Na maanden te zijn weggeweest, naar alle waarschijnlijkheid onderdrukt door de antibiotica, mag ik weer verwelkomen: mijn clownseczeem. Maar… ik zal hem krijgen en pak hem aan met een histaminevrij dieet, waar dit simpele maar o-zo lekkere havermoutrecept onderdeel van uit maakt.

Nou zeg ik wel clownseczeem, maar eigenlijk is het op dit moment de rosacea die de kop opsteekt, waar ik al jaren last van heb. Tegen de rosacea heb ik lange tijd hormoonzalf gebruikt, en dat heeft destijds gezorgd voor een enorme clownseczeem uitbraak.

Onderaan dit bericht vertel ik meer over histamine vrij eten en rosacea. Nu eerst…

simpel en snel havermout recept

Het simpele havermoutrecept

Wat heb je nodig:

  • 1 kop havermout
  • 1 glas water
  • een appel in blokjes gesneden
  • wat zoetstof (ik gebruik een eetlepel van de heerlijke kokosbloesemsuiker van Amanprana)
  • optioneel: kaneel. Maar dit past niet in een histaminevrij dieet, dus ik sla over.

kokosbloesem suiker SoloBioMooi

Hoe maak je het havermoutrecept:

Kook in een pannetje voor ongeveer 10 minuten de havermout in het water. Roer vervolgens – als de havermout een beetje papperig is geworden – de appel en de kokosbloemsuiker erdoor en verwarm dit nog een minuut of 5 extra.

That’s it! Misschien ziet het er niet heel, heel lekker uit, maar ik kan je verklappen… dat is het wel! En bovendien, dit geweldige pannetje van Le Creuset maakt toch alles als het ware “sexy” :-).

histamine vrij havermoutrecept

Histamine vrij… ehh?

Het is een beetje een ingewikkeld verhaal, maar het komt op het volgende neer:

Histamine is een door het lichaam geproduceerd stofje waardoor allergische reacties zichtbaar worden. Het is een hormoon dat invloed heeft op de bloedcirculatie. Als er teveel histamine in je bloed zit dan zetten de bloedvaten uit en wordt het weefsel dikker. Dit geldt voor de huid, slijmvliezen maar ook voor gewrichten. Vooral weefsel dat al is aangetast reageert het sterkst. Jeuk, vocht vasthouden (bij mij rond de ogen) en uitslag zijn bekende kenmerken van een teveel aan histamine. Oplossing kan zijn: verminder de hoeveelheid histamine in het lichaam en eet histamine vrij of in ieder geval arm.

bron

En wat is rosacea dan?

Rosacea ontstaat meestal rond het 30ste levensjaar en komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Het treft vooral mensen met een licht huidtype. De verschijnselen van rosacea zijn vooral gelokaliseerd op de neus, de wangen, het voorhoofd en de kin. De belangrijkste kenmerken van rosacea zijn blozen, blijvende roodheid, bultjes, puistjes en uitgezette bloedvaatjes (couperose). De afwijkingen hebben de neiging steeds weer de kop op te steken, ook na behandeling met medicatie.

Rosacea wordt ook wel eens volwassenen acné genoemd… Je zal het maar hebben! Anyway, volgens mij zijn er ergere dingen 😉
havermoutrecept histaminevrij

 

Overige histamine vrije recepten: