Mamma Mia gehaktballen

In mijn nieuwste kookboek Eat Happy van Melissa Hemsley kom ik het recept ‘Mamma Mia gehaktballen’ tegen. Lekker toepasselijk, mijn dochter heet Mia, ik ben haar mamma en wij zijn beiden dol op pasta met gehaktballetjes. Het recept is bovendien gezond, makkelijk en heel snel te maken, kijk maar.

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende pastasoorten verkrijgbaar; boekweitpasta, courgettespaghetti, noem maar op. Bij dit gerecht smaakt courgettespaghetti erg lekker, maar daar doe ik Mia geen plezier mee. Ik kies dan ook voor traditionele spaghetti. In de gehaktballetjes gaat o.a. geraspte wortel, dit maakt het wat zoeter van smaak en door de extra groenten vergroot je ook het volume. Je kunt de gehaktballen met gemak invriezen, dus waarom zou je geen dubbele portie maken?

Lees ook: OHIMP geeft 2x het boek Eat Happy van Melissa Hemsley weg

eat happy kookboek

Ingrediënten voor de Mamma Mia gehaktballen

 • twee-en-een-half eetlepel boter (of olie)
 • 1 grote ui, gesnipperd
 • 4 tenen knoflook, fijngehakt
 • 1 flinke wortel, geraspt
 • 1 ei
 • 500 gram rundergehakt
 • 1 eetlepel gedroogde oregano
 • halve theelepel chilivlokken
 • 2 eetlepels tomatenpuree
 • 2 blikken van 400 gram tometaneblokjes
 • peper en (zee)zout naar smaak

Verder:

 • wat blaadjes basilicum
 • geraspte kaas
 • pasta naar eigen keuze

melissa hemsley

Bereiding

Laat anderhalve eetlepel boter in een grote pan smelten, doe de ui erin en laat af en toe omscheppend in 5 minuten op halfhoog tot laag vuur smoren tot de ui glazig is. Smoor de knoflook nog 1 minuut mee.

Doe ondertussen de geraspte wortel in een grote kom, voeg ei, gehakt, oregano, chilivlokken en zout en peper toe, een halve theelepel van elk. Doe de helft van het ui-knoflookmengsel in de kom.

Voeg voor de tomatensaus de tomatenpuree toe aan de achtergebleven ui en knoflook in de pan. Doe de tomatenblokjes erbij met zout en peper naar smaak en breng alles aan de kook. Draai het vuur iets lager en laat de saus 10-12 minuten pruttelen op halfhoog tot hoog vuur tot hij iets dikker en deels ingekookt is.

Meng ondertussen het gehakt met de overige ingrediënten in de kom. Vorm er met vochtige handen 24 balletjes van.

Laat de resterende boter in een grote koekenpan smelten, leg de balletjes erin en bak ze al roerend 6 minuten op halfhoog tot hoog vuur tot ze rondom bruin zijn.

Laat de gehaktballetjes in de tomatensaus glijden, zet het deksel op de pan en laat de saus 10 minuten op halfhoog vuur sudderen tot de balletjes gaar zijn. Bereid in deze tijd de pasta, schep dit door de tomatensaus en serveer de pasta met basilicum en wat geraspte kaas.

Mamma Mia gehaktballen

Credits:

Dit recept komt uit Eat Happy, het boek is hier te koop bij Bol.com.