Planten in de badkamer, wat staat dat toch leuk. Niet alle planten zijn echter geschikt voor deze vaak donkere en vochtige ruimte. Toch zijn er een aantal planten die heel goed kunnen overleven in de badkamer. Welke dat zijn, dat lees je hieronder.

Je kent ze vast wel, die prachtige badkamers die eruit zien alsof ze zo uit de jungle komen. Op Pinterest kom ik zoveel mooie voorbeelden tegen.

Het kan nog best lastig zijn om je lievelingsplanten in de badkamer te laten overleven. Toch zijn er genoeg planten die het prima naar hun zin hebben deze ruimte. Daar komt bij: planten zuiveren de vochtige lucht en zorgen ervoor dat bacteriën geen kans krijgen. Ideaal dus in de badkamer, waar hygiene heel belangrijk is. Door het plaatsen van 1 of meerdere planten in je badkamer, zorg je dus niet alleen voor een gezonde maar ook nog eens voor een gezellige omgeving.

Planten in de badkamer, welke zijn geschikt?

Niet elke plant kan tegen een hoge luchtvochtigheid en niet elke plant vind het prettig om op een donkere plek te staan. Want in de badkamer komt over het algemeen niet heel veel licht binnen. Welke planten zijn dan wél geschikt voor in de badkamer?

planten in de badkamer

#1 Dracaena of Drakenbloedboom

De Dracaena is een gemakkelijke plant die goed op een standplaats kan staan in de half schaduw. De plant kan bruine plekken op de bladeren krijgen als de luchtvochtigheid niet goed is. Daarom is hij ideaal voor in de badkamer helemaal op zijn plek want de hoge luchtvochtigheid is voor hem ideaal.

#2 Krulvaren

De krulvaren houdt van vocht en warmte. De droge lucht in onze huiskamers doen hem geen goed. De warme, vochtige atmosfeer in een badkamer daarentegen wel. Hij houdt van licht maar direct zonlicht moet vermeden worden. Je kunt de varen neerzetten in een pot, maar ook als hangplant doet hij het erg goed.

Varen in de badkamer

#3 Aloe Vera

Voor de Aloë Vera maakt het niet veel uit waar hij staat, in de zon of in de schaduw. Geef hem alleen niet teveel water, de kluit mag zelfs iets uitdrogen tussen de gietbeurten door. Wist je dat het sap van de Aloë Vera een helende werking heeft en wordt gebruikt voor cosmetische en medicinale middelen. Hier vertel ik er meer over:

Is aloë vera gezond? Yes – alle voordelen op rij

#4 Vrouwentong

De Vrouwentong, ook wel bekend als de Sanseveria of Snake Plant, filtert de lucht en probeert ook de luchtvochtigheid zo snel mogelijk weer op peil te brengen. Laat de aarde tussen gietbeurten goed uitdrogen, de Sanseveria heeft namelijk niet veel water nodig.

Vrouwentong

#5 Scindapsus

De Scindapsus is ideaal voor in de badkamer. Hij maakt niet alleen je badkamer mooier, maar maakt ook de lucht schoon. De potkluit mag een beetje vochtig worden, maar probeer te voorkomen dat het voetblad te nat wordt. Perfect als hangplant.

#6 Graslelie

De Graslelie – ook bekend als Spider plant – is een van de makkelijkst in leven te houden. Waar hij staat, zon of schaduw, dat maakt hem niet zoveel uit. Het liefst krijgt de Graslelie twee keer per week een beetje water.

Schone lucht in huis met de graslelie (+ lekker veel inspiratie)

Deze planten doen het ook goed in de badkamer:

Orchidee, Lepelplant, Hedera (klimop), Bamboe, Kwartjesplant, Lepelplant, Chinese Evergreen en de Drakenplant. Uiteraard kun je ook zelf uitproberen welke plant het goed doet in jouw badkamer. Gaat hij er na een tijdje wat sneu bij staan, dan zet je hem gewoon op een mooi plekje in de woonkamer.

Heb je een badkamer zonder raampje?

Over het algemeen erg lastig om een plant te laten overleven als er nooit daglicht is. Je kunt dan het beste een cactus proberen maar ook de lepelplant houdt het ook wel even vol zonder licht. Een kunstplant is natuurlijk altijd een goede oplossing, en er zijn tegenwoordig zoveel mooie exemplaren verkrijgbaar. Ik vind de kunstplanten van het merk Mica erg mooi. Bij mij staat er eentje in de tuin en bij ons strandhuisje. Voordelen: ze zijn echt niet om zeep te helpen en ze blijven altijd groen.

planten in de badkamer