Een citytrip naar Kopenhagen? Verken ´s werelds beste fietsstad dan vooral op de fiets. Fietsen in Kopenhagen is TOP en echt een aanrader.

Kopenhagen koestert z’n fietsers. De stad is perfect ingericht voor fietsers en je ziet er dan ook meer tweewielers dan auto’s. Je vindt in Kopenhagen ruim 350 km aan fietspaden en minstens eenderde van alle inwoners van Kopenhagen vertrekt op de fiets naar het werk.

Een fiets huren in Kopenhagen is een must als je deze stad bezoekt

Fietsverhuur is enorm populair in de Deense hoofdstad. Niet voor niets, want dit is de ideale stad om per fiets te verkennen. Wist je dat Kopenhagen meerdere keren tot Beste Fietsstad ter wereld is uitgeroepen? Sinds 2015 verslaat Kopenhagen zelfs Amsterdam.
Er zijn talloze fietsverhuurders te vinden verspreid door de stad. De prijs voor fietshuur is ongeveer 10 euro per dag en 45 euro per week. Superhandig zijn de witte fietsen van Bycyklen plan. Dit zijn coole e-bikes met ingebouwde navigatie waardoor je weg vinden extra makkelijk wordt gemaakt. Het kost 25DKK per uur, omgerekend zo een 3,35 euro.

Fietsen in Kopenhagen – wat valt op in de ‘fietshoofdstad’ van de wereld

 • Kopenhagen heeft vijf keer zoveel fietsen als auto’s.
 • Ruim een kwart van de gezinnen met 2 kinderen of meer bezit een bakfiets.
 • De fietspaden zijn breder of lijken breder, omdat alle fietsers netjes achter elkaar rijden.
 • De fietspaden liggen iets hoger dan de normale weg en zijn hierdoor erg veilig.
 • Alle fietsen verkeren in glimmende topconditie. We zien heel veel mooie exemplaren voorbijrijden, van e-bikes tot bakfietsen en van retro-look stadsfietsen tot vouwfietsen.
 • Er is een groene golf voor fietsers, hierdoor heb je geen lange rijen voor de stoplichten.
 • Handig: bij veel stoplichten vind je speciale voetensteunen.

Waar moet je op letten als je gaat fietsen in Kopenhagen

Als Nederlander denken we natuurlijk dat we qua fietsen de hele wereld aankunnen. In veel landen zal dat ook echt zo zijn, maar in Denemarken gelden een paar kleine, andere regeltjes:

 • Het devies luidt: fiets hard of fiets rechts. Het fietstempo ligt namelijk erg hoog. Wie even een praatje maakt, zij aan zij met een andere fietser, kan rekenen op rinkelende fietsbellen van achteropkomende weggebruikers.
 • Verkeersregels worden te allen tijde gerespecteerd. Hier wordt niet door rood gereden, zodra zich een gaatje voordoet.
 • Geef duidelijke stop- en afsla-signalen: als je stopt op een fietspad dan steek je je linkerhand op. Ook steek je altijd je hand uit bij het afslaan, ook als niemand het ziet.
 • Op een kruising linksaf slaan is veel omslachtiger is dan in Nederland. De Denen steken eerst over, om daarna hun fiets een kwartslag draaien en opnieuw voor het stoplicht te gaan staan wachten. Voorsorteervakken voor fietsers bestaan niet.
 • Ook als je rechtsaf wilt slaan blijf je gewoon netjes voor het stoplicht wachten tot het op groen springt, en dat doet iedereen keurig. Zoals een Deens gezegde luidt: ‘Zelfs een dronkaard wacht om drie uur ’s nachts tot het licht op groen springt.’
 • Tot slot: een helm mag maar is niet verplicht.