Tijdens een Leeuwarden 2-daagse word ik op culinair vlak volop geïnspireerd. Hotspots, lokale drankjes en gerechten en ik volg zelfs een kookworkshop. Daar maak ik volgens dit recept lauwwarme oesters klaar, met een beetje prei en een drupje jenever… te lekker om niet te delen:
Oester, ik hou er van. En ik ben niet de enige, niemand minder dan Casanova was simpelweg verslaafd aan oesters. Hij at er wel 50 per dag en beschouwde oesters als de natuurlijke variant van viagra. Hij noemde ze ‘een prikkel voor de geest, de zinnen en de liefde’.
Het recept: lauwwarme oesters met prei is bedacht door Marijke en Klaas van Kookatelier De Kleyne Sint Jacob in Leeuwarden. Hier kun je in groepsverband hele leuke kookworkshops volgen, terwijl je lekker aan het borrelen bent of biologische thee drinkt. Dat laatste doen wij. Ondertussen maken we een zgn. “Friese Bento Box”.
In deze hele korte video zie je alvast hoe ik het recept lauwwarme oesters maak. Eindelijk lukt het me een keer om zelf de oesters open te maken:
Zijn oesters eigenlijk gezond?
Doordat de oester onbewerkt is, bevat het weekdier een hoog zinkgehalte, magnesium en de vitamines B12, B3 en D. Zink en magnesium spelen een grote rol in onze stofwisseling. Bovendien ondersteunt zink een gezond immuunsysteem en helpt het bij bijvoorbeeld wondgenezing, gezonde botten, mooi haar en een goed geheugen.
Recept lauwwarme oesters met een beetje prei
Ingrediënten voor 10 oesters:
- 10 oesters. Wij hebben Japanse waddenoesters. Dat past natuurlijk goed bij een Bento Box (dat is een Japanse lunchbox). Maar we gebruiken deze oesters vooral omdat ze volop te vinden zijn in de Waddenzee, de achtertuin als het ware van Leeuwarden.
- 1 grote prei, alleen het wit
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 4 eetlepels sojasaus
- sap van 1 citroen
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 theelepel bruine suiker
- 1 gehakte rode peper, zonder zaadjes
- 1 theelepel geraspte gember
- 1 eetlepel gehakte bieslook
- 1 klein borrelglaasje jenever (optioneel wat mij betreft)
- 1 theelepel geroosterde sesamzaadjes
Hoe bereid je de lauwwarme oesters:
- Roer in een kommetje de sojasaus, bruine suiker, gember, citroensap, gehakte peper, bieslook en sesamolie door elkaar.
- Snijd het wit van de prei in dunne reepjes.
- Stoof de reepjes al roerend een paar minuten in de zonnebloemolie.
- Rooster de sesamzaadjes.
- Maak de oesters open en snijd ze los van de schelp.
- Leg de oesters terug in de onderste holle schelp, zet de schelpen in een braadsleetje.
- Verdeel de gestoofde prei reepjes over de oesters en giet de saus erover.
- Zet de schelpen in de braadslee een minuut in een voorverwarmde (200 graden) oven.
- Besprenkel ze daarna eventueel met wat jenever en de sesamzaadjes.
Overweeg je zelf een weekendje Leeuwarden en heb je interesse in een kookworkshop? Laat je dan vooral inspireren door Marijke en Klaas in hun Kookatelier De Kleyne Sint Jacob in Leeuwarden. Wensen zijn allemaal bespreekbaar en persoonlijk invulbaar.
Recent Comments