Door velen geroemd en door een enkeling gemeden: de Flåm treinroute in Noorwegen. De spoorlijn naar Flåm is in 2014 door Lonely Planet genoemd tot de op een na meest indrukwekkende treinreis ter wereld! Ik doe ‘em in de winter en geniet van de meest mooie uitzichten op de prachtige Noorse natuur. Alle tips en weetjes voor de Flåm treinroute en wat je allemaal kunt doen in het dorpje Flåm vind je hier.

Op de binnenste oevers van het Aurlandsfjord, omringd door steile bergen, razende watervallen en nauwe valleien vind je het dorpje Flåm. Dankzij goede verbindingen is Flåm gemakkelijk bereikbaar per boot, bus, auto of per trein.

flam railway tips

De Flåm treinroute brengt je van het plaatsje Myrdal naar Flåm (of vice versa natuurlijk). De spoorlijn op dit traject is een waar hoogstandje. Met de aanleg werd rond 1920 gestart en alle 20 tunnels zijn met de hand uitgegraven.

Flam workers

In 1940 (20 jaar later!) werd de lijn geopend en inmiddels behoort de Flåm Railway – of de Flåmsbana in het Noors – nu tot één van de populairste attracties van Noorwegen.

Flam treinroute tips

De Flåm treinroute

Over een afstand van 20,2 km stijgt de spoorlijn iedere 18 meter met 1 meter en heeft dan ook een hellingspercentage van 5,5%. Het is dus alleen een van de mooiste routes van Europa, maar ook een van de steilste. Overigens merk je daar tijdens de rit niet veel van, ik heb het geen moment als spannend of eng ervaren, alleen maar als wonderlijk. Tussendoor stop je op verschillende stations en krijg je bij een waterval zelfs de mogelijkheid om uit te stappen om foto’s te maken. Hoewel het hoogteverschil dus flink is, is het ritje zelf hartstikke rustig. Naar beneden rijdt de trein 30 km per uur en naar boven 40 km per uur. De reis duurt niet lang, ongeveer een uur. En ondertussen kun je dus heerlijk genieten van het prachtige uitzicht, zoals je in deze video kunt zien:

 

In het hoogseizoen kan het overigens behoorlijk druk zijn in de trein met toeristen. Ik zou je daarom aanraden om de rit heel vroeg te maken of – zoals ik deed – in het laagseizoen (oktober-april).

Flam treinroute tips

Ook leuk om te doen: wandelen langs de Flåmsbana

Wat ook leuk schijnt te zijn om te doen: een deel van de Flåm treinroute te wandelen. Dit zijn de stations langs de Flam route met de afstanden:

STATION HOOGTE AFSTAND TOT MYRDAL AFSTAND TOT FLÅM
Myrdal 866 m 0 km 20,20 km
Vatnahalsen 811 m 1,13 km 19,07 km
Reinunga 768 m 2,20 km 18,00 km
Kjosfoss 669 m 4,40 km 15,80 km
Kårdal 556 m 6,34 km 13,86 km
Blomheller 450 m 8,40 km 11,80 km
Berekvam 343 m 10,51 km 9,69 km
Dalsbotn 200 m 13,90 km 6,30 km
Håreina 48 m 17,21 km 2,99 km
Lunden 16 m 18,60 km 1,60 km
Flåm 2 m 20,20 km 0 km

Wat kost een kaartje voor de Flamsbana?

Enkeltje voor een volwassene ligt rond de 40 euro. In het winterseizoen betaal je net iets minder dan in het hoogseizoen. Meer informatie over de route, stops en prijzen kun je ook hier vinden.

noodrem Flam trein

Mijn ervaringen met de Flåm treinreis

Ik neem de route vanuit Myrdal naar Flåm.

Naast het het genieten van het zicht op de rivieren, bergen, watervallen, kliffen en bergboerderijtjes vind ik het een leuke beleving om de rit te maken in de oude wagons. Mooi, glanzend donkergroen aan de buitenkant en een prachtig oud interieur.

Interior Flam train

De coupe heb ik voor mijzelf, mede dankzij het vroege tijdstip (10.00 uur) en het winterseizoen (ik reis in maart). Ik neem plaats naast een raam dat open kan, zodat ik ook foto’s kan maken vanuit het raampje. Wat mij betreft is een uur veel te kort en had het wel 5x zo lang mogen duren.

Flam treinreis

Als we Flåm uiteindelijk naderen heb je prachtig zicht op het dorpje.

Flam treinreis

Wat kun je doen in het dorpje Flåm?

Daar vertel ik hier meer over:

Wat kun je doen in Flam (Noorwegen)? 6 tips

Meer informatie over reizen en vakanties in Noorwegen?

Binnenkort publiceer ik meer over mijn 5-daagse reis in Noorwegen (waar deze treinreis en het bezoek aan Flåm een onderdeel van waren), maar ondertussen kun je ook alvast een kijkje nemen op de site van VisitNorway

Tips for Flam railway in Norway