Sinds 3 weken volg ik een histamine vrij dieet. Best pittig, want het betekent dat ik heel veel lekker & gezond eten even van het menu moet schrappen. Met 5 eenvoudige ingrediënten maak ik ’s morgens deze ontbijtsmoothie.

Ik volg het dieet niet voor niets. Ruim een maand geleden had ik een enorme allergische reactie in mijn gezicht vanwege een hormoonzalf, die ik gebruikte om uitslag door parfumallergie te onderdrukken.
Gevolg: periorale dermatitis oftewel, clownseczeem! What’s in a name. Mijn gezicht (vooral rond de mond) zat onder de rode vlekken, bulten en vellen. On-top-of-it had ik dikke ontstoken oogleden en kon ik doorgaan als plaatsvervanger voor Rudolf the Rednose … nou ja, je vat hem wel. Ik heb 2 weken niet kunnen werken en een maand lang geen make up gedragen. En nog steeds ben ik niet moeders mooiste.

Met de billen bloot: links, zo ken je me. Rechts – snif – de derde week met periorale dermatitis (dus het was zelfs nóg erger, maar dat ga ik jullie niet aandoen).

periorale dermatitis

Met een histamine vrij dieet mijd je zoveel mogelijk voedingsmiddelen die het histamine niveau in jouw lichaam verhogen. Hierdoor ben je minder “vatbaar” voor allergieën en vervelende reacties. Helemaal duidelijk is het voor mij eerlijk gezegd nog niet, maar ik grijp alles aan om gewoon maar nooooooit meer zo een raar hoofd te krijgen.

Wat mag je niet bij een histamine vrij dieet

In eerste instantie heel veel. Om maar wat te noemen: chocola, kaneel, vanille, citrusvruchten, aardbeien, spinazie, walnoten, gember, tomaten, ananas, avocado, vis, champignons, kaas, wijn, bier, soja… zijn allemaal voedingsmiddelen waar heel veel histamine in zit of die gemakkelijk histamine vrij maken. Deze producten mijd je dus. Mocht je het interessant vinden, hier lees je meer over histamine in voeding.

Histamine vrij recept: ontbijtsmoothie

  • een groene appel
  • 1 glas Alpro Amandeldrink (ongezoet)
  • kopje havermout
  • paar lepels blauwe bessen
  • paar blaadje kropsla of andijvie
  • optioneel: 1 theelepel honing

Meer (min of meer) histamine vrije recepten: