“Je hebt een superleuk huis, alleen je verlichtingsplan klopt niet”. Dat is wat mijn moeder en broer me elk jaar mededelen, als we tijdens de kerst samen zijn. Ik ben me er eens in gaan verdiepen en kwam deze tips voor verlichting in je woonkamer tegen. Wie weet heb jij er ook iets aan?

Een ruimte als de woonkamer heeft natuurlijk verschillende functies. Je kijkt er TV, leest er een boek, ontvangt er visite of – zoals in mijn geval – ligt er meerdere avondjes per week op de bank te chillen met een iPad op schoot en Netflix aan.  Goede verlichting is voor al deze activiteiten belangrijk. Niet alleen voor de sfeer, maar ook voor de functionaliteiten.

Er zijn verschillende soorten lampen, die bij een goed verlichtingsplan in je woonkamer moeten terugkomen:

Basisverlichting

Basisverlichting verspreid zich gelijkmatig over de ruimte. Deze verlichting zorgt ervoor dat de ruimte egaal verlicht wordt en te grote contrasten vermeden worden. Denk bijvoorbeeld aan het plafondlamp. Het is praktisch wanneer de basisverlichting gedimd kan worden om zo de sfeer aan te kunnen passen.

Functionele verlichting

Functionele verlichting zorgt voor het juiste werklicht, bijvoorbeeld bij het lezen van een boek, het werken aan tafel of het breien van een sjaal. Kijk, dit is mijn nieuwe “functionele lamp”, een zgn. schaarlamp van Directlampen.nl. Ik vind hem niet alleen heel functioneel, maar vooral ook heel prachtig!

Schaarlamp van directlampen.nl

Accentverlichting

Met accentverlichting creëer je een huiselijke sfeer. Denk bijv. aan een spot in de hoek om een schilderij of plant mooi te belichten.

Sfeerverlichting

Deze is verlichting is vooral bedoeld om meer sfeer te creëren door middel van zacht licht. De meest bekende vorm van sfeerlicht is natuurlijk een kaars maar ook bijvoorbeeld haardvuur. Verder kun je met dimmers natuurlijk ook voor heel veel sfeer zorgen.

huiskamer verlichting tips

Tips voor verlichting in je woonkamer

De belangrijkste tip voor verlichting in je woonkamer is dat je al van de hierboven genoemde verlichtingssoorten terug laat komen. Zelf heb ik nog geen plafondlamp, ik hoop dat het mijn broer en moeder niet opvalt. Maar voor de rest heb ik al aardig mijn best gedaan. Wat vind je bijvoorbeeld van deze fantastische pijllamp?! Dat is dan… sfeerverlichting toch? 😉

pijllamp

Heb jij nog tips voor verlichting in je woonkamer?

Ik lees ze graag! En tip me vooral ook als je een mooie plafondlamp tegenkomt 😉