Vrrrroem, daar gaan we! Cruisen over de Overseas Highway van de Florida Keys. De raampjes zijn naar beneden gedraaid en onze ellebogen hangen cool uit het raam. Mia en ik rijden van Miami naar Key West en komen zoveel mooist tegen onderweg. Deze Florida Keys roadtrip is er eentje om gewoon nog eens over te doen:

Mia is net zo dol op autorijden als ik. Hoewel zij zelf natuurlijk niet rijdt. Maar relaxt onderuit hangen kan ze als geen ander, net als het bedienen van de radio. De ene poppy song is nog niet afgelopen of de volgende weet zij alweer te vinden.

OHIMP-ers on a roadtrip

De Florida Keys…

… zijn een archipel van ongeveer 1700 kleine eilandjes die deel uitmaken van de Amerikaanse staat Florida. Ze strekken zich uit van Miami in het noordoosten naar het zuiden, en buigen vervolgens in westelijke richting af. Het laatste bewoonde eiland, Key West, is slechts 150 km van Cuba verwijderd.

De Keys bestaan uit koraalrots en eilanden met mangroven. Alle bewoonde Keys zijn met elkaar en het vasteland verbonden via de Overseas Highway, die een deel is van U.S. Route 1.

The Florida Keys roadtrip

En daar rijden wij dus, dit is onze Florida Keys Roadtrip 2016

Highway 1 in Florida – ook wel de Overseas Highway genoemd –  is een 250 kilometer lange weg, die het vasteland van Florida verbindt met de zgn. Florida Keys (een eilandengroepje, waarvan de bekendste Key West en Key Largo zijn). De weg is in 1935 grotendeels verwoest door een orkaan en is nadien opgebouwd uit restanten van de oude spoorweg en vele bruggen. Het levert prachtige plaatjes op, want oude delen weg staan soms nog naast de gebruikte weg en worden nu gebruikt als pier. En de zee… die is toch zo turquoise als het maar zijn kan:

Overseas Highway Florida

Al rijdend spotten we de mooiste plekjes op onze Florida Keys Roadtrip! De beste heb ik hieronder per eiland voor je beschreven:

1 – Key Largo

Key Largo is een van ’s werelds beste plekken voor duikers. Het is één van de grotere eilanden van de Florida Keys en het is ook één van de eerste eilanden die je tegenkomt als je van Miami naar Key West rijdt. Het ligt op ongeveer 1½ uur rijden van Miami. Wij keken wel even raar op toen we dit bord zagen:

Key Largo Highway

Maar ze zijn er echt, krokodillen.

Vergeleken met Miami en Key West is Key Largo een oase van rust. Key Largo is vooral bekend van het John Pennekamp Coral Reef State Park. Vanaf Key Largo zijn er genoeg mogelijkheden om dit prachtige onderwaterpark te verkennen.

key largo

Wat wij ook leuk vinden op Key Largo? Deze Starbucks Drive:

2 – Islamorada

Het volgende grote eiland dat je tegenkomt op de weg naar Key West is Islamorada. Dit eiland wordt ook wel “de sportvisserij hoofdstad van de wereld” genoemd. Islamorada is niet enorm groot maar je kunt er genoeg doen. Bij Robbie’s Pier kun je de enorme tarpon vissen voeren en je kunt er zwemmen met dolfijnen. De Amerikanen spreken Islamorada uit als “Ai-Lah Morada”.

islamorada

Een van de mooiste stranden van Islamorada is Anne’s Beach. Afgeschermd van de drukke weg door bomen en bosjes, kun je hier heerlijk relaxen en luieren. Zin om een stukje te wandelen? Er is een looppad gebouwd van houten steigers tussen de bomen, waarover je kunt lopen.

Mia en ik kiezen voor Islamorada als thuisbasis. We verblijven in het meer dan mooie en relaxte resort Amara Cay en vanuit daar verkennen we 3 dagen lang de rest van de Florida Keys. Binnenkort meer over Amara Cay, het mooie strand daar en het prachtige interieur.

Amara Cay

Tip: vlak na Islamorada kom je bij het eilandje Layton. Hier kun je gewoon even langs de weg stoppen en genieten van prachtige zonsondergangen.

Sunset Florida Keys

En wist je dat de populaire Netflix serie Bloodline zich afspeelt op Islamorada. Ik zit er middenin en zie telkens plekken waar we geweest zijn. In de serie zie je ook telkens van dit soort Florida Keys typerende bootjes voorbijkomen:

boats Florida Keys

3 – Marathon

Het eilandje Marathon ligt op ongeveer de helft van de afstand tussen Key Largo en Key West. Het eilandje is misschien het best bekend vanwege het Dolpin Research Center waar je heel goed kunt zwemmen met dolfijnen.

Naast het Dolpin Research Center vind je op Marathon ook een minder bekend natuurgebied genaamd Crane Point. Hier kun je o.a. een wandeling maken door de prachtige natuur van de Keys.

7 miles bridge

Aan het einde van Marathon kom je bij de “Seven Mile Bridge”, die loopt tussen Knight’s Key (onderdeel van de stad Marathon) en Little Duck Key. De exacte lengte is ‘slechts’ 6,79 mijlen wat neerkomt op bijna elf kilometer. Op het moment van aanleggen was deze brug één van de langste ter wereld.

7 miles bridge

The 7 Mile Bridge ken je misschien ook wel uit films zoals ‘License to Kill’ of ‘2 Fast 2 Furious’. Wanneer je er overheen rijdt lijk je echt even boven zee te zweven.

Naast de Seven Mile Bridge zie je een oud stuk viaduct, dit loopt helemaal door naar Pigeon Key. Je kunt vanaf hier op de fiets naar Pigeon Key of wandelend. In ons geval was het veel te warm voor de wandeling dus wij deden slechts een stukje. Maar het was meer dan de moeite waard.

Pigeon Key

Tip: Wij betreden het viaduct via een geweldige strandtent met outdoor cinema en supercool interieur: Sunset Grille en Raw bar.

Sunset Grille en Raw bar

4 – The Lower Keys

De Lower Keys staan vooral bekend om hun natuurgebieden. Je vindt hier het prachtige Bahia Honda State Park, dat bekend staat om zijn prachtige stranden, mooie zonsondergangen en goede snorkelmogelijkheden. Dit is waarschijnlijk een van de beste plaatsen op de Keys om te genieten van de ongerepte natuur.

Old Bahia state Bridge

Mia en ik zijn groot fan van de Old Bahia Honda Bridge, een wederom een oud stuk viaduct dat deels nog toegankelijk is om overheen te wandelen. Het uitzicht is er prachtig! Als je goed kijk kun je dolfijnen en haaien spotten!

5 – Key West

Key West is het laatste eiland dat je met de auto kunt bereiken. Het is ook gelijk het meest populaire eiland onder de toeristen. Het staat bekend om zijn prachtige zonsondergangen en bruisende nachtleven. Eerlijk gezegd vonden wij het er te druk maar, er is dan ook genoeg te doen op Key West:

  • Wist je bijvoorbeeld dat Enrest Hemingway op Key West heeft gewoond? Zijn huis kun je nog steeds bezoeken.
  • Op het altijd gezellige Mallory Square beleef je de mooiste zonsondergangen.
  • Of ga op de foto op het allerzuidelijkste puntje van Amerika, bij de welbekende boei.
  • Er zijn tal van geweldige hotspots, waar ik je binnenkort meer over ga vertellen.

southernmost point Key West

De hele rit tussen Miami en Key West neemt in totaal een kleine 4 uur in beslag. Maar niet voor ons, wij doen er een paar dagen over en hebben zelfs dan nog lang niet alles gezien en gedaan. Het is niet anders, deze Florida Keys roadtrip doen we gewoon nog eens over 🙂

Florida Keys roadtrip