Tea tree olie is een goedje met een geweldige werking tegen allerlei kwaaltjes. Het wordt ook wel wonderolie genoemd. Waar ik het voor gebruik? Bij huidonzuiverheden. Het blijkt dat tea tree oil de huid zuivert en (jeugd)puistjes en meeëters bestrijdt.

Met tea tree olie had ik eigenlijk alleen maar negatieve associaties. Zo kregen Mia en haar klasgenootjes op de basisschool het goedje veelvuldig in hun haar gesmeerd, omdat hoofdluizen de lucht ervan niet schijnen te trekken. Het ruikt namelijk niet heel erg aangenaam, maar ik moet zeggen: het went.

Herontdekking per toeval

Laatst had Mia een kleine ontsteking aan een van haar oorpiercings (ja ja, bij 1 helix is het niet gebleven…). Dus wij naar de piercing shop en daar vertelde de dame dat schoonmaken met een wattenstaafje gedrenkt in olie van de tea tree heel goed helpt bij ontstekingen en irritaties. En verhip, binnen een paar dagen is haar ontsteking verdwenen!

Dus ik dacht, laat ik eens heel voorzichtig die rare huidirritatie op mijn achterarm inwrijven met het spul. Nou ja, geloof het of niet… ook met een paar dagen verdwenen! En ik heb serieus in de rats gezeten over dat plekje hoor… ik was in gedachten zelfs al bezig met de erfenis (een lichte vorm van hypochondrie is my middle name ;-))

Wat is tea tree olie

Ondanks de naam heeft ‘tea tree’ weinig te maken met thee. De naam verwijst naar de boom waaruit de olie gewonnen wordt: de Melaleuca alternifolia, ook wel theeboom genoemd. De boom komt voor in Australië. Wist je dat de Aboriginals al eeuwen geleden de fijngewreven bladeren van de Tea Tree gebruikten voor allerlei huidkwalen?

tea tree olie tegen puistjes

Tea tree oil bevat terpinen-4-ol, alpha-terpineol en alpha-pinene. Deze ingrediënten staan bekend om hun antibacteriële, schimmeldodende en zelfs parasietdodende werking (dus ook de demodexmijt die bij rosacea problemen veroorzaakt). Bovendien werkt tea tree oil ontstekingsremmend. Niet voor niets wordt tea tree oil ook veel gebruikt in producten tegen bijvoorbeeld acne.

bron

Toepassingsmogelijkheden

Er zijn tal van toepassingsmogelijkheden, ik noem er een paar op:

 1. Onverdund

  Met vinger, doekje of wattenstaafje de olie op de gewenste plek aanbrengen. Bijvoorbeeld bij acne (puistjes), wondjes, huidproblemen, insectenbeten.

  Werking:

  • Desinfecteert
  • Tegen pijn
  • Genezing verloopt sneller
 2. Shampoo

  Meng een aantal druppels olie met je eigen shampoo.

  Werking:

  • Versterkt het haar
  • Versterkt de huid
  • Tegen roos
  • voorkomt besmetting met hoofdluis
 3. Voetbad

  Doe ongeveer acht druppels van de olie in een bak warm water. Baad hierin je voet(en).

  Werking:

  • Tegen voetschimmels
  • Tegen nagelbedontstekingen
  • Tegen kalknagels
  • Voorkomt hinderlijke zweetvoeten-geur.

Hier lees je nog veel meer toepassingsmogelijkheden.

Tea tree olie tegen puistjes, maar ook voor de gevoelige huid?

Zelf heb ik een enorm gevoelige huid en een paar keer per jaar een rosacea “uitbarsting”. De druppeltjes die ik gebruik (ik doe het via een wattenstaafje) hebben echt geen enkele nadelige bijwerking. Alleen maar positieve! Als ik ’s avonds voor het slapen gaan een rood vlekje of een huidirritatie in mijn gezicht behandel, is het de volgende dag verdwenen. Maar de ene huid is de andere niet. Dus het is altijd even goed om te testen of je niet overgevoelig bent voor tea tree oil. Dit kun je doen door een paar druppeltjes een paar uur op de rug van je hand te laten inwerken. Als er sprake is van irritatie, dan spoel je het goed af. Gebruik de teatree-olie dan alleen verdund met bijvoorbeeld water of olijfolie. Maar uiteraard test je ook dat dan even uit.

werking van tea tree olie

Waar te koop

De olie van de tea tree koop je bij de drogist of bijv. Holland & Barret. Online bij bijvoorbeeld bol.com kun je de olie ook volop vinden. Ik zou wel altijd voor biologische olie kiezen.

Gezondheid algemeen

bron afbeeldingen