Op mijn derde dag in Noorwegen bezoek ik het dorpje Voss. Het is niet mijn eerste keer daar, maar wel de eerste keer in de winter. Op het programma staat onder andere een snowshoe hike en ik leer “vliegen” in de windtunnel in Voss.

Voss ligt op een klein uurtje rijden van Bergen in Noorwegen, de plaats waar ik vanuit Amsterdam op vlieg. Voss ligt halverwege het het beroemde Sognefjord en het Hardangerfjord en is omringd door bergtoppen, valleien, bossen, rivieren, watervallen en meren. In het dorp wonen zo’n 14.000 mensen. Niet groot dus maar toch is Voss wereldberoemd als hoofdstad van Noorse extreme sporten. Al bijna 200 jaar verwelkomt het dorp bezoekers die op zoek zijn naar avontuur. Denk aan kajakken, skydiven, paragliden en wildwaterraften. Ook qua skiën heeft Voss veel te bieden. Er zijn twee wintersportcentra in Voss en zij hebben samen ruim 55 kilometer skipiste en zo’n 20 skiliften.

Leuke dingen doen in Voss

Enige tijd terug in Voss, was ik er samen met Mia, Ilja en Kiki. Het weer was toen prachtig en we hebben er lekker gewandeld, flink geshopt in het grote overdekte winkelcentrum en heerlijk op verschillende terrassen gezeten. Als je deze (korte) video bekijkt krijg je een hele goede indruk van Voss:

Tre Brør Kafé

Ook dit keer breng ik een bezoek aan het enorm leuke “tentje” Tre Brør Kafé. Ooit opgericht door 3 broers maar in de tussentijd overgenomen door een andere eigenaresse, een echte bierliefhebster. Ze brouwt graag en van haar hand is dan ook het steeds meer bekendheid krijgende Voss bier.

Zelfs de New York Times raadt Tre Brør Kafé aan, aan een van de beste plekken om te bezoeken in 2019. Ik proef drie biertjes en ze zijn heel erg lekker. Bij proeven moet het echter blijven, want de volgende activiteit op het programma: vliegen in de windtunnel in Voss.

Vliegen in de windtunnel in Voss

Zoals ik al vertelde staat Voss bekend om haar extreme sporten. De roots van veel Noorse topsporters liggen in Voss, zo ook van indoor skydive kampioen <naam volgt>. In haar strakke witte pak doet zij de allermooiste “dansjes” in de windtunnel in Voss.

<video volgt>

Het ziet er heel makkelijk uit. Maar inmiddels spreek ik uit ervaring: het is hartstikke moeilijk!! Ik heb een arrangement waarbij ik onder begeleiding van een instructeur twee keer de windtunnel in mag. Ik krijg een special winddicht pak aan en na wat instructies duik ik erin. Een koprol of pirouette als <naam volgt> maken zit er niet in. Ik heb al moeite om recht te blijven. Maar superleuk vind ik het wel, voor herhaling vatbaar!

Accomodatie tip in Voss

Dineren, overnachten en ontbijten doe ik in Store Ringheim. Aanrader! Op alle fronten. Dit “boutique hotel” ligt net buiten Voss en heeft prachtig uitzicht op een meer en de weidse omgeving. Het eten is er verrukkelijk en de kamers zijn prachtig. Store Ringheim heeft honderden jaren dienst gedaan als boerderij maar de huidige erfgenaam heeft het omgetoverd tot een heerlijk verblijf. Ik slaap in een nieuw aangebouwd gedeelte maar je kunt ook slapen in een kamer die nog helemaal authentiek is ingericht, met een bedstee.

Store Ringheim hotel in Voss

Snowshoe hike en koffie bij het kampvuur

Als ik in Voss ben is het maart. Het waait hard, is koud en het sneeuwt! Niet helemaal de ideale omstandigheden voor een snowshoe hike maar net als wij met de lift omhoog gaan gaat de wind liggen en breekt het zonnetje door.

Snowshoe hike in Voss

De snowshoe hike doen we in het skigebied van Voss en ik moet eerlijk bekennen dat ik liever ga skiën. Maar goed, een wandeling op sneeuwschoenen heb ik nog niet eerder gedaan dus dat is ook leuk om eens uit te proberen.

snowshoe hiking

Kledingtips voor een snowshoe hike

Als je naar een bestemming als Noorwegen in de winter gaat, dan is goede kleding heel erg belangrijk. Ik draag veel laagjes met als basislaag thermokleding van Merino wol. Voor de snowshoe hike zou ik je het volgende aanraden:

  • Draag stevige schoenen die lekker warm zijn. Onder deze schoenen bind je de kunststof “snowshoes” en dan is het een kwestie van je benen optillen en gaan lopen. Het gaat heel erg gemakkelijk. Ik moest er alleen even aan wennen dat de achterkant los zit. Dat voelt een beetje gek als je gewend bent te skiën.
  • Je outfit moet water- en windproof zijn. Zo schijnt het zonnetje en zo komt de sneeuw weer met bakken uit de lucht. Ik draag een jas en broek van Colmar, een skipak. Het is gemaakt van heel soepel en dun materiaal, perfect dus voor de hike waarbij ik vrijelijk moet kunnen bewegen.
  • Vanzelfsprekend draag je een muts en goede handschoenen of wanten.
  • Van de gids krijg ik een sneeuwbril aangereikt, maar het ding beslaat gelijk en mijn bril past er niet onder. Dus ik doe het met mijn zonnebril die op sterkte is, zo kan ik ook nog iets van de omgeving zien. Voor mij werkte het prima.

Alle kledingtips voor koude bestemmingen vind je hier:

Outfitpost #52: kledingtips voor Noorwegen (of een andere koude bestemming)

Meer Noorwegen inspiratie

Tijdens mijn 4-daagse reis door Noorwegen breng ik ook een bezoek aan Bergen en reis ik met de trein langs de wereldberoemde Flåm route. Check vooral ook even de site van VisitNoorwegen voor nog veel meer reisinspiratie naar dit prachtige land.

snowshoe hiking