Ik vind echt (bijna) alles lekker. Met 1 grote maar: ik kan niet goed tegen pittig eten. En zeg nou niet dat het een kwestie van wennen is! Ik heb het echt geprobeerd. Het lukt me gewoon niet. Mijn lippen staan bij het kleinste pepertje al in de fik en ik proef echt helemaal niks meer. Dit alles in tegenstelling tot Marco. Hij eet bij ongeveer alles sambal. De potten zijn niet aan te slepen. Totdat zijn favoriete merk niet meer werd verkocht. Of ik alsjeblieft een keer zelf sambal wil maken. Wil ik dat? Iets maken wat ik zelf niet kan proeven? Nou vooruit dan maar….

Sambal uit de slowcooker

Nou heb ik inmiddels een grote en een kleine slowcooker. Als ik dan toch aan de slag ga, dan maar goed. Ik kijk of ik de sambal in de kleine slowcooker kan maken. In de grote maak ik rendang. Goeie match toch! En dat kan ik tenminste zelf ook eten. Maar goed, eerst aan de slag met die pepers. Maar liefst 30 stuks gaan er door mijn handen. Echt niet in mijn ogen wrijven dus!

sambal in de slowcooker

Ingrediënten sambal uit de slowcooker

  • 3 el olie
  • 3 blaadjes gedroogd limoenblad (kaffir)
  • 30 gemixte pepers (neem wat je zelf lekker vindt en aan kan)
  • 4 sjalotten
  • 4 tenen knoflook
  • 1 tl zout
  • 1 tl palmsuiker
  • 1/2 tl trassi

Recept sambal uit de slowcooker

Zet de slowcooker vast aan op high. Voeg de olie toe en laat goed heet worden. Snijd intussen de pepers, de sjalotten en de knoflook klein. Gooi ze in de slowcookerpan en voeg het limoenblad, zout, palmsuiker en de trassi toe. Even flink doorroeren. Laat tenminste 2 uur sudderen op de hoge stand. Na twee uur schep je het mengsel met een schuimspaan uit de pan, in de blender of hoge kom van je staafmixer. Het vocht houd je nog even apart. Pureer de sambal zo grof of fijn als je zelf wilt. Is het te dik? Dan kun je er nog wat vocht bij schenken. Schep de sambal in schone, droge potjes. Draai de deksel erop en laat afkoelen.

sambal in de potjes

Is het een hit? Ja, echt wel! Volgens Marco tenminste. Het is volgens hem een fris-scherpe sambal met een klein zoetje. Ik dacht een flinke voorraad te hebben gemaakt, maar het eerste potje is al bijna op. De volgende keer voeg ik ook een scheutje ketjap toe. Kijken of dat bevalt. Heb jij nog tips voor lekkere smaakmakers in de sambal? Laat het me weten in een reactie (onder dit bericht). 

Geen slowcooker? Geen punt. Dan maak je gewoon deze variant:

Hoe maak je zelf sambal? Simpel, met dit recept