Lisboa, zoals het onder de Portugezen heet, leent zich perfect voor een stedentrip, het hele jaar door. Ook met kinderen!  Ik ben 3 dagen in Lissabon met Mia (15) en wij hebben het er heerlijk. Lissabon met kids? Met deze tips wordt het genieten!Lissabon, wat is het toch een fantastische stad. Het heerlijke eten, de gezellige terrasjes en de prachtige, authentieke straatjes in de verschillende Bairros (wijken) verwelkomen je het hele jaar door.

Lissabon met kids

Maar kun je met kinderen ook een stedentrip maken? Al sinds Mia’s 6e heb ik haar meegenomen naar verschillende grote steden. Parijs, Londen, New York en Barcelona bijvoorbeeld. Natuurlijk is een stedentrip met kids anders dan dat je dat met je partner of vriendinnen zou doen, maar toch is het heel erg leuk en kun je een fantastische tijd hebben.

Aangepast programma

Als je met kinderen een stedentrip gaat maken dan vraagt dat natuurlijk wel wat geduld en een enigszins aangepast programma. Als ouder wil je jouw kind natuurlijk een stukje cultuur van de betreffende stad meegeven en je zult al snel geneigd zijn je dag van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in te vullen. Sommige kinderen vinden dat prima en duiken met liefde samen met hun ouders de verschillende musea in. Maar mijn ervaring leert dat een kind dan al snel vermoeid en verveeld raakt, gaat dreinen en dan is de leuke sfeer die je voor ogen had snel weg. Ik spreek uit ervaring! Met Mia in het Guggenheim in New York? Gelukkig hadden ze er goede wifi 😉

Stedentrip Lissabon met kinderen

Tips voor een stedentrip Lissabon met kids

Met Mia ben ik 6 dagen in Portugal. De eerste 3 dagen brengen we door aan de kust in het plaatsje Cascais (in deze blog lees je hoe relaxt we het daar hebben gehad). In Lissabon zijn we de laatste 3 dagen. We vinden het een heerlijke stad waarbij een mix tussen cultuur, shoppen en lekker eten heel goed mogelijk is. Voor ieder wat wils dus!

Lissabon citytrip

Tip 1: verken op je eerst dag de stad met een gids

Op onze eerste dag verkennen we de stad met Miquel, in zijn retro Datsun uit 1973. Deze tour heb ik geboekt bij Local Guddies voor 35 euro pp. Je kunt natuurlijk ook een hop-on hop-off tocht maken, maar deze rondrit door Lissabon vond ik weer eens wat anders en leek me ook voor Mia erg leuk. In 2,5 uur hebben wij de hele stad gezien (wat een mooie uitzichten allemaal!). Na de tour hebben we een goed beeld van de stad (wat ligt waar, wat is er allemaal te doen), en kunnen we samen gaan bedenken wat we de komende dagen op ons to-do lijstje zetten.

Local Guddy tour Lissabon

Tip 2: tram 28

Lissabon is gebouwd op 7 heuvels en kent dan ook veel hoogteverschillen. Om met een kind de stad per voet te doorkruizen is erg vermoeiend, zeker in de zomer als het er tussen de 30 en 40 graden is. Gelukkig zijn er verschillende trammetjes die je heel eenvoudig van A naar B brengen. Je hebt op een aantal plekken een zgn. funicular. Dat zijn trammetjes die alleen de heuvel op en af gaan.

funicular Lisbon

Je hebt ook tram 28, die je naar de leukste plekken in Lissabon brengt. Deze tram wordt zowel door toeristen als door locals gebruikt en is echt een aanrader.

tram 28 lissabon

Wat het kost? Wij hebben een OV kaartje gekocht voor 6 euro, die 24 uur geldig is in tram en bus. Heel goed betaalbaar dus.

Wat je ook veel ziet in Lissabon zijn de Tuktuks. Hartstikke leuk om te doen maar wel wat prijzig: 60 euro voor een uur.

tuktuk Lissabon

Tip 3: wijkje Alfama

Lissabon heeft verschillende wijkjes die allemaal hun eigen, karakteristieke kenmerken hebben. Het wijkje Alfama stamt al uit de middeleeuwen en heeft de verwoestende aardbeving van 1755 redelijk goed doorstaan. In de historische straatjes van Alfama kun je niet met de auto komen, maar dat is juist zo leuk aan dit wijkje.

Je slentert er door straatjes, vergaapt je aan de prachtige gevels, ziet vrouwtjes de was buiten te drogen hangen, en strijkt neer op een van de vele kleine terrasjes die het wijkje rijk is.

straatjes in Lissabon

Er zijn zoveel steegjes en straatjes en je hebt hier niet het gevoel dat je in een grote wereldstad bent. Het voelt er heerlijk rustig en relaxt en wandel je hier in de namiddag, dan kom je waarschijnlijk in aanraking met de fado. Fado is de Portugese versie van de smartlap. Er zijn in Alfama veel “fadohuizen”, waar je bij de live muziek heerlijk kunt eten en drinken. Er is in Alfama zelfs een fado-museum.

rivier Lissabon

Tip 4: shoppen

Ga jij naar Lissabon met kids? Shoppen ligt dan niet altijd voor de hand, vooral niet als je met jonge kinderen gaat. Maar wat oudere kinderen – en natuurlijk vooral pubermeiden zoals Mia – die maak je juist blij met wat shopmomentjes.

“Mam, de Sephora zit zo rechts!!”

shoppen in Lissabon

Wie wil shoppen in Lissabon heeft heel veel opties. De meeste grote winkelketens bevinden zich in de benedenstad van Lissabon, de wijk Baixa Pombalina. In deze wijk is de bekendste winkelstraat, de Rua Augusta te vinden. Je vindt er de grotere winkelketens maar ook kleine winkeltjes, met typisch Portugese producten. Vanuit Baixa Pombalina kun je met verschillende trappen naar de bovenstad toe. Ook kun je er met een lift komen, de Elevador de Sta. Justa. Een prachtige lift maar… een ticket omhoog kost geld en vooral heel veel tijd (wat een lange rij!)

Elevador de Justa

In de wijk (Bairro Alto) vind je exclusievere merken en leuke nieuwe winkeltjes. In deze wijk merk je wel dat er veel hoogteverschil tussen de verschillende straten is, waardoor een dagje shoppen in de Bairro Alto best vermoeiend kan zijn.

Tip 5: lekker eten

Lissabon wordt ook wel de ‘Hoofdstad van de Sardientjes’ genoemd. Dit lekkere visje kom je dan ook bijna op ieder kaart tegen. Ben je geen visliefhebber, dan zijn er genoeg andere opties. Nou wil ik je natuurlijk niet naar de Mac Donalds sturen (hoewel ik Mia daar 1 keertje wel een heel groot plezier mee heb gedaan), maar wat dacht je van de Italiaan of sushi? Via Facebook heb ik een aantal hele fijne tips voor restaurantjes gekregen, maar we hebben ons ook graag laten verrassen.

eten in Lissabon

Ik merk dat Mia het heel fijn vindt als we een bepaald ritueeltje hebben tijdens onze citytrips. In Lissabon duiken we voordat we op pad gaan  bijvoorbeeld eerst nog even de coffeebar Fabrica, bij ons in de straat in. We hebben daar een vast plekje op het ieniemienie terras buiten en bestellen elke dag hetzelfde: voor mij een cappuccino en voor Mia deze heerlijke ijsthee.

IJsthee Fabricado

Verder eten we:

(als je op de linkjes klikt kom je uit bij de adressen op Google Maps van de verschillende hotspots)
  • Pasteis de Nata natuurlijk, het typische roomgebakje uit Lissabon. De lekkerste schijn je te halen bij Belem, een wijkje in het westen van Lissabon, waar de oorsprong van deze lekkernij ligt. Pasteis de Nata worden echter bij elke bakker in Lissabon verkocht. Ik vind hele lekkere bij Manteigaria.
  • bij Taberna, een typisch Portugees restaurantje verderop bij ons in de straat. Ze doen niet aan reserveren dus als wij er ’s avonds om 19 uur aankomen staan er al lange wachtrijen van mensen die een tafeltje willen bemachtigen in deze kleine hotspot. We komen de volgende dag om 12.30 uur terug en lunchen er met nog 1 ander stel.
  • pizza bij de Time Out Market. Dit zijn de Foodhallen van Lissabon en hier kun je heel goed met kinderen eten. Aan de rand heb je allerlei verschillende eetkraampjes, van Pizza tot patat en van tapas tot Portugese vispannetjes. In het midden gezeten aan grote tafels eet je jouw gerechtje vervolgens op.
    Time Out Market Lisbon
  • borrelhapjes op het dakterras van Park. Ik ben hier de eerste keer in mijn eentje naartoe gegaan, om 13.00 uur toen Mia nog even op de kamer van ons hotel lag te chillen. Het was er heerlijk rustig en ik genoot van het fantastische uitzicht. Toen ik er ’s middags rond 17.00 uur met Mia terug kwam was er geen plek meer te krijgen en was het er eerder een hippe uitgaansplek met DJ en wat jongere mensen. Aan jou de keuze!
    Park bar Lissabon

Tip 6: rustmomentje bij de kapper of rooftop swimmingpool

Na een dag slenteren door de binnenstad heb ik Mia en mijzelf een kappersbezoekje cadeau gedaan. Heerlijk even niets doen, je hoofd laten masseren en mooi gekapt weer naar buiten stappen. Daar wordt niet alleen de puber blij van 😉 Wat bij ons ook nog op de planning stond – maar het is er helaas niet van gekomen – was een middagje chillen bij een zwembad op het dak van een hotel. Het zwembad van dit hotel is vrij toegankelijk, ook voor niet hotelgasten. De volgende keer dan maar.

Fenix rooftop swimming pool

Tip 7: kies de juiste accomodatie

Lissabon met kids… Er zijn tal van opties om te overnachten in Lissabon. Hostels, hotelletjes of airBnB’s. Niets lekkerder dan na een dag citytrippen “thuis te komen” in je accomodatie. Ik heb daarom gekozen voor een wat luxer verblijf in Martinhal Chiado. Dit hotel is het meest kindvriendelijke hotel in heel Lissabon, met voor hele kleine kinderen zelfs dagopvang. Het ligt middenin het centrum in een hele rustige straat en het interieur van de kamers is super.

Martinhal Lissabon

Mia laat ik meer dan eens even lekker relaxen op onze kamer waar de wifi perfect werkt en waar ze in het keukentje haar eigen gang kan gaan. Stiekem vindt Mia dit nog het leukste van onze hele citytrip…

Hieronder zie je de ontbijtruimte van Martinhal Chiado. Wat een tof autootje je?!

Martinhal Lisboa

Heb jij nog tips voor een citytrip met kids? Ik lees ze graag!