Sinds een paar jaar heb ik last van een vervelende huidaandoening: Rosacea. Een probleem waarvan de artsen nog steeds niet echt weten waar het vandaan komt en hoe ze dit het beste kunnen behandelen. In de loop der tijd heb ik natuurlijk wat ervaring opgedaan en met deze 7 tips blijf ik Rosacea de baas.

Wat is Rosacea: 

Rosacea is een chronische, niet besmettelijke huidaandoening in het gezicht, gekenmerkt door felrode verkleuringen met name van de wangen en de neus. Rosacea betekent letterlijk “rood als een roos”. De aandoening kan lijken op acne, de bekende jeugdpuistjes. De soms nog gebruikte medische term “acne rosacea” is wat verwarrend omdat rosacea niets met acne te maken heeft. Rosacea komt op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal tussen de 30ste en 50ste jaar en met name dan bij vrouwen.

bron

Je zal het maar hebben!

Bij mij begon de Rosacea op mijn 34e. Eerst kreeg ik op verschillende plekken in mijn gezicht (kin, wangen, voorhoofd) hele kleine, witte puistjes. De dokter schreef allerlei hormoonzalfjes voor maar die haalden niets uit. Later kreeg ik ook rode plekken en werden de puistjes erger en ging mijn neus zelfs iets opzwellen. De huisarts bleef me vertellen dat het vanzelf wel zou overgaan maar uiteindelijk heb ik hem zover gekregen dat hij me doorverwees naar een dermatoloog. Uit de verschillende onderzoeken kwam o.a. naar voren dat ik een parfumallergie had en haar diagnose luidde daarnaast: Rosacea. Inmiddels was ik wel al jaren verder en had het vele gebruik van de hormoonzalven bij mij zelfs geleid tot “clownseczeem!!” Hoe ik er toen uitzag… dat zie je hier (maar schrik niet ;-))

7 tips om Rosacea de baas te blijven

Inmiddels heb ik mijn Rosacea redelijk goed onder controle. Vooral in de zomer gaat het goed, in de winter als het koud is wil ik nog wel eens klachten hebben. Komt vast ook door de rode wijn die dan net wat rijkelijker vloeit.

Dit zijn mijn 7 tips waarmee ik Rosacea de baas blijf. Het zijn mijn persoonlijke tips, dus ik weet niet of ze voor iedereen dezelfde uitwerking zullen hebben. Wie weet heb je er iets aan!

#1 Kies een gespecialiseerde schoonheidsspecialiste

Teveel geknoei aan je huid kan bij Rosacea ook juist een verkeerde uitwerking hebben. Daarom is het belangrijk om naar een huidtherapeut te gaan die écht ervaring met Rosacea heeft. Ik kom al jaren bij Bianca Buijs van Praktijk voor Huidverbetering in Velserbroek. Niet alleen heeft zij ontzettend veel ervaring met “extreme” huidproblemen, ook heeft Bianca haar verzorgingsproducten er helemaal op afgestemd. Uit heel Nederland komen mensen haar opzoeken en in 9 van de 10 gevallen kan zij ze ook echt daadwerkelijk helpen.

rosacea de baas

#2 Gebruik de juiste huidverzorging

Bianca heeft mij ook kennis laten maken met o.a. de producten van Dr. Baumann. De producten van Dr. Baumann bevatten geen:

  • Parabenen en andere ziekmakende bewaarmiddelen.
  • Parfums, lanoline en andere allergenen.
  • Dierlijke ingrediënten.
  • Overbodige vulmiddelen.
  • Huid afsluitende minerale olie.

In het begin was het even zoeken naar de voor mij geschikte producten van dit merk voor mij, zo bleken sommige crèmes voor mij nog net iets te heftig. Mijn favoriete producten zie je op de foto hierboven.

#3 Slik huidondersteunende vitamines

Wist je dat er speciale supplementen zijn die de ontstekingsreacties van je huid verminderen en daardoor Rosacea te lijf gaan? Laviesage nutricosmetics biedt specialistische supplementen voor verschillende doeleinden, zoals anti-aging, huidverjonging, huidverbetering en het oplossen van huidproblemen. Ze bevatten bouwstoffen, vitaminen, mineralen en essentiële vetten voor het beschermen, voeden en verbeteren van de huid. Omdat het niet de allergoedkoopste producten zijn was ik laatst even met het gebruik gestopt. Dat had ik beter niet kunnen doen, want het was gelijk weer mis! Ik gebruik:

Skinsecure – deze pillen herstellen de omega-vetbalans, beperken de ontstekingsvevoeligheid en helpen bij het huidherstelproces.

Skindefence – brengt langdurige ontstekingsreacties tot rust en beperkt ongeremde huidcelvermeerdering.

XTRA C&D3 – om de huid op te peppen en extra te ondersteunen. Hier lees je er meer over.

laviesage tegen rosacea

#4 Let op je voeding

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die je beter kunt mijden als je Rosacea hebt. De lijst hiervan is best lang en niet alle voedingsmiddelen zullen even slecht zijn voor iedereen. Je moet o.a. denken aan producten waar veel histamine inzit, een stof die allergische reacties in de hand werkt. Denk aan chocola, kaneel, vanille, citrusvruchten, aardbeien, spinazie, walnoten, gember, tomaten, ananas, avocado, vis, champignons, kaas, wijn, bier en soja. Meer over het zgn. Rosaceadieet lees je hier. Een appeltje eten kan zonder problemen dus daar neem ik er dagelijks een aantal van.

#5 Uitbraak? Metronidazol!

Als ik – met name in de winter – wat last krijg van wat onzuiverheden (het begint bij mij dan vooral op mijn neus en wangen), dan gebruik ik de crème Metronidazol. Deze smeer ik direct op de aangedane plekken totdat ze verdwenen zijn. Deze creme is een geneesmiddel en alleen op recept verkrijgbaar. Het is overigens geen hormoonzalf!

rosacea tips

#6 Heftige Uitbraak? Minocycline!

Heb ik een wat heftigere uitbraak, met meer onzuiverheden en rode opvlammingen, dan grijp ik naar mijn laatste redmiddel: Minocycline. Dit is een redelijk zwaar antibioticum maar het werkt bij mij tot dusver perfect. Ik slik dan 1 maand lang elke dag een tablet van 100 mg. De daaropvolgende 1 a 2 maanden dagelijks een tablet van 50 mg.

#7 Vaatlaserbehandeling

Een tip van mijn dermatoloog destijds was, om eens per jaar een vaatlaserbehandeling te ondergaan. De ontstekingen en roodheid in je huid komt namelijk via deze vaatjes. Als je Rosacea hebt worden dat er steeds meer en zo ontstaat dus ook couperose. Aan het einde van het jaar – als ik weet wat voor budget ik nog overheb bij de zorgverzekeraar – onderga ik dus een vaatlaserbehandeling. Pijnlijk, maar wie mooi wil zijn… Ik doe dit al jaren naar tevredenheid bij Derma2Care in Haarlem (zij zitten overigens ook in Amsterdam).

Meer tips om Rosacea de baas te blijven?

Heb jij ook last van Rosacea en heb jij tips die hier niet tussenstaan? Laat het me dan weten, in een reactie onder deze blog. Ik ben benieuwd!

7 tips tegen Rosacea