Op ongeveer 4,5 uur vliegen van Nederland ligt het bijzondere eiland Lanzarote. Een aantal jaar terug was ik er zelf en wat mij onder andere is bijgebleven, is het prachtige vulkanische landschap. En het weer natuurlijk! De Canarische Eilanden doen het goed als zonnige vakantiebestemming het hele jaar door. Mocht je op vakantie gaan of een vakantie overwegen naar dit eiland, hieronder heb ik een aantal handige vakantietips voor Lanzarote op rij gezet.

Lanzarote is een van de wat minder bekende eilanden van de Canarische eilanden en dat is eigenlijk wel fijn. Tijdens je vakantie op Lanzarote word je namelijk niet overspoeld door massa’s toeristen en ook vind je er geen torenhoge hotelketens.

Vakantietips voor Lanzarote

Het ruige, rotsachtige landschap van Lanzarote doet nog het meest denken aan de maan. Er zijn een aantal superschattige dorpjes te vinden en uiteraard kun je er genieten van de stranden, het surfen en lokale marktjes bezoeken. Lanzarote is een prachtig eiland en erg leuk om bijvoorbeeld per auto te verkennen.

Vakantietips Lanzarote: Timanfaya

Algemene informatie

Lanzarote is het meest noordelijke van de Canarische Eilanden, ongeveer 115 kilometer voor de kust van Marokko. De eilanden zijn onderdeel van Spanje en dus de Europese Unie. Lanzarote is een vulkanisch eiland dat meer dan vijftien miljoen jaar geleden is ontstaan. Het eiland is niet groot: 62 km lang en 21 km breed. Een groot deel van het eiland is bedekt met lava en heeft weinig begroeiing. De UNESCO heeft Lanzarote in 1993 uitgeroepen tot biosfeerreservaat.

Je vindt op Lanzarote woestijnlandschappen, vulkaankegels, cactussen en wijnstreken. Toerisme tref je vooral aan in het zuiden (Puerto del Carmen en Playa Blanca). Lanzarote is een duurzaam eiland en heeft daarvoor verschillende prijzen gewonnen.

Bron

Roadtrippen over Lanzarote

Lanzarote is een perfect eiland om met de auto te verkennen. De wegen zijn er goed tot zeer goed en ook qua verkeersdrukte is het vele malen beter dan wat we in Nederland gewend zijn. Qua huurauto kan ik je SunnyCars.nl aanraden. Al mijn roadtrips (zoals deze over de Florida Keys) maak ik in een huurauto van deze maatschappij. Dit heeft tal van voordelen: zo ben je standaard all-risk, optimaal verzekerd Dus ook tegen schade aan glas-banden-bodem-dak en diefstal. Een roadtrip plan ik altijd met behulp van Google Maps. Maar. Een mooi stukje om te rijden is de Zuidwestkust. Je hebt daar een hele mooie, ruige kustlijn. Vanaf het plaatsje Los Hervideros rijd je richting het plaatsje El Golfo (zie de volgende tip) over een prachtige weg dwars door het lavalandschap.

Vakantietips Lanzarote: El Golfo

El Golfo en het gifgroene meertje

Op enkele honderden meters van het dorp El Golfo ligt een gifgroen meer: Lago Verde. De naam zegt het al ‘groen meer’. Het meer is ontstaan in een oude krater en de groene kleur komt niet door zwavel of andere stoffen maar door algen die in het zoute water leven. Logo Verde ligt een paar honderd meter vanaf El Golfo en je kunt er heel goed naartoe wandelen. Zodra je het dorp binnenkomt ligt er aan de linkerkant een parkeerterrein waar je je auto (gratis) kunt parkeren. Van daaruit gaat er een wandelpad naar een uitzichtpunt, waarbij je een prachtig uitzicht hebt op Lago Verde. Links van het uitzichtpunt is er een afdaling naar beneden, zodat je het strand op kunt en Lago Verde van redelijk dichtbij kunt zien. Je kunt tot op een paar meter van het meer komen. Daar wordt je door middel van een touw en enkele bordjes te kennen gegeven dat je niet verder mag. In El Golfo zelf vind je een tiental lekkere visrestaurantjes maar eerlijk gezegd is er verder niet veel te beleven.

Nationaal Park Timanfaya

De Canarische Eilanden zijn geheel door vulkanisme ontstaan. Dat is op Lanzarote heel goed merkbaar en vooral in het Nationaal Park Timanfaya. Dit is een beschermd nationaal park waar je niet zelf doorheen mag rijden. Je kunt met de auto tot aan de parkeerplaats komen, waar je overstapt in tourbussen die hun rondje door dit indrukwekkende vulkaanlandschap maken. Samen met Mia en mijn moeder heb ik deze tour gedaan. Waan-zinnig! Maar, ook best spannend. Die chauffeurs zijn natuurlijk enorm ervaren in het rijden van de routes maar wij zaten wel een aantal keer in de rats. De bus maakt behoorlijk wat vaart en je rijdt af en toe best dicht langs een afgrond. Toch zou ik de tour zeker weer maken, want het landschap is er zo enorm bijzonder.

Vakantietips Lanzarote: Timanfaya

Surfen

Lanzarote heeft een aantal waanzinnige surfstranden. Playa de Famara ligt aan de noordkust en is dankzij haar ligging een hele goede surfspot. Er zijn door de sterke wind hoge golven maar ook een sterke zeestroming. Redstarsurf schijnt een goede plek te zijn om lessen te nemen of te overnachten tussen andere surfers.

Geen hoogbouw dankzij kunstenaar 

De in 1992 overleden kunstenaar César Manrique heeft heel veel betekend voor Lanzarote. Zo heeft hij ervoor gezorgd dat de meeste gebouwen op Lanzarote niet hoger zijn dan vier verdiepingen. Op het Gran Hotel in Arrecife na, is dit gehandhaafd. Hij heeft het eiland verschillende gebouwen en projecten geschonken die nog steeds als de belangrijkste bezienswaardigheden van Lanzarote beschouwd worden. Zo heeft elke grote rotonde op Lanzarote een kunstwerk en de meeste daarvan zijn van Manrique. Hij bouwde ook El Mirador del Rio, een prachtig uitkijkpunt op de meest noordelijke punt van Lanzarote, met uitzicht op de blauwe oceaan en het kleine eilandje La Graciosa.

César Manrique

By Dziewul

Dorpjes bezoeken

De badplaatsen Puerto del Carmen, Playa Blanca en Costa Teguise zijn heel vermakelijk, maar wel wat toeristisch. De Canarische identiteit vind je vooral in Yaiza dat als mooiste dorp van Lanzarote beschouwd wordt. Of in het mooi gelegen plaatsje Haría dat in het Dal der Duizend Palmen ligt. Ook Teguise (niet te verwarren met de badplaats Costa Teguise) is de moeite van een bezoekje waard. Hier heb je op zondag een drukbezochte wekelijkse markt.

By Pawel Kazmierczak

Tot slot nog wat nuttige vakantietips voor Lanzarote:

  • Vliegtijd: 4-5 uur vanaf Nederland
  • Tijdzone: altijd één uur vroeger dan in Nederland
  • Geld: op Lanzarote betaal je net als in Nederland met de euro
  • Drinkwater: het leidingwater heeft een bijsmaak; er is echter geen gezondheidsrisico
  • Prijzen: iets lager dan in Nederland

Op vakantie naar de Canarische Eilanden

Of het nu voorjaar, zomer, najaar of winter is: de Canarische Eilanden zijn altijd een goed idee om lekker even in het zonnetje bij te tanken. Elk eiland heeft een eigen karakter, zo is La Palma bijvoorbeeld heel erg geschikt voor wandelaars en is Fuerteventura een ideale surfbestemming. En, is een last-minute vakantie naar de Canarische Eilanden iets voor jou? Ik denk zomaar dat je mij er medio juni terug gaat zien 😉

vakantietips voor Lanzarote

By carlosmzphoto