Tips for Dalmatie in Kroatie

Denk jij bij Dalmatië ook gelijk aan honden met stippen? Ik niet meer! Want na een paar dagen vertoeven in deze Kroatische kuststreek ontdekte ik pittoreske stadjes, de blauwe zee, canyons, kastelen, Romeinen en heerlijk eten. Wat een aanrader.

Grappig dat de Dalmatiër van origine wel uit deze streek komt. Toch heb ik geen hond gezien. Of eigenlijk heb ik er niet op gelet, want ik keek m’n ogen uit. Vanuit het vliegtuig zag ik al een prachtig blauwe zee, witte zandstrandjes, bergen en veel groen.

Even terug in de tijd….

Voor OHIMP ben ik (Sabina) 4 dagen op pad in Dalmatië in Kroatië. En laat ik daar nu nog nooit geweest zijn. Ik ben zo benieuwd! Ik vlieg op Split, de belangrijkste en grootste stad van Dalmatië aan de Adriatische zee. Deze streek in het zuidwesten is een van de meest historische gebieden van Kroatië. Dit was het rijk van de Romeinen, waar keizer Diocletianus in het jaar 305 vanuit Rome zijn paleis in Split betrok. Nu in 2018 staat het er nog steeds en bruist het als nooit tevoren!

Sabina in Kroatie

Lees ook mijn blog met 7 x zeker doen in Split.

Split leent zich prima voor een citytrip. Maar daarnaast is het een super centrale plek om allerlei uitstapjes te maken in de regio. Huur een auto en trek de binnenlanden in of bezoek de oude havenstadjes Trogir en Omis.

5 x leuke dagtripjes vanuit Split

#1. UNESCO-eiland Trogir

Trogir

Havenstadje Trogir ligt op een schiereiland, op nog geen 30 km van Split. Een ritje van een half uur met de auto. Als ik op de boulevard met palmbomen uitstap ben ik meteen verkocht. Eeuwenoude zandkleurige stenen huizen, een statig fort, een kade met oude zeilschepen en een boulevard vol restaurants en terrasjes. Hier start m’n tour met gids Dino, die me alles laat zien van Trogir, dat in z’n geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO. En terecht!

Zeker doen:

  • Slenter door de smalle straatjes. Kunstenaars in de steegjes, volle waslijnen tussen de hoge huizen, kleurrijke bloemen in de steegjes. De stad ademt kunst en cultuur.
  • Eten bij Calebotta. Een van de beste restaurants in de stad met een heerlijke binnentuin. Ik genoot van een 3-gangen lunch met pasta, verse vis en een heerlijke chocolade soufflé toe.

Tragis Unesco

#2. Kasteel van Klis

Ben je een Game of Thrones-fan? Dan herken je het Fortress of Klis zeker! Veel opnames voor de serie werden hier gemaakt. Op zo’n 20 minuutjes rijden vanuit Split, zie je van ver het fort al hoog bovenop de rotsen staan. Eenmaal boven geniet je van een magnifiek uitzicht over Split en de Adriatische zee. Het hele kasteel is toegankelijk, niks geen afgesloten deuren. Bekijk ook het museum met wapens en -uitrustingen. Ik had het hele fort bijna voor me alleen. Ongelooflijk. Zo voelt het dus om kasteelvrouwe te zijn!

Game of Thrones

#3. Streeklekkernijen proeven

Rijdt zeker tijdens een tochtje door het binnenland langs het familiebedrijf van Melita en Andrija Polic in Klis. Hun oude familiehuis is ingericht als museum, zodat je je even in de vorige eeuw waant. Op het binnenplein at ik een heerlijk stukje lamsvlees, dronk ik een slok van hun eigen gemaakte olijfolie en gelukkig ook nog wat Maraschino likeur. In het winkeltje mag je al hun Stella Croatica lekkernijen proeven. Denk aan vijgencake, gesuikerde amandelen, amaretti cookies, jam en likeurtjes. Wedden dat je met een tas vol lekkers de deur uit gaat?

Kroatie tips

#4. Piratenstad Omiš

Je kunt langs de kust rijden om Omiš te bezoeken, maar zelf reed ik langs de Cetina rivier het havenstadje binnen. Spectaculair, omdat je dan door een prachtige canyon rijdt. Omiš ligt aan de riviermonding en aan zee. Op 25 km van Split. Een strategische plek, zodat het in de 13e en 14e eeuw de thuisbasis was van piraten. Nu wordt al dat water en de canyons vooral gebruikt voor sportief spektakel. Raften, canyoning, duiken, klimmen, ziplinen of een heerlijk lui dagje aan het zandstrand.

Zeker doen:

  • Wat een uitzicht! Hoog vanaf een berg kijkt Mila Gojsalic uit over Omiš. Deze dame, zo vertelt de legende, zou de Ottomaanse leider Ahmed-Pasha hebben verleid. Mila stak daarna de kruitkamer in de fik, zodat alles en iedereen de lucht in ging. Ze zou daarna van het klif zijn gesprongen. Haar beeld houdt de legende levend.

Tips for Dalmatie in Kroatie

#5. Eten in de kloof

Leuk om een dagje in Omiš af te sluiten met een etentje in restaurant Kaštel Slanica. De rit er naartoe is zo mooi. Je rijdt namelijk 4 km de kloof in van de Cetina rivier in. Midden in de canyon, aan de oever van de rivier, vind je het restaurant. De omgeving is betoverend en het eten? Dat is typisch van deze streek. Ik at er gefrituurde kikker, omelet met slak en risotto met inktvis en garnaaltjes. Best lekker!

Tips voor Split en Dalmatie

En, zin gekregen om ook het prachtige Dalmatië te verkennen?

Kijk voor een leuke plek om te overnachten in Split of een van de andere steden op Zoover.nl. Wil je meer inspiratie over leuke stedentrips in Europa? Lees dan het Zoover blog!