De schaarlamp, ook wel harmonicalamp genoemd, is al heel lang een van mijn favoriete lampen. In ons strandhuisje, maar ook thuis heb ik meerdere exemplaren hangen. Waarom ik dit type lamp zo fijn vind? Lees verder…

Ons favoriete hoekje in huis

Iedereen heeft denk ik wel een favoriete hangplek in huis. Wij in ieder geval wel. En die is op onze hoekbank, daar waar je languit kunt liggen, het liefst natuurlijk onder een dekentje. Het is dus soms best vechten geblazen, wie welke hoek van de bank in beslag mag nemen. Wegkruipen in de hoek, dicht bij de kachel, benen gestrekt op de hocker en met de fijne schaarlamp binnen handbereik.

Mia doet er haar huiswerk (jaja, daar valt iets van te vinden uiteraard). Ik doe er mijn Netflix-sessies. (Als ik die niet vanuit bed doe, waar overigens ook al zo’n top-schaarlamp hangt). Sjakie ligt er op de “game-stoel”, zijn eigen favoriete plek. Als die trouwens niet in beslag is genomen door Jelle, de vriend van Mia, die vanuit die hoek perfect de Playstation kan bespelen.

En mag ik je even voorstellen: dit is onze nichtje Julie die hier bij ons haar eerste verjaardag komt vieren (creatieve Corona oplossing). En zoals je ziet heeft ook zij onze favoriete plek ontdekt.

Julie
Scandinavische schaarlamp

De ene schaarlamp is de andere niet

Woody Scissors, zo heet onze schaarlamp. Hij is van het merk Anne Lighting en ik heb hem via de webwinkel Directlampen.

Deze wandlamp heeft een materiaalcombinatie van licht hout en wit metaal. Dat maakt hem wat mij betreft zo mooi. Een beetje Scandinavisch design, vind je niet?

Wanneer je de lamp volledig uitstrekt is deze 66 centimeter lang en de kap kun je verschillende richtingen op kantelen. Ook kun je hem nog draaien vanaf de steun aan de muur.

Je kunt met deze lamp dus letterlijk alle kanten op.

Dat hebben overigens lang niet alle schaarlampen, kijk maar naar het lampje met de gele kap verderop of het lampje met het rode snoer. De wat simpelere schaarlamp die in ons strandhuisje hangt bijvoorbeeld, kan ik alleen maar in en uittrekken.

Dus mocht je een schaarlamp gaan kopen, dan zou ik daar zeker even op letten.

Patch tattoo | mijn persoonlijke ervaring

De wereld van tatoeages heeft zich in de loop der jaren enorm ontwikkeld en uitgebreid en nog steeds komen er nieuwe stijlen bij. Wat dacht je bijvoorbeeld van de folk art en de patch tattoo?! De laatste is gebaseerd op gestikte stoffen, zoals je die ook wel op de...

Zwaluw tattoo | inspiratie en betekenis

Je kunt aan onze artikelen wel zien dat wij bij OHIMP fan zijn van tatoeages! Een nieuwe aanwinst is de zwaluw tattoo. Wij vinden hem te gek. In een zoektocht naar verschillende stijlen stuitten we op de herkomst van de zwaluw tattoo. En dat is een leuk verhaal! Zie...

20x vissen tattoo inspiratie

De zomer komt steeds dichterbij. Veel mensen zitten met hun hoofd al op het strand. Wil je een leuke zomerse tattoo? Ben je geboren in maart, of houd je om een andere reden van vissen? Dan is deze vissen tattoo inspiratie voor jou! Van oldskool tot fineline. Van groot...

Van kunst tot bodyart | 10x tattoo inspiratie

We hebben weer wat tattoo inspiratie. Deze keer van kunstwerk tot bodyart. De mooiste werken voor altijd vereeuwigd op je lichaam. Je ziet het tegenwoordig steeds vaker. Klassieke werken van Van Gogh in full color, tot moderne line-art van Keith haring. Of je nou fan...

Koreaanse tattoos + 20x inspiratie

De Koreaanse cultuur is steeds meer te vinden in Nederland. Heb je wel eens gehoord van Boba tea? Of zit je op TikTok? Dan weet je hoe populair Koreaanse skincare is. En natuurlijk het mega populaire K-pop. Maar dat is niet het enige. Tattoo artiesten voorspellen dat...
Schaarlamp van directlampen.nl
bijzondere schaarlamp

Waarom een schaarlamp niet in je interieur mag ontbreken

Een schaarlamp kun je in verschillende soorten en maten kopen. Meestal hang je ze aan de wand. Maar er zijn tal van andere varianten, zoals een vloer- of plafondlamp. De harmonicalamp draagt bij aan een goed lichtplan in je huis (wat een lichtplan is, daar vertel ik je hier meer over).

Een schaarlamp is zo handig doordat je hem kunt uittrekken en hierdoor met het licht kunt spelen. Zo kun je hem functioneel inzetten, om bijvoorbeeld bij te lezen. Maar schaarlampen zijn ook enorm leuk om te zien. Je kunt prachtige retro-exemplaren scoren, deze vind ik prachtig!

antieke schaarlamp

Wie heeft de schaarlamp uitgevonden?

Toen laatst het zonnetje scheen op onze mooie schaarlamp vroeg ik mij af: wie heeft dit model eigenlijk uitgevonden?

Na een – beste wel lange – zoektocht op internet, waarbij ik zoektermen gebruik als “uitvinder schaarlamp”, “wie heeft harmonicalamp uitgevonden” en “scissor lamp history”, denk ik dat ik eruit ben. Google leert mij dat in de jaren ’30 de schaarlampen werden geproduceerd voor onder andere het werk in fabrieken. Het eerste ontwerp van deze lamp komt van de hand van voormalige Bauhaus-meester Christian Dell.

schaarlamp
hippe schaarlampen
vloerschaarlampen
scissor lamp Christian Dell