Jarenlang heb ik doodsangsten uitgestaan voor een bezoek aan de tandarts. En ik blijk niet de enige. Ruim 40% van de Nederlanders heeft angst voor de tandarts! Inmiddels ben ik er vanaf en ga ik zonder knikkende knieën naar de tandarts. Ben jij ook bang voor de tandarts? Misschien heb je iets aan mijn tips.

Een bezoekje aan de tandarts is nog steeds niet mijn favoriete bezigheid hoor, maar een goed gebit en schone witte tanden vind ik wel heel erg belangrijk. Dat niet alleen, als ik nog steeds heel veel tandartsangst zou hebben, dan is de kans groot dat ik dat ook op Mia overbreng.

Tandartsangst van generatie op generatie

Als wij vroeger met het gezin naar de tandarts gingen was dat geen pretje. Daar zaten we, met z’n vieren in de wachtkamer. Mijn broertje jengelend op mijn moeders schoot. Die daar op dat moment helemaal geen geduld voor had, want als iemand angst voor de tandarts had was het mijn moeder wel. Mijn vader was de stoerste. Best bijzonder, want je hoefde maar naar zijn tanden te wijzen of het tandvlees begon al te bloeden. Ik ging meestal als eerste, dan had ik het maar gehad. Dan mijn broertje en vervolgens mijn vader. Als laatste ging mijn moeder, inmiddels op van de stress. Ook zij had pech met haar gebit en er was altijd wel iets mis. Ik denk dat mijn tandartsvrees destijds is ontstaan?

Tandartstrauma

Toch kwam ik mijn jeugd qua tandartsperikelen onbezorgd door. Ik wisselde keurig en had nooit gaatjes. Mijn eerste nare ervaring was bij een nieuwe tandarts, waar we ons bij aansloten na een verhuizing. Het was er ongezellig en de verschillende tandartsen waren onpersoonlijk. Ik kwam er om mijn eerste gaatje te laten boren en dat vond ik geen pretje. Ik vroeg om een verdoving maar kreeg die niet, omdat het een oppervlakkig gaatje zou zijn. Mmm… zo voelde dat niet in de stoel. Een paar weken later at ik een paaseitje en hoorde ik een keiharde krak. Ja hoor, kies doormidden! En ook nog eens precies die geboorde tand. Dus ik in allerijl terug: “Nee hoor, dit heeft niets te maken met je behandeling van een paar weken terug. Het is gewoon toeval.” was hun reactie. Wat er daarna gebeurde, qua trekken, kromme wortelhaken, wortelkanaalbehandeling, te kleine kroon en meer van dit soort narigheden, dat zal ik je besparen.

Nieuwe tandarts

Na jarenlange ellende bij de tandarts en veel angstige momenten besloot ik op zoek te gaan naar een tandarts die naar mij zou luisteren. Die me begreep, geduldig was en bovendien, waar de praktijk ook een beetje gezellig was. Of je een klik hebt met jouw tandarts en of je hem/haar vertrouwt, dat is namelijk heel erg belangrijk als je angst heb voor de tandarts.

Mijn gouden tip voor tandartsangst is dan ook:

Ga op zoek naar de juiste tandarts!

Ik kwam bij mijn huidige tandarts terecht via een oud-collega, die zelf ook last had van tandartsvrees. Al bijna 25 jaar ben ik patiënt en inmiddels is de praktijk gegroeid en uitgebreid en durf ik ook naar de andere tandartsen daar. Een implantaat, schoonmaakbehandelingen, vullingen vervangen en een beugel, ik heb het allemaal probleemloos doorstaan.

Er is een tandarts in Amsterdam die zelfs heel veel ervaring heeft met angstige patiënten. Zij doen er alles aan om bij te dragen aan een positieve ervaring: er wordt uitgelegd wat er wordt gedaan, wanneer bepaalde handelingen worden uitgevoerd en de praktijk heeft een rustige en fijne sfeer. Zo kun je tijdens de behandeling naar muziek luisteren of vanuit de stoel via de dakramen naar de voorbijtrekkende Amsterdamse lucht kunt kijken. Ik zou bijna zin krijgen in een bezoek aan deze tandarts! Bijna dan 😉

Wist je dat: kosten voor tandheelkunde in Nederland overal gelijk zijn?

In Nederland zijn de tarieven voor tandheelkunde door de overheid vastgesteld. Bij elke tandarts betaal je dan ook door de overheid gereguleerde tarieven, zelfs in de avond of het weekend.

Tot slot nog 6 tips om angst te verminderen:

  1. Ga op zoek naar een tandarts die jou begrijpt en die je vertrouwt. Vraag rond in je omgeving of neem het zekere voor het onzekere en reis af naar de tandartspraktijk in Amsterdam.
  2. Geef voor je bezoek aan dat je bang bent. De tandarts is er dan op voorbereid en kan eventueel extra tijd voor je nemen.
  3. Laat je informeren over het soort behandelingen dat je te wachten staat, over wat er gaat gebeuren en waarom.
  4. Ben je bang voor eventuele pijn? Sta er dan op dat je verdoofd wordt en laat je niet afwimpelen zoals ik dat vroeger deed.
  5. Spreek voor de behandeling met je tandarts een teken af, zoals het opsteken van je hand, waarop de tandarts de behandeling kan onderbreken. Dan heb je in ieder geval het gevoel dat je iets van de behandeling in eigen hand houdt.
  6. Ontspannings- en ademhalingsoefeningen kunnen wonderen verrichten bij angst. Afleiding helpt ook erg goed, zoals een muziekje.

Heb jij nog tips om angst voor de tandarts te verminderen?

bron hoofdafbeelding