Bodo Noorderlicht tour

Het Noorderlicht fotograferen met je iPhone, is dat mogelijk? Dat is het zeker, maar check dan wel even deze 5 tips voor het beste resultaat.

Tijdens mijn recente reis naar de Lofoten-eilanden in Noorwegen fotografeerde ik het noorderlicht met mijn Nikon camera. Ik had hierbij hulp van een paar échte fotograferen, want het blijkt nog geen eitje om het noorderlicht vast te leggen. Was het me ook met mijn iPhone 8 Plus gelukt? Ik heb het niet geprobeerd maar weet wel dat het kan. Als algemene regel geldt: hoe helderder het Noorderlicht, hoe groter de kans dat je er een goede foto van maakt met je iPhone. Wil jij ook het Noorderlicht fotograferen met je iPhone?

Het Noorderlicht fotograferen met je iPhone? 5 handige tips

Tip 1: download camera vervangende apps voor langere belichting

Om het noorderlicht goed vast te leggen heb je langere belichtingstijden nodig. Je kunt met de standaard camera-app van je iPhone de belichtingstijd niet handmatig kunt selecteren, de apps Slow Shutter en NorthernLights zijn dan goede opties.

De NorthernLights app is helemaal ingericht op de fotografie van het noorderlicht en heeft een aantal handige presets, voor zwakke, matige en krachtige noorderlicht.

De Slow Shutter app stel je handmatig in en dit zijn dan de instellingen waarmee je kunt spelen:

  • Noise reduction – on
  • Shutter speed – tussen de 15 en 25 seconden. Langer dan 25 seconden is niet aan te raden, omdat de sterren dan streepjes in plaats van puntjes worden.
  • Iso zet je tussen 200-1600, afhankelijk van de hoeveelheid licht.

Tip 2: gebruik een statief of tripod om het noorderlicht te fotograferen met je iPhone

Langere belichtingstijden vereisen dat je de camera stilhoudt om te voorkomen dat de foto bewogen en wazig wordt. Dat is niet anders met fotografie op je iPhone. Tijdens deze reis heb ik een groot statief bij me voor m’n DSLR-camera. Voor de iPhone is deze schattige Gorillapod erg handig.

Tip 3: gebruik de timerfunctie of “oortjes” voor het maken van de foto

Als je een foto maakt met je iPhone tik je altijd even op het scherm. Dit zorgt voor cameratrillingen en die wil je voor een zo scherp mogelijke foto voorkomen. Je kunt de timer functie gebruiken om te foto uitgesteld te maken. Maar wist je dat je ook je oortjes kunt  aansluiten en dan via de volumeknop op je oortjes een opname kunt maken? Overigens is de Slow Shutter app te bedienen met de Apple Watch, waardoor extra opties voor het klikken op afstand mogelijk zijn. Mocht je een Apple Watch hebben natuurlijk…

Tip 4: verlevendig je foto met de juiste compositie

Het noorderlicht is prachtig! En heel veelzijdig, van een groene streep langs de hemel tot een snel vormveranderend patroon van strepen in kleur variërend van groen tot roze en paars. Een foto van het noorderlicht is het mooist  en misschien wel meest realistisch als je een item op de voorgrond mee-fotografeert. Denk aan bomen, een dorpje of huisje. Als je geluk hebt probeer dan eens het noorderlicht te fotograferen met een meertje op de voorgrond. Grote kans dat je dan prachtige weerspiegelingen hebt. huisje een meer.

Noorderlicht fotograferen met je iPhone

(Check deze site voor nog meer “bewijs” dat het Noorderlicht fotograferen met je iPhone mogelijk is. De foto hierboven en onderaan dit artikel zijn door haar met de iPhone7 geschoten.)

Tip 5: gebruik iPhone-apps om de afbeeldingen te perfectioneren

De foto’s die ik mijn iPhone maak zien er allemaal net iets beter uit na wat simpele bewerkingen. Ik gebruik hiervoor het liefst de app Snapseed, bijvoorbeeld om de ruis te onderdrukken, de horizon recht te zetten en de kleuren wat te verlevendigen.

En, ga jij het Noorderlicht fotograferen met je iPhone?

Ik hoop dat je dan iets hebt aan deze tips. Veel succes!

Lees ook: 5x Noorderlicht fotografietips voor met je spiegelreflexcamera

Noorderlicht fotograferen met je iPhone