Voor de sneaker lovers onder ons: dit zijn 10 superleuke feitjes (die jij vast niet allemaal wist), over de Nike Air Max door de jaren heen. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Wanneer zal het geweest zijn, eind jaren ’70, begin jaren ’80? Mijn grootste wens was op dat moment om de trotse eigenaar te zijn van een paar witte Nike basketballers met een rode of blauwe swoosh. De stoerste (en rijkere) kinderen uit mijn klas liepen er al op rond, maar ik moest nog even geduld hebben tot de kinderbijslag werd gestort. In mijn dromen combineerde ik de Nikes met een kort broekje, gaatjesshirt met nummer, sportsokken en showde ik mijn ubercoole outfit in de buurt al fietsend op een stoere racefiets.

Uiteindelijk is die droom helemaal uitgekomen! Mijn vader zette op mijn gewone fiets een racestuur. De Nikes kreeg ik voor mijn verjaardag. En de outfit, die had ik al in de kast hangen. Volgens mij heb ik zelfs ergens een foto van deze outfit, die zal ik eens opsnorren!

Nog steeds ben ik dol op sneakers en eerlijk is eerlijk, Nikes vind ik het allerfijnst. Mijn wat nettere (zwarte) Nike Air Max modellen draag ik naar mijn werk, de wat bontere in mijn vrije tijd en voor de feestdagen heb ik zelfs een paar prachtige gouden Nikes.

Outfit voor de feestdagen: jurk, rok, broek of casual?

Shoptip: veel van mijn Nikes heb ik via SneakAvenue. Ik kom daar vaak net even wat apartere modellen tegen dan die je ziet bij de Footlocker bijvoorbeeld.

Op dit moment zijn de Nike Air Max mijn favoriete model. Die zitten toch zo fantastisch, dat zal met name komen doordat de zool gevuld is met lucht.

Ben jij ook fan van de Nike Air Max? Dit zijn 10 leuke feitjes:

#1 Nike Air Max het populairst in Nederland

De Air Max is over de hele wereld populair, maar in Nederland is men verreweg het meest fan van Air Max sneakers. Thuisland van de Air Max, Amerika, staat pas op de 21e positie in de Air Max-ranglijst. In de VS is de Air Jordan het populairste model. Wist je dat maar liefst één derde van de Nederlanders een paar in zijn/haar bezit heeft? Ik denk wel dat ik dat gemiddelde iets omhoog trek, en met mij vast nog velen ;-).

  1. Nederland
  2. Denemarken
  3. Tsjechie
  4. Groot Brittannie
  5. Frankrijk

sneakavenue

#2 Verschil per provincie

Binnen Nederland blijken er ook verschillen te zijn in populariteit. In de Randstad zoekt men vooral naar de Nike Air Max 270. In Overijssel is men meer geinteresseerd in de Air Max 95 terwijl men in Gelderland vasthoudt aan de Air Max 1

bron

#3 De eerste Air Max lancering in 1987

De allereerste Nike Air Max verscheen op 26 maart 1987 in de winkels. Het was niet de eerste met lucht gevulde schoen, dat was de Tailwin in 1978. In deze hardloopschoen zat het luchtkussen nog verborgen in de zool. De Nike Air Max 1 was de eerste schoen met visible air; een zichtbaar luchtkussen. Dit luchtkussen is sindsdien nog negen keer gewijzigd. De laatste ‘cushioning update’was bij de lancering van de Air Max 270, in 2018.

nike air max modellen

#4 Nike designer bijna ontslagen

In 1987 werd de zichtbare Air-unit er “doorheen geduwd” door Nike designer Tinker Hatfield. Hij vond dat de Air-unit duidelijk zichtbaar moest zijn maar daar was zo weinig vertrouwen in, dat het hem bijna zijn baan kostte.

Nike Air Max 1 1987

#5 Introductie campagne Nike Air Max in 1987 met de Beatles

Nike wilde de lancering van de eerste Air Max groots aanpakken. Als slogan hadden ze Revolution in Motion in gedachten en qua muziek wilde ze een “catchy” muziek bij de commercial laten draaien. De keuze is uiteindelijk gevallen op het 1960’s nummer Revolution van de Beatles. Dat ging niet zonder slag of stoot. The Beatles wilden hun muziek namelijk niet meer aan reclame-uitingen verbinden! De rechten voor Revolution (en 200 andere songs) waren echter in 1985 gekocht door niemand minder dan Michael Jackson. Nike heeft het nummer uiteindelijk afgekocht voor een jaar voor 500.000 dollar.

#6 Van gabber tot kakker, de Air Max is voor iedereen

In Nederland is de Air Max populair geworden dankzij de ‘gabber subcultuur’, die in de jaren ’80 en ’90 heerste. Tegen de tijd dat de gabbercultuur later in de jaren ’90 verdween werd de Air Max meer algemeen geaccepteerd. Om dat de sneakers zo lekker zitten is de schoen inmiddels bij iedereen populair.

#7 Honderden Air Max modellen

De Air max stond vroeger bekend als ‘zweetvoetschoen’, maar daar is tegenwoordig geen sprake meer van. Misschien heeft het ermee te maken dat het luchtkussen zich nu in de gehele zool bevindt in plaats van alleen in de hak? Feit is dat Nike continue aan het doorontwikkelen is. Er zijn in de afgelopen jaren wel honderden Air Max modellen gelanceerd.

nikes naar kantoor

#8 31 maart – internationale Air Max day

Wist je dat er zelfs een internationale Air Max dag is? Die vindt jaarlijks plaats op 31 maart, de lanceringsdag van de Air Max 1 in 1987. Vaak worden er op deze dag ook bijzondere modellen gelanceerd, de zogenaamde collectors items.

#9 Nike Air Max 1 “Charity Series” slechts 2500 dollar

Er zijn tal van bijzondere Air Max modellen op de markt gebracht. Om ze te verkrijgen moet je vaak serieus goed online kunnen shoppen of lang in rij staan bij gespecialiseerde shops. Deze Air Max 1 is volledig ontworpen door Eminem en is een eerbetoon aan “Marshall’s” goede vriend Big Proof, die in 2006 is vermoord. Er werden slechts 7 paar gemaakt en allen zijn geveild om geld in te zamelen voor het goede doel. Het laatste paar van deze 7 is verkocht voor 2500 dollar!

Eminem Nike Air Max

#10 Nike film met de allergrootste Air Max verzamelaars ter wereld

Nike heeft een korte film “Masters of Air, Vol 1” uitgebracht, die ’s werelds grootste liefhebbers van de Air Max toont. Ze komen uit Amsterdam, Tokio, Parijs, Las Vegas, Londen, Beijing, Praag, Mexico-stad en Berlijn, allemaal met hun eigen persoonlijke verhalen over hoe de Air in hun leven past. Tegen het einde, komt ook designlegende Tinker Hatfield aan het woord met een hele mooie quote: Nike Air is niet alleen een product dat je draagt; het is iets dat je leeft. Bekijk de video hieronder.