Hij is er weer, de Hollandse Nieuwe! Haring, ik ben er gek op. Mits goed schoongemaakt natuurlijk. Maar hoe Hollands is de Hollandse Nieuwe eigenlijk? Nou… niet dus. Wil je weten hoe dat zit? Ik vertel je er alles over:

Voor mij was het een eyeopener, dat Hollandse Nieuwe niet uit Nederland komt. Weet je waar vandaan dan wel? Uit Denemarken! Het zit namelijk zo: de meeste haring wordt gevangen voor de kust van Noorwegen en IJsland, gaat vervolgens per boot naar Denemarken en daar worden ze verwerkt tot Hollandse Nieuwe.

Ik bezoek de fabriek in het prachtige Deense kustdorp Skagen.

Skagen ligt in het uiterste noorden van Denemarken en staat bekend om z’n gele huisjes, z’n roerige haven en z’n prachtige museum. Ik vertel je er snel meer over, nu eerst naar de haringfabriek!

In deze vlog zie je precies hoe het er aan toe gaat. Ik krijg een rondleiding op de vissersboot en mag alles weten over de verwerking van de haring in de fabriek. Onze supergezellige gastheren zijn Peter Frans Koelewijn en Dirk Peter, beiden groot haringfan.

Haring als cosmetic food

Nog zo een fijne insight: haring is het beste antirimpelmiddel dat je maar kunt bedenken. Nee nee, je hoeft het niet op je gezicht te smeren ;). Japanners zien vis en haring al jaren als “cosmetic food”, omdat het vol zit met gezonde vetten en vitamines D en E, die dus heel goed werken tegen rimpels.

Ook niet onbelangrijk: “eet meer haring want ze zijn heel goed voor je geheugen en houden je superscherp”! aldus Peter Frans.

hotspot Balk Visch

Ik ga me er aan houden en mijn favoriete viskraam Balk Visch aan ’t Spaarne weer wat vaker opzoeken! Weet je wie er trouwens ook wel pap van lust (spreekwoordelijk dan he ;-)): Mia, kijk maar.