Ik heb nog wortelen, ik heb nog broccoli en ik heb nog honger ook. Ui en knoflook heb ik standaard, ik zie hier mogelijkheden! Vandaag ga ik een simpele wortelsoep met een beetje broccoli maken.

Geinig wortelweetje:

De oranje kleur van wortelen komt door vele kruisigingen. In de 17e eeuw is de wortel vanuit Iran door de V.O.C. naar Nederland geïmporteerd. Toen werd de wortel net zolang gekruist tot hij een oranje kleur kreeg. En… dit werd hoogstwaarschijnlijk gedaan voor het koningshuis! Daarna werd de wortel pas over Europa verspreid.

Ingrediënten voor de wortelsoep:
– 1 ui
– 5 tenen knoflook (ja, ik gebruik er echt zoveel. Maar jij mag ook een teen of wat minder toevoegen hoor ;-))
– kokosolie
– 10 waspeenwortels
– 1 stronk broccoli (ik nam niet zo een grote stronk, ik wil dat de smaak van wortelen overheerst)
– bouillonblokje
– peper en zout
– hand verse basilicum of koriander (ik wissel dit af, afhankelijk van waar ik op dat moment trek in heb).
– 400 ml kokosmelk (ik neem die van Go-tan, die is zonder e-nummers)
– 1 liter water

Bereidingswijze:
Fruit de ui en knoflook. Voeg de broccoli en wortel er even bij. Afblussen met het water. 30 minuten laten pruttelen met het bouillonblokje. Voeg de overige ingrediënten toe. Staafmixer erdoor… En klaar is je wortelsoep!

broccolisoep

Zijn wortelen nou echt goed voor je ogen? 

Jazeker. Dit komt door de stof betacaroteen die in wortelenzit. Deze stof wordt in ons lichaam omgezet in vitamine A wat weer een gunstige werking heeft op je ogen. Ook verminderen wortelen de kans op kanker, zorgen ze voor een goede darmwerking, zitten ze vol vezels en werken ze cholesterolverlagend.

Wortelen goed voor je huid

Ja, ook dat nog. Wortelen zijn erg goed voor je huid, zeker wanneer ze regelmatig eet. Of… smeert!! Ik maakte dit gezichtsmasker met wortel eens, het werd een rotzooi maar werkte wel enorm goed.

Meer lekkere soepen:

Erwtensoep maken, DIY
Makkelijke pompoensoep
Detox groentesoep