De schaarlamp, ook wel harmonicalamp genoemd, is al heel lang een van mijn favoriete lampen. In ons strandhuisje, maar ook thuis heb ik meerdere exemplaren hangen. Waarom ik dit type lamp zo fijn vind? Lees verder…

Ons favoriete hoekje in huis

Iedereen heeft denk ik wel een favoriete hangplek in huis. Wij in ieder geval wel. En die is op onze hoekbank, daar waar je languit kunt liggen, het liefst natuurlijk onder een dekentje. Het is dus soms best vechten geblazen, wie welke hoek van de bank in beslag mag nemen. Wegkruipen in de hoek, dicht bij de kachel, benen gestrekt op de hocker en met de fijne schaarlamp binnen handbereik.

Mia doet er haar huiswerk (jaja, daar valt iets van te vinden uiteraard). Ik doe er mijn Netflix-sessies. (Als ik die niet vanuit bed doe, waar overigens ook al zo’n top-schaarlamp hangt). Sjakie ligt er op de “game-stoel”, zijn eigen favoriete plek. Als die trouwens niet in beslag is genomen door Jelle, de vriend van Mia, die vanuit die hoek perfect de Playstation kan bespelen.

En mag ik je even voorstellen: dit is onze nichtje Julie die hier bij ons haar eerste verjaardag komt vieren (creatieve Corona oplossing). En zoals je ziet heeft ook zij onze favoriete plek ontdekt.

Julie
Scandinavische schaarlamp

De ene schaarlamp is de andere niet

Woody Scissors, zo heet onze schaarlamp. Hij is van het merk Anne Lighting en ik heb hem via de webwinkel Directlampen.

Deze wandlamp heeft een materiaalcombinatie van licht hout en wit metaal. Dat maakt hem wat mij betreft zo mooi. Een beetje Scandinavisch design, vind je niet?

Wanneer je de lamp volledig uitstrekt is deze 66 centimeter lang en de kap kun je verschillende richtingen op kantelen. Ook kun je hem nog draaien vanaf de steun aan de muur.

Je kunt met deze lamp dus letterlijk alle kanten op.

Dat hebben overigens lang niet alle schaarlampen, kijk maar naar het lampje met de gele kap verderop of het lampje met het rode snoer. De wat simpelere schaarlamp die in ons strandhuisje hangt bijvoorbeeld, kan ik alleen maar in en uittrekken.

Dus mocht je een schaarlamp gaan kopen, dan zou ik daar zeker even op letten.

30 minimalistische oog tattoos (en de betekenis)

Er zijn verschillende reden om een tatoeage van een oog te laten zetten. Oog tattoos zitten boordevol symboliek, maar zijn natuurlijk ook gewoon mooi om te zien (letterlijk ;-)) Dit zijn 30 prachtige, minimalistische oog tattoos maar laten we beginnen met de...

30x mooie B&W tijger tattoos (en hun betekenis)

Tijgers zijn een van de populairste dieren ter wereld die wel tot ieders verbeelding spreken. Kracht en schoonheid komen samen en het is dan ook niet zo gek dat een tijger tattoo een gewilde tatoeage is. In dit artikel lees je meer over de betekenis van een tijger...

Tattoo inspiration: 33 black circle tattoos

Een tatoeage van een zwarte cirkel wordt vaak gezet om een andere tattoo te verbergen, een zgn. cover-up tattoo. Maar cirkel tattoo kan ook een diepere betekenis hebben. Dit zijn meer dan 30 voorbeelden van prachtige black circle tattoos. De schoonheid van black...

30x inspiratie voor minimalistische & old school tattoos van de zon

De zon, het stralende middelpunt van ons sterrenstelsel, een hemellichaam die ons het leven op aarde mogelijk maakt. Ze geeft ons warmte, licht en energie en is daarom al zolang er leven op aarde is, een heel belangrijk symbool. En dat maakt de zon meteen een dankbaar...

40x inspiratie voor een old school cat tattoo

Voor wie dol is op katten en voor wie dol is op de zogenaamde old school tatoeage stijl | In dit artikel deel ik 40 mooie plaatjes van de old school cat tattoo. Maar wat betekent old school eigenlijk? Wat is een old school tattoo? Old school tatoeëren stamt uit de 17e...
Schaarlamp van directlampen.nl
bijzondere schaarlamp

Waarom een schaarlamp niet in je interieur mag ontbreken

Een schaarlamp kun je in verschillende soorten en maten kopen. Meestal hang je ze aan de wand. Maar er zijn tal van andere varianten, zoals een vloer- of plafondlamp. De harmonicalamp draagt bij aan een goed lichtplan in je huis (wat een lichtplan is, daar vertel ik je hier meer over).

Een schaarlamp is zo handig doordat je hem kunt uittrekken en hierdoor met het licht kunt spelen. Zo kun je hem functioneel inzetten, om bijvoorbeeld bij te lezen. Maar schaarlampen zijn ook enorm leuk om te zien. Je kunt prachtige retro-exemplaren scoren, deze vind ik prachtig!

antieke schaarlamp

Wie heeft de schaarlamp uitgevonden?

Toen laatst het zonnetje scheen op onze mooie schaarlamp vroeg ik mij af: wie heeft dit model eigenlijk uitgevonden?

Na een – beste wel lange – zoektocht op internet, waarbij ik zoektermen gebruik als “uitvinder schaarlamp”, “wie heeft harmonicalamp uitgevonden” en “scissor lamp history”, denk ik dat ik eruit ben. Google leert mij dat in de jaren ’30 de schaarlampen werden geproduceerd voor onder andere het werk in fabrieken. Het eerste ontwerp van deze lamp komt van de hand van voormalige Bauhaus-meester Christian Dell.

schaarlamp
hippe schaarlampen
vloerschaarlampen
scissor lamp Christian Dell