Ga jij een actieve trip maken naar een bestemming waar het niet al te warm is (eigenlijk ronduit koud, nat en winderig)? Dan heb je vast iets aan de kledingtips voor Noorwegen die ik heb samengesteld. Onlangs was ik namelijk op een winterreis in de Noorse Fjorden en qua weersomstandigheden was een grote uitdaging. Maar, ik heb het geen seconde koud gehad door het dragen van de juiste kleding. Doe er je voordeel mee!

Man man wat een fantastische trip heb ik me daar weer in de pocket. Ik ging 5 dagen naar Noorwegen, om hun “nieuwe seizoen” te ervaren. Ze noemen het GO VIKING en dat houdt in dat je tussen oktober en april de true viking spirit in de Noorse fjorden beleeft. Activiteiten in de natuur, nieuwe plekken ontdekken en lak hebben aan het weer. Want qua temperatuur en weersomstandigheden kan deze periode nogal “challenging” zijn! Maar aan storm, wind en regen (sneeuw!) hadden de échte vikingen ook geen boodschap. Met dat in gedachten (en een koffertje vol warme kleding ;-)) onderga ook ik het gure klimaat zonder problemen.

Kledingtips voor Noorwegen

Wat staat er op het programma

Ik maak deze 5-daagse reis naar de fjorden in West-Noorwegen in maart. Ik vlieg op Bergen en vanuit daar ga ik de omgeving verkennen. Niet voor niets wordt Bergen ook wel The Gateway to the Fjords of Norway genoemd. Ik heb 4 dagen vol met activiteiten, de 5e dag is jammergenoeg een reisdag. Op het programma staat:

 • De stad Bergen verkennen (wandelen/eten in Brygge, RIB boat tocht, “vissen”, Mount Fløyen viewpoint en een snowshoe hike).
 • Naar het dorpje Flåm (met de door Lonely Planet als mooiste treinreis van Europa bestempelde Flåm Railway). Vanuit daar naar Stegastein viewpoint, een fjord safari over het Unesco Nærøyfjord en het Flåm Museum.
 • Bierproeverij, vliegen in een windtunnel in Voss en een bijzondere overnachting.

Binnenkort publiceer ik alle ins & outs over deze reis, maar nu alvast de (superbelangrijke) kledingtips voor Noorwegen voor een actieve vakantie in de winter, zonder dat je het koud hebt.

Flam train trip Norway

Kledingtips voor Noorwegen (of een andere koude bestemming)

De principes voor de juiste kleding naar een koude bestemming is simpel:

 1. Investeer hierin. Echt, goedkoop is duurkoop en je wilt het tijdens je reis gewoon warm en droog hebben om optimaal te kunnen genieten.
 2. Draag laagjes: (eerder schreef ik hier al over laagjes voor de wintersport)

Onderlaag: los van het ondergoed en de sokken bestaat je basislaag uit wollen onderkleding: een legging, een hemd en een shirt met lange mouwen. En dan niet van kriebelwol uiteraard, maar van merino wol. Deze wolsoort kriebelt allesbehalve (voelt eerder als katoen) en een extra fijne bijkomstigheid is dat het vocht en nare geurtjes absorbeert. Echt, je kunt kleding van merino wol met gemak een paar dagen dragen zonder dat het vies wordt. Als ik het dus over een wollen kledingstuk heb dan bedoel ik altijd merino wol.

Tussenlaag: zelf draag ik over het shirt met lange mouwen van merino wol altijd nog een pully of een wat dunner donsjack (de “Thermoball” van The Northface vind ik hiervoor ideaal).

Bovenlaag: deze laag bestaat uit een warme jas en een broek die lekker zit over de wollen legging. Omdat ik niet alleen activiteiten als bijvoorbeeld een hike ga maken maar ook stadjes en dorpjes ga verkennen, kies ik naast praktische kleding ook voor wat “fashionables”, zoals een spijkerbroek. Geen skinny, want dat vind ik niet lekker zitten over de wollen legging, maar eerder een wat wijdere spijkerbroek, de zogenaamde mom jeans.

Fjords of Norway cruise

Mijn kleding paklijst voor Noorwegen bestaat uit:

 • ondergoed
 • 4 paar wollen sokken, waarvan 2 dunnere en 2 dikkere.
 • 1 wollen legging
 • 2 wollen hemdjes
 • 2 wollen shirts met lange mouwen
 • 1 skipully
 • 2 sweaters
 • 1 Thermoball
 • 2 spijkerbroeken
 • 1 donsjack
 • 1 ski-jas
 • 2 ski-broeken
 • 1 paar wandelschoenen
 • 1 paar sneeuwschoenen
 • 2 mutsen (een met een bolletje en een zonder, zodat hij makkelijk onder een capuchon kan)
 • 1 paar handschoenen
 • 1 paar wanten (waar de handschoenen onder kunnen)
 • een wollen nekwarmer/col
 • Waterdichte rugzak

snowshoe hiking

Dit zijn mijn outfits voor de 5-daagse Noorwegen trip

Voor deze reis bezoek ik dus verschillende plekken, reis ik per trein en bus en slaap in 4 verschillende hotels. Ik pak dus een kleine koffer in en doe zo praktisch mogelijk qua outfits. Overigens is het in Noorwegen geen enkel punt om in een outdoor outfit ’s avonds aan het diner te verschijnen. De Noren zijn enorm actief en doen zelf niet anders dan rondlopen in sportieve kleding. Feestelijke en nette kleding kun je dus eigenlijk gewoon wel achterwege laten. Ik neem zelfs geen handtas mee maar sleep mijn rugzak overal mee naartoe.

Outfit voor de stad Bergen

Op de dag van mijn aankomst in Bergen neem ik eerst de tijd om de stad te verkennen. De temperatuur is goed dus de wollen onderlaag sla ik over. Wel draag ik een wollen hemdje met daarover een hoodie van The Northface. Het donkerblauwe donsjack van The Northface is heerlijk warm, heeft allerlei handige zakken en een hele fijne capuchon. Hij is wind- en waterdicht wat essentieel is voor deze bestemming. De schoenen die ik tijdens deze reis voornamelijk draag zijn van Timberland en in combinatie met de wollen sokken helemaal perfect qua warmte. Ook zijn ze heel soepel en hebben een goed profiel, perfect voor de wandelingen die ik ga maken in steden, dorpjes en tijdens wat eenvoudigere hikes.

Outfit voor de funiculaire in Bergen, naar de top van Mount Fløyen

Als ik met de funiculaire naar de Mount Fløyen viewpoint ga is het erg koud en nat. Ik draag de complete wollen onderlaag met als tussenlaag een fleecevest (van Protest). De sneeuwschoenen (Ugg, koopje via Zalando Lounge) zijn helemaal gevoerd met zachte teddystof en 100% waterdicht. De vrolijke skibroek is van Brunotti en de zilveren jas is een ski-jas van Colmar. Deze jas is superwarm, heeft handige duimgaten, een fijne capuchon en is ook weer wind- en waterdicht. Daar komt bij, ik vind hem erg leuk!

Outfit voor Flåm

De spoorlijn Myrdal – Flåm, ook wel Flåmsbana of Flåmspoorweg genoemd, is een treintraject in Noorwegen, tussen de plaatsen Myrdal en Flåm. De spoorweg is een van de steilste trajecten ter wereld, met een stijging van 865,5 meter over 20 kilometer lengte (bron). Deze treinrit is werkelijk waar fe-no-me-naal. Je rijdt in prachtige oude coupees en ziet de meest mooie uitzichten aan je voorbijtrekken. Binnenkort de blog met alle foto’s en tips voor de Flåm treinreis maar nu eerst de outfit.

Omdat we tussendoor wat stops maken trek ik mijn wollen onderlaag aan. Daarover een momjeans en sweater (Mango). In de trein houd ik mijn muts lekker op. Het fijne aan deze muts (Eisbar) is dat hij een voering heeft van fleece. Lekker warm, maar hierdoor krijg ik ook geen afdrukken in mijn voorhoofd. Het donsjack van The Northface en de Timberlands combineren perfect bij deze outfit.

Outfit voor de Stegastein viewpoint

Stegastein is een prachtig ontworpen uitkijkplaats dichtbij het dorpje Flåm. Je kunt er eenvoudig komen met een busje vanuit het dorp. Het ligt hoog en dus kun je – als je in de winter gaat – gure weersomstandigheden verwachten. Mijn spijkerbroek verruil ik voor de skibroek en de sweater maakt plaats voor de Thermoball. Dan ga ik naar boven en moet je kijken wat een prachtig uitzicht op het wereldberoemde Unesco Nærøyfjord!!

Outfit voor de snowshoe hike

Bergen dankt haar naam aan de 7 bergen waardoor het omringt wordt. Deze bergen lenen zich perfect voor hiken en… skiën! Er zijn verschillende pistes met een prima sneeuwgarantie. Ik ga niet skiën maar snowshoe hiken. Dit heb ik nog niet eerder gedaan maar ik vind het wel echt een aanrader. Vooral ook voor mensen die niet willen skiën maar wel een goede sneeuw- en wintersport ervaring wensen. Het weer werkt niet mee. Het waait enorm hard, het sneeuwt en het is koud. Ik draag dan ook de complete wollen onderlaag (hemd, shirt, legging), de skipully (Brunotti) én de Thermoball, de dikke wollen sokken, sneeuwschoenen en een skibroek- en jas van Colmar. Een fantastisch warm pak en het blijkt perfect om te snowhoe hiken. Zowel in de jas als de broek kan ik me heel goed bewegen, ondanks het dikke pak onderkleding. De skibroek van Colmar is van een hele zachte, stretchy stof en beschermt tegen kou en water en helpt de lichaamstemperatuur te reguleren. De capuchon trek ik over de muts heen en blijft tijdens de sneeuwstorm perfect zitten.

Outfits voor de RIB boot tochtjes en windtunnel

Voor de wat meer extremere activiteiten, zoals de RIB boot tochten in Flåm en Bergen en de vlieglessen in de windtunnel in Voss krijg ik speciale pakken aangehesen. In een RIB boot scheur je met wel 80 tot 100 km per uur over het water en als het dan ook nog eens waait en regent kan dat behoorlijk koud zijn. Belangrijk dus dat je de complete wollen onderlaag incl. sokken en schoenen draagt, alsook een goede tussenlaag, sjaal, muts en waterproof handschoenen. Daarover heen trek je een speciaal pak aan waar je je echt een Michelin mannetje in voelt. De duikbril maakt het plaatje compleet. Maar wat een geweldige ervaring is het toch telkens weer, en al helemaal over de prachtige Noorse fjorden. Bij de Lofoten in Noorwegen deed ik zo’n RIB boottochtje ook al eens, je ziet het in de video in dit artikel:

10 x Lofoten tips (+ lekker veel foto’s en een video)

Over de windtunnel vertel ik snel meer, daar is een wollen onderlaag in ieder geval niet echt noodzakelijk omdat het een indoor activiteit is. Wel keiharde wind maar met het speciale pak heb je hier geen last van.

Meer weten over deze Go Viking reis?

Binnenkort vertel ik je er nog veel meer over maar ondertussen kun je ook alvast een kijkje nemen op de site van VisitNorway