Staan op jouw citytrip wensenlijstje zon, zee, cultuur en lekker eten? Dan is Split in Kroatië helemaal jouw ding. Flaneren langs de boulevard. Slenteren door de wirwar aan straatjes. En ’s avonds? Dan bruist het aan alle kanten! Lees hier mijn 7 tips wat leuk is om te doen in Split.

Of ik – Sabina – voor OHIMP vier dagen naar Kroatië wil? Natuurlijk! Lucky bird: Kroatië staat namelijk al heel lang op mijn lijstje! Deze trip draait om cultuur en gastronomie. Sightseeing, lekker eten en wijnen proeven. Dat gaat helemaal goedkomen.

Waar ligt Split eigenlijk?

Eerst de kaart er maar eens bij. Split ligt op een schiereiland aan de Adriatische Zee in de provincie Dalmatië. Heerlijk zo in mei, want het is hier nu zo’n 25 C°. Deze eeuwenoude havenstad is op hoofdstad Zagreb na, de grootse stad van Kroatië. En wat is groot? Er wonen maar zo’n 225.000 mensen.

Split, Kroatie

Wat kan ik er verwachten?

Veel Romeinse architectuur en gebouwen uit de middeleeuwen. Waar ik vooral erg nieuwsgierig naar ben is het paleis van Diocletianus. Gebouwd in de 4e eeuw en nog steeds heel goed intact. Het staat inmiddels op de Wereldwerfgoedlijst van UNESCO. Het paleis beslaat bijna het gehele oude stadscentrum van Split en is een wirwar van steegjes en straatjes, markten, restaurants, bars, terrasjes en winkeltjes. 

paleis in Split

Doen in Split… ik heb een heerlijk vol programma!

Het reisprogramma belooft nogal wat! Naast Split bezoek ik historische steden als Trogir en Omis. Ga ik naar het kasteel van Klis, waar net nog opnames zijn geweest voor de hit serie Game of Thrones. En ik ga het binnenland in. Waar ik te gast ben bij verschillende organic farms om heerlijke streekproducten te proeven.

Lees ook mijn blog: 5 leuke uitstapjes vanuit Split

paleis in Split - Kroatie

7 x doen in Split

Tip 1: Met het vliegtuig ben je er zo

Rechtstreeks is natuurlijk wel het fijnst. Dan ben je er al in iets meer dan twee uur. Maar een goedkoper alternatief is een overstap in Duitsland of Oostenrijk. Zelf vloog ik heen via Hamburg en terug via Stuttgart. Je land net buiten de stad Trogir en rijdt met de taxi in ongeveer een half uur naar Split.

Tip 2: Hotel of Soba

Hotels, hostels en kamers- de zogenaamde Soba – zijn er volop in Split. Voor elk budget wat wils. Het oudste hotel vind je in het hart van de stad binnen de muren van paleis Diocletianus: hotel Slavija op slechts 60 meter van de Riva boulevard. Zelf overnachtte ik iets verder van het historische centrum in hotel President. Prima plekje om de stad al lopend te verkennen. Binnen 5 minuten wandel je het oude centrum in.

doen in Split

Tip 3: Tour met gids

Als ik een citytrip maak haal ik vaak bij het toeristenbureau een stadsplattegrond en dwaal wat rond. Maar in Split hebben ze Dino, de beste gids van Kroatië. Hij weet alles van de stad, is een wandelend geschiedenisboek, een talenwonder en kent de beste eet- en drinktentjes. Wat een feest om met hem de stad te ontdekken.

beste gids van Kroatie

Tip 4: Dwalen door het paleis van Diocletianus

Zodra je een van de vier stadspoorten binnenstapt van dit paleis weet je niet wat je ziet. Straatjes met keien, sluipdoor steegjes, een zuilengalerij, restaurantjes, terrasjes. Met als pronkstuk de kathedraal van Sint-Domnius met z’n prachtige klokkentoren.

Tip 5: Livemuziek op het plein

Het eeuwenoude Peristyle plein voor de Sint-Domnius kathedraal is vooral s’ avonds erg leuk. Neem een kussentje en een drankje mee, ga zitten op een van de trappen en luister naar de livemuziek. Romantischer wordt het niet.

paleis in Split by night

Tip 6: Drankje aan de Riva boulevard

Zien en gezien worden! Daarvoor moet je op de 250 m lange boulevard zijn. Palmbomen, bankjes, uitzicht op de bootjes en cruiseschepen. Voor 20 kuna (€ 2,70) koop je hier een biertje op terras. Aan het eind van de boulevard vind je de Bronzen Poort, dé toegang tot het paleis.

boulevard in Split

Tip 7: Culinaire verwennerij

In Split moet je gewoon vis en zeevruchten eten. Verser kan niet. Bij taverne Konoba Fetivi – vermeldt op de Bib Gourmand lijst van Michelin – at ik heerlijke tonijn, sardientjes, inktvis en garnalen. Ook een aanrader is het terras van Mad Dog. Proef zeker de Plavac Mali, rode wijn uit Hvar. Rechtstreeks uit het vat en niet per fles verkrijgbaar. En dol op taartjes? Dan moet je naar O’š kolac! Ik proefde de Barba Cicak, met rozemarijn en lavendel. Heerlijk!

doen in Split

Zin gekregen in een citytrip naar Split?

Kijk voor een leuke plek om te overnachten of meer tips wat je kunt doen in Split zeker even op Zoover.nl. En wil je meer inspiratie over andere leuke steden? Lees dan het Zoover blog!

Tips for Split in Kroatie