Sinds 2 dagen heb ik een nieuw verzorgingsproduct in de badkamer: een pot kokosolie. Kokosolie is natuurlijk geschikt voor vele doeleinden, waarvan koken de meest bekende is. Ook als bodylotion schijnt het goed te werken, maar dat is niet waarvoor het in mijn badkamer staat; mijn pot badkamer-kokosolie is bestemd voor een gloednieuw ochtendritueel -> oil pulling.

Oil pulling? Klinkt best vies. Nou ik kan je verklappen, dat is het eigenlijk ook wel een beetje… Maar o-zo heilzaam!

Ontgiften met oil pulling?

Oil pulling – of olie trekken in het Nederlands – stamt uit de Ayurveda, een oude Indische geneeswijze. Je neemt op nuchtere maag een hap kokosolie (kan eventueel ook met andere olie) en spoelt hiermee 20 (!) minuten je mond. Door dit spoelen wordt je stofwisseling geactiveerd en gaat het lichaam sneller en grondiger gifstoffen elimineren die via de slijmvliezen in het speeksel belanden. Het speeksel met slechte stoffen vermengt zich met de olie en spuug je dus na 20 minuten uit. Kortom, Oil pulling is eigenlijk een hele simpele en goedkope ontgiftingsmethode.

oil pulling coconut oil

Gedver! Als ik het dus goed begrijp moet ik een stuk kokosvet in mijn mond stoppen, erop kauwen, ermee spoelen en vervolgens het goedje weer uitspugen?! Ik moest er even aan wennen. Maar ja, ontgiften, detoxen.. daar ben ik sterk voorstander van. Haar verhaal en haar bronnen trekken mij toch over de streep.  merken:

Resultaat na enkele weken:

  • Wittere tanden en gezond, roze tandvlees
  • Verbetering van de energie
  • Verminderde migraine
  • Verlaging van allergieën
  • Verbeterde PMS symptomen (zal Mia ook blij mee zijn)
  • Beter slapen
  • Mooie, schone huid

Oilpulling zou zelfs veel meer kwalen kunnen genezen zoals: trombose, eczeem, paradontose, maagzweren, tandpijn, slechte adem, hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel, spataderen, longziekten, diabetes, polio, tandvleesontsteking, stijve gewrichten, chronische infecties, maagzweren, bronchitis en… katers!! (voor ieder wat wils zou ik zo zeggen?)

oil pulling coconut oil

Mijn eerste keer

Om 06.45 strompel ik naar de badkamer. De pot kokosvet staat al op me te wachten. Bleh… zal ik nou echt?? Ik haal de deksel er vanaf en staar vol walging naar de inhoud. Ik schraap een volle theelepel kokosolie uit de pot en stop de vetklont in mijn mond. De kokhalsneiging weet ik te onderdrukken, ik ga malen. Dit is goor, mega-goor.. Toch is de kokosolie al snel gesmolten en sta ik neuriend mijn dingetjes te doen. Die olie is ondertussen op rondvaart in mijn mond, lekker toxines aan het verzamelen. En voor ik het weet ben ik 15 minuten verder, gedoucht, ingesmeerd en aangekleed. Huppatee, “kwakkie” spuug ik in een zakje dat ik vervolgens weggooi. Ik poets mijn tanden – die overigens verrassend glad aanvoelen – en vond dit eigenlijk een fluitje van een cent! (en hé, zijn mijn tanden nou niet gewoon al veel witter?)

Tot slot nog 10 oil pulling tips:

1. Kokosolie, olijfolie, zonnebloemolie… het kan allemaal zolang het koudgeperst is.
2. Je spoelt het beste in de ochtend op nuchtere maag.
3. Stel je bent gelijk heel enthousiast: je mag tot 3x per dag spoelen!
4. Doe dan de spoeling 3 uur na de maaltijd en een half uur na je laatste drankje.
5. Niet doorslikken natuurlijk, het goedje zit vol met schadelijke bacterien (toxines).
6. Ga niet wild spoelen en gorgelen (ha, ik zie het alweer voor me), het beste effect schijn je te bereiken als je rustige spoel- en kauwbewegingen maakt.
7. 15 à 20 minuten dus. Dit vliegt voorbij als je gewoon lekker je ding doet (zonder erbij te praten..)
8. de olie spuug je het best in een zakje. Niet in de wasbak/gootsteen, vanwege al die bacteriën (heb je er nog zin in?)
9. tot slot naspoelen/poetsen
10. SMILE!

Meer detox? Eat your heart out:

Ayurvedische detox thee
3-dagen detox kuur
Gember citroen detox drankje
Detox salade met spruitjes