weekendje leeuwarden

Laatst was ik een paar dagen in Leeuwarden en kreeg ik de stad van A tot Z te zien. Ik zal je zeggen, dat was verrassend leuk! Overweeg jij een weekendje Leeuwarden? Met deze tips & hotspots ga je zeker weten 100% genieten:

Ik ben in Leeuwarden samen met 4 andere bloggers en vloggers. We hebben een bomvol programma en zijn allemaal even enthousiast. We zien vooral uit naar het suppen door de grachten, wat een enorm leuke manier om een stad te verkennen is dat!

Wist je trouwens dat Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa is in 2018? Leeuwarden – door de Friezen trots Ljouwert genoemd – bruist en is barstensvol toffe activiteiten. 

10 tips voor een weekendje Leeuwarden:

1: Stadswandeling

In Leeuwarden kun je tal van stadswandelingen doen met verschillende thema’s: een streetarttour, een historische tour, een culturele tour, een crime tour… noem maar op. Het fijne aan Leeuwarden is dat het centrum heel compact is en dat alles dus heel gemakkelijk te bewandelen is.

Omdat wij allemaal nog een beetje blue zijn wat Leeuwarden betreft krijgen wij een combinatietour van onze gids Jochum: hotspots, cultuur, streetart en historie.

2: Koffie & Lunch bij hotspot Vinny & Jo

Vinny & Jo omschrijft zichzelf als een esthetisch belevingsconcept voor koffie, thee en aanverwante producten. Je vindt er topkwaliteit bonen en losse thee, voor thuis of perfect terplekke voor je bereid. Geen fiets aan de muur (hoe verfrissend ;-)), wel een hoop mooie letters.

Vinny & Jo website
Grote Hoogstraat 42, 8911 HB Leeuwarden

Tips voor een weekendje Leeuwarden - Vinny & Jo

3: Shoppen in Leeuwarden

De Kleine Kerkstraat in Leeuwarden is al meerdere keren uitgeroepen tot de leukste winkelstraat van Nederland. Je vindt er allerlei leuke boetiekjes en speciaalzaken.

Tips voor een weekendje Leeuwarden - Kleine Kerkstraat

Wij nemen in de Kleine Kerkstraat ook een kijkje bij het Boomsma Beerenburger winkeltje dat gelijk een schattig klein museum is. We zien een filmpje over het ontstaan van de Boomsma Beerenburger van 130 jaar geleden. En natuurlijk mogen we daarna proeven.

Tsjoch! (Proost, maar dan op z’n Fries). En loop vooral nog even verder door naar achteren, waar je terug in de tijd gaat in een eeuwenoud grutterswinkeltje met o.a. snoep en winkeldames uit (over)grootmoederstijd.

Tips voor een weekendje Leeuwarden - Boomsma Beerenburger

4: De Blokhuispoort + borrelen bij cafe De Bak

De Blokhuispoort is de oude imposante gevangenis van Leeuwarden, die tot 2007 nog echt in bedrijf was als Huis van Bewaring. De gevangenis is nu een culturele broedplaats waar allerlei muzikanten, kunstenaars en ambachtslieden in de oude cellen “kantoor houden”. We krijgen een rondleiding – ik denk telkens terug aan mijn bezoek aan Alcatraz – en drinken daarna een drankje op het terras bij cafe De Bak (ook gevestigd in De Blokhuispoort).

De Blokhuispoort website
Blokhuisplein 40, 8911 LJ Leeuwarden

Tips voor een weekendje Leeuwarden - Blokhuispoort

5: Voorstelling + diner in de Stadsschouwburg De Harmonie

Ben je fan van theater? Dan spreken de horeca-arrangementen van Stadsschouwburg De Harmonie je misschien wel aan. Wij doen de voorstelling Chez Brood over het leven van Herman Brood, maar genieten eerst van een superlekker diner in het theatercafe.

De Harmonie website
Ruiterkwartier 4, 8911 BP Leeuwarden

6: Monchoutaart proeven bij De Walrus

Waar Vinny & Jo uitblinkt in koffie, zo is Grand-Cafe De Walrus een topper op het gebied Monchoutaart. En mocht je bang zijn dat je maar een klein puntje krijgt… ik kan je geruststellen, na dit stuk taart ga jij geen pap meer kunnen zeggen.

Grand-Cafe De Walrus website
Gouverneursplein 37, 8911 HH Leeuwarden

Tips voor een weekendje Leeuwarden - De Walrus

7: Suppen door de grachten van Leeuwarden

Heb jij al eens op een sup gestaan? Stand Up Paddling (SUP) is ontspannen bezig zijn in de buitenlucht, fun op het water en bovendien een total body workout. We like! En hebben de grootste pret. We suppen door de grachten van de binnenstad en onderweg hebben we een hoop bekijks: “Is het moeilijk? Goed hoor?!” – “Pas op, niet vallen!” – “Dat ziet er leuk uit!”, zijn slechts een aantal steunbetuigingen die we toegeroepen krijgen. Wonder boven wonder valt niemand van ons in het water en hebben we alleen maar dikke pret.

suppen in Leeuwarden

Meer info over het Suppen in Leeuwarden via deze site.

Is suppen toch net iets te gewaagd voor je? Dan kun je jouw weekendje Leeuwarden ook compleet maken door de grachten met een Praam te verkennen. In de zomer liggen de grachten van Leeuwarden vol met pramen en oude boten die dan gezellig vol geladen zijn met bandjes en muziek.

8: Een weekendje Leeuwarden is niet compleet zonder een bezoek aan een van de musea.

  • Het Fries Museum bezoek je voor een kop koffie, een origineel cadeautje of een filmbezoek – maar vooral voor het museum natuurlijk. Hier ontdek je alles over de elf steden en het platteland, de haat-liefdeverhouding met het water, dans je met de mysterieuze Mata Hari en leer je alles over haar trieste lot als mogelijk dubbelspionne.
  • Het Keramiekmuseum Princessehof verbindt de werelden van Oost en West en vroeger en nu aan de hand van keramiek. Klinkt dit wat “stoffig”? Dat is het niet hoor. Je vindt er coole items uit de fifties (van theepot tot naamplaatje) en de museumwinkel ga je niet verlaten zonder er iets gekocht te hebben. Wat ik persoonlijk geweldig vind: dit museum is tevens het geboortehuis van Escher!
  • Natuurmuseum Fryslân is er voor natuurliefhebbers, ouders, opa’s en oma’s. Maar vooral voor kinderen! Want zelf doen staat centraal. Ooit door een onderwaterwereld gelopen? Gezien hoe dieren worden opgezet? Dit zijn slechts een paar dingen die je er met de kids kunt beleven.

9: culturele hotspot De Neushoorn

Concerten, dance events, festivals en voorstellingen op film en dansgebied worden georganiseerd bij de culturele hotspot De Neushoorn. Wij lopen er even snel doorheen en worden verliefd op het interieur: kunstzinnig en eenvoudig. Deze lamp bijvoorbeeld is een geweldige Ikea-hack: twee latten met de Ikea lichtstrip ertussen.

Nog zo een leuk concept: het planten weeshuis. Afgedankte planten vinden hier een tweede leven en worden dagelijks verzorgd door oudjes uit de buurt.

De Neushoorn website
Ruiterskwartier 41, 8911 BP Leeuwarden

De Neushoorn in Leeuwarden

10: Beklim de Oldehove, de scheve toren van Leeuwarden

Wist je dat Nederland een eigen Toren van Pisa heeft? De Oldehove, de klomp baksteen uit 1529, die ooit hét statussymbool van de Friese hoofdstad Leeuwarden had moeten worden, is nu een erg indrukkende scheve toren in het centrum van Leeuwarden. De toren staat sinds de bouw al zo scheef, dat komt door de zompige bodem. Hij is echter absoluut veilig te beklimmen, wel even van tevoren aanmelden via de site.

Oldehove website 
Oldehoofsterkerkhof 1, 8911 DH Leeuwarden

Tips voor een weekendje Leeuwarden

Ons weekendje Leeuwarden was heerlijk en ik kan het je dan ook echt aanraden. Op deze site vind je meer handige informatie voor een bezoek aan de Culturele Hoofdstad van Europa van 2018.

En ben je gek op koken. Dan kun je overwegen een kookworkshop te volgen. Wij deden het bij Kookstudio De Kleyne Sint Jacob. Ik maakte er heerlijke lauwwarme oesters klaar. Het recept lees je hier.

Tip voor een overnachting voor jouw weekendje Leeuwarden: Post-Plaza Hotel & Grand Café. Daarover vertel ik je hier meer.