Onlangs maakte ik een fantastische reis door Noorwegen. Een van de hoogtepunten was de treinrit met de Flamsbana en de Fjord Safari over de Nærøyfjord (UNESCO!!) bij Flam. Wat kun je doen in Flam? Ik geef je 6 tips.

Flåm is een piepklein dorpje in West-Noorwegen en het heeft zo’n 500 inwoners. Het dorp ligt aan het einde van de Aurlandsfjord dat weer een “arm” is van de Sognefjord. De naam “Flåm” betekent in het Noors: klein, plat gedeelte tussen steile bergen. Al jarenlang is Flåm populair bij reizigers, zoals je op deze foto (vroege seventies?) kunt zien:

Flam in the seventies

Wat kun je doen in Flam

Flåm is een ideaal beginpunt om vanuit daar verschillende bergwandelingen te maken. Ook kun je per kajak of RIB boot de Aurlandsfjord of de Nærøyfjord te verkennen. De Nærøyfjord staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is de nauwste fjord ter wereld.

Nearoyfjord view

Dit is wat ik doe tijdens mijn verblijf in Flåm

Tip 1: Flam treinroute naar Myrdal

Flåm is al sinds het eind van de 19e eeuw een populaire bestemming voor toeristen die de Noorse fjorden bezoeken. Een belangrijke attractie is de Flåmsbana-treinbaan tussen Flåm en Myrdal, één van de steilste treintrajecten ter wereld.

Flam treinreis

Niet alleen een van de steilste, maar volgens Lonely Planet ook een van de allermooiste treinroutes ter wereld! Ik deed ‘em in maart en vond het ge-wel-dig. Mijn ervaringen en tips lees je in dit artikel:

Tips voor de Flåm treinroute in Noorwegen (Flåm Railway – Flåmsbana)

en zie je in deze video:

Tip 2: Stegastein uitkijkpunt

Stegastein is een prachtig ontworpen uitkijkpunt op 650 meter hoogte bij Flåm. Je kunt er eenvoudig komen met een busje vanuit het dorp. De constructie van Stegastein is een attractie op zich. Het platform is 4 meter breed en steekt maar liefst 30 meter uit de bergwand. Aan het einde is een wand van glas waardoor je een prachtig panoramisch uitzicht hebt op het Aurlands fjord.

Tip 3: Fjord safari

In een supersnelle RIB boot maak ik een trip over de prachtige fjorden in dit gebied. Het is wel een beetje koud maar door een speciaal pak en de juiste onderkleding heb ik er helemaal geen last van. Hier geef ik trouwens tips voor de juiste manier van kleding tijdens vakanties op koudere bestemmingen:

Outfitpost #52: kledingtips voor Noorwegen (of een andere koude bestemming)

De gids stopt de boot zo nu en dan zodat er foto’s genomen kunnen worden terwijl hij ondertussen op een hele leuke manier vertelt over de historie in dit gebied.

We maken een stop bij het fjord dorpje Undredal waar ik voor het eerst de typische Noorse bruine kaas probeer. Eerder durfde ik het nooit (ik ben niet zo dol op kaas), maar ik vond het echt erg lekker.

In Undredal staat trouwens ook een schattig staafkerkje.

Stave church Undredal

Tip 4: Lekker slapen en eten in Fretheim Hotel

Prachtig gelegen direct bij het stationnetje en tussen de bergen en het fjord in ligt het Fretheim Hotel. Dit hotel kent een rijke geschiedenis en heeft hele mooie kamers (vraag om uitzicht op het fjord, zie rechts mijn raam!). Het eten is er fan-tas-tisch.

Tip 5: Fjord Cruise over Nærøyfjord

Na een heerlijke nacht in het Fretheim Hotel sta ik vol verwachting op. Vandaag gaan we namelijk een Fjord Cruise maken op een spiksplinternieuwe, electrische ferry. Alleen wat blijkt… het waait zo enorm hard dat de ferry niet uit kan varen. Met 25 knopen zou het nog lukken, maar het waait maar liefst 65 knopen!

Fjords of Norway cruise

Nu heb ik al eens eerder zo’n Fjord cruise met een ferry gemaakt, dus die ervaring heb ik gedeeltelijk al in de pocket. Ik leg me er snel bij neer, volgende keer beter. Ik vermaak me nog wel even op de boot waar het lekker warm is en waar ik een kijkje mag nemen bij de kapitein. (Ja, je ziet het goed… een (power)vrouw).

Captain fjord cruise

Ook in Flåm ben ik nog wel even zoet. Ik chill bij het haardvuur in de lounge van het hotel, shop wat souvenirs en bezoek het Flam museumpje. De ferry overigens een echte aanrader. Je vaart over de Nærøyfjord en gaat enorm genieten van de views.

Tip 6: Flåm treinmuseum

Het Flåm treinmuseum is gevestigd in een heel mooi, geel huis dat gelijk dienst doet als souvenirshop. De entree tot het museum is gratis. Het is geen groot museum – eigenlijk zelfs heel klein – maar je krijgt een heel goed beeld van hoe het er tijdens de bouw van de Flåm treinroute aan toe is gegaan.

Ik vergaap me aan de vele foto’s en fantaseer over het leven destijds. Deze kinderen bijvoorbeeld, waarom kijken ze allemaal zo sip? Vast omdat het hartstikke koud was en ze waarschijnlijk al heel lang stil moesten zitten voor de foto. Zie jij ook gelijkenissen tussen de kindjes linksonderin? Vast broertjes en zusjes. En het jongetje midden achter hoort er sowieso ook bij.

Flam museum

Naast oude foto’s in het Flam Museum vind je er de originele logboeken, kleding van de conducteurs, machinerie, een van de eerste locomotieven etc. etc.

Flam railway museum

Genoeg te doen dus in Flam

Flam was voor mij een heerlijke tussenstop op m’n 5-daagse reis. Ik doe een zogenaamde VIKING SPIRIT tour, wat betekent dat ik buiten het hoogseizoen om de ruige maar o-zo prachtige bestemming West-Noorwegen verken. Meer over mijn Noorwegen reizen lees je o.a. hier: