van de vele restaurantjes

Visliefhebber? Haal je hart maar op in Cascais. Maar ook de vleesliefhebber komt hier goed aan z’n trekken. De keuken is trouwens heel gevarieerd in Cascais, zo kun je er ook heel goed Italiaans eten.

  • Tapas bij Tip & Tapas, een vintage bar met terras. Wel even reserveren van tevoren! Tv. Afonso Sanches 6, 2750-642 Cascais
  • Pizza bij Il Siciliano
  • Maritimo is een piepklein restaurantje met heel fijn terras waar je heerlijk verse vis en salades kunt eten. Largo Cidade de Vitória 37, 2750-642 Cascais
  • Een hele leuke plek voor een biologisch tussendoortje: House of Wonders, met rooftop!

Hoteltip Cascais

Mia en ik verblijven 3 dagen in Cascais. We hebben heel veel gerelaxt bij onze fantastische accommodatie Martinhal Cascais, een resort dat bekend staat om haar grote gastvrijheid voor gezinnen met kinderen. Zwembaden, nannys, wellness, heerlijk eten maar vooral een prachtig interieur en veel rust. In deze blog zie je de foto’s van ons appartement en vertel ik je er alles over.

Vanuit Cascais kun je gemakkelijk andere plaatsen bezoeken die zeker de moeite waard zijn. Denk aan Lissabon, Estoril of Sintra. Na Cascais zijn wij doorgereisd voor een 4-daagse citytrip Lissabon. Daarover snel meer!