Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. En als je dan toch lekker aan het lachen slaat, is het wel zo fijn dat te doen met witte tanden. Zijn jouw tanden iets verkleurd? Met deze 10 tips laat je ze weer stralen.

Prachtig, zo’n glanzende rij witte tanden. Tanden bleken is natuurlijk een optie, maar wie weet zie jij zo’n agressieve behandeling helemaal niet ziet zitten. Gelukkig zijn er genoeg trucjess om op natuurlijke wijze weer witte tanden te krijgen.

Op de juiste manier poetsen doe je zo:

Natuurlijk weet je wel dat je jouw tanden minstens twee keer per dag moet poetsen. Maar wat je misschien nog niet wist is dat je niet je tanden moet poetsen vlak nadat je hebt gegeten. De zuurgraad van voedsel maakt namelijk je tandglazuur, de natuurlijk beschermlaag van je tanden, zachter. Als je dus direct na het eten gaat poetsen, poets je een deel van deze laag weg.

1) Oilpulling

Tanden witter maken door “oilpulling” (je mond spoelen met kokos- of zonnebloemolie) is een tip die op het web steeds vaker circuleert. Je krijgt het beste resultaat als je nog niets gegeten hebt, dus bijv. gelijk in de ochtend wanneer je wakker wordt. De olie neemt de bacteriën op en weekt het vettig laagje (tandplak) dat op je tanden plakt los. Spoel je mond een paar minuten met de olie. Je voelt direct dat je tanden gladder zijn. Spoel je mond daarna goed met water en poets je tanden voor verfrissende smaak in je mond. Hier vertel ik meer over oilpulling, ik doe het elke ochtend 20 (!) minuten!

2) Gebruik de juiste tandpasta

Als je écht van je gebit houdt, moet je kiezen voor de best mogelijke tandpasta. Die gedachte lag 15 jaar geleden ten grondslag aan de ontwikkeling van Splat, een serie ‘premium’ tandpasta’s met uitsluitend natuurlijke grondstoffen. Er zijn verschillende soorten tandpasta van dit merk, mijn favoriet is de Splat Blackwood, een gitzwarte bio-actieve tandpasta op basis van berkhoutskool, voor extra witte tanden. Splat zwarte tandpasta
Een ander belangrijk bestanddeel zijn jeneverbessen. Het extract van deze bessen beschermt – samen met diverse andere werkzame bestanddelen – de mond en tanden tegen bacterie- en plakvorming en zorgt voor een betere pH balans. Het natuurlijke Biosol is toegevoegd als bewezen effectieve ontstekingsremmer. Hier lees je meer over de zwarte tandpasta.

3) Kruiden voor een mooier gebit

Kruidnagel wordt al decennia lang gebruikt om bijvoorbeeld kiespijn te verzachten. Het bevat de stof eugenol en dit heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Je kunt bijv. witte tanden krijgen door op kruidnagelblaadjes te kauwen. Andere kruiden die helpen bij het krijgen van een mooier gebit zijn salie- en basilicumblaadjes. Je ziet in bepaalde landen mensen hierop kauwen en dat doen ze niet voor niets. Deze kruiden werken namelijk ontsmettend en maken de tanden iets witter.

4) Eet de juiste groente- en fruitsoorten voor witte tanden

Knapperige groenten helpen om tandsteen en tandplak te verwijderen en hierdoor je tanden wit te houden. Dit gebeurt als ze tijdens het eten langs je tanden ‘schuren’. Sommige mensen zweren bij aardbeien. Een aardbei bevat appelzuur, dit is een natuurlijk bleekmiddel. Je kunt een aardbei eten maar ook pureren en daarmee je tanden poetsen. Let wel op: zuur blijft slecht voor je tanden, dus doe het niet te vaak.

5) Poetsen met bakingsoda en zout

Mix een theelepel baksoda met een beetje zout. Voeg daar een paar druppels azijn aan toe en mix het geheel. Poets eerst je tanden met gewone tandpasta en daarna nogmaals met je zelfgemaakte tandpasta.

6) Een sinaasappelschil voor wittere tanden

In Thailand wrijven mensen hun tanden in met de witte kant van de schil van een sinaasappel. Er zit een zuur in dat je tanden witter maakt. Wanneer tanden geel zijn kun je elke dag ze met de sinaasappelschil inwrijven, een paar minuutjes wachten en vervolgens je mond en tanden spoelen en napoetsen. Na een week kun je de frequentie terug schroeven naar 2 a 3 keer per week. Teveel is ook niet goed. Er zit een zuur in de schil wat je tanden witter maakt maar net als bij over-the-counter whitening tandpasta´s kan dit zuur het tandglazuur aan tasten.

7) Poetsen met appelazijn

Spoel eens in de zoveel tijd met appelcider azijn voordat je gaat poetsen. Azijn doodt de bacteriën en verwijdert vlekjes op je tanden waardoor ze witter worden.

8) Kurkuma

Een makkelijke manier om witte tanden te krijgen is poetsen met kurkuma of geelwortelpoeder. Gek genoeg is kurkuma hartstikke oranje. Als je verse Kurkuma snijdt worden je vingers ook knalgeel. Maar het eten van kurkuma en het ermee poetsen zorgen niet voor geeloranje tanden maar je krijgt er juist een hagelwit gebit door.

9) Poetsen met zout en citroensap

Voor de hardnekkige aanslag zou je af en toe eens deze “pasta” kunnen uitproberen. Niet te vaak hoor, deze mix is best agressief: Meng een halve theelepel zout met een halve theelepel citroensap, en poets hiermee je tanden. Door het zout ‘scrub’ je je tanden en haal je tandsteen en andere vlekjes weg. En het citroensap heeft een wittende werking.

10) Tot slot nog een oma-weet-raad tip:

Neem een watje en doop dat lekker stevig in de bier. Laat het vervolgens opdrogen in de zon of desnoods met een fohn. Herhaal dit wanneer het watje weer is opgedroogd. Doe dit in totaal 4 keer. Wanneer het voor de 4e keer is opgedroogd doe je er een beetje olijfolie op en leg je het watje 10 a 20 minuten op je tanden. Het klinkt gek, maar het schijnt te werken…

Heb jij nog tips voor witte tanden? Ik lees ze graag in een reactie onder deze blog.