Wist je dat we in Nederland per persoon ruim 40 kilo voedsel per jaar weggooien? Dat is toch zonde! Gelukkig kan je met sommige restjes nog de lekkerste dingen maken. Heb je bijvoorbeeld oud (stok)brood in huis? Dan ben je een bofkont, want dan kan je wentelteefjes maken. Een superlekker ontbijtrecept, bijna een gebakje. En je hoeft niet in de weer met een koekenpan, deze variant maak je gewoon in de slowcooker.

 

Wentelteefjes voor de oppaskinderen

Ik vond het vroeger echt een feest als mijn moeder wentelteefjes maakte. Het is ook één van de eerste ‘recepten’ die ik zelf kon maken. In mijn studententijd maakte ik ze voor mijn oppaskinderen en mijn neefjes. Met lekker veel kaneel en suiker, succes gegarandeerd. Tegenwoordig maak ik een ‘volwassen’ variant, zonder geraffineerde suiker en met fruit. Die bak ik niet meer in de pan, maar in mijn slowcooker. Wat hetzelfde is gebleven, is dat ik het nog steeds een feest vind om met wentelteefjes te ontbijten.

 

 

wentelteefjes uit de slowcooker recept

Ingrediënten wentelteefjes uit de slowcooker

  • 2 eieren
  • 250 ml (kokos)melk
  • 2 el agavesiroop of honing
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 el kaneel
  • een paar sneetjes oud (stok)brood
  • ongeveer 250 gr fruit naar keuze (ik gebruik bramen en banaan)
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl kaneel
  • 1 el agavesiroop of honing

Recept wentelteefjes uit de slowcooker

Klop in een kom de eerste 5 ingrediënten door elkaar tot je een luchtig ei/melk mengsel hebt. Vet de pan van je slowcooker in met (kokos)olie. Meng in een andere kom voorzichtig het fruit om met de laatste 3 ingrediënten. Snijd of scheur het brood in stukjes en bedek de bodem van de slowcooker met het brood. Doe de helft van het fruit hier overheen en bedek met nog een laagje brood. Schenk nu het ei/melk mengsel hierover. Doe de deksel er op en zet de slowcooker 2 tot 2,5 uur op high of 4 uur op low. Keer de pan voorzichtig om boven een bord en bestrooi met poedersuiker of druppel er agavesiroop of honing over. En klaar is je wentelteefjes taartje. Smullen!

 

De laatste tijd maak ik trouwens veel vaker ontbijtrecepten in de slowcooker. Zoals laatst een heerlijke, dikke banana pancake. Maar ook granola en appelmoes uit de slowcooker smaken fantastisch. En die appelmoes smaakt overigens heerlijk in combinatie met de granola en Griekse yoghurt. Maak jij ook wel eens taarten of ontbijtrecepten met de slowcooker? Ik ben benieuwd naar jouw ideeen.