De een die zweert erbij en de ander die gruwelt ervan… een to-do list. Ik behoor tot de eerste groep en zou niet weten hoe ik mijn leven zou moeten organiseren zonder een takenlijst. Ik heb 6 tips voor een goede to-do list en… ik mag van Caran d’Ache 3 prachtige, limited edition balpennen (t.w.v. 39,- euro) weggeven!

Verslaafd ben ik aan mijn oneindig lange to-do list. Werkelijk alles wat ik “moet” doen, schrijf ik op mijn takenlijst. Van wasvouwen tot m’n mail bijwerken en van vuilniszakken halen tot een specifieke blog schrijven.

Wat voor de een werkt…

Toen ik ooit belandde in een min-of-meer overspannen toestand ben ik begonnen met de lijstjes. Gewoon, om alles maar uit mijn hoofd te krijgen en overzicht te krijgen. En dat werkt voor mij perfect! Als een taak op mijn to-do lijstje staat is het uit mijn hoofd en hoef ik er even niet meer aan te denken. Het allerfijnste vind ik het om een taak door te strepen als ik hem afgehandeld heb. Echt, dat geeft mij toch zo een voldoening.

Takenlijst of takkelijst?

Voor mij is de takenlijst dus heilig en kan ik aan de hand daarvan heel goed prioriteiten stellen. Maar ik ken genoeg mensen die van een to-do list juist een opgejaagd gevoel krijgen. En al helemaal als ze de mijne zien. Toegegeven, een beetje rommelig is hij wel…

to-do list tips

Het witte blokje, dat is mijn takenlijst. Verder zie je hier een agenda (yes, ik hou een papieren agenda bij) en een notitieboek. Helemaal rechts zie je een stapeltje met nieuwe schriftjes die ik in de uitverkoop bij Sissy Boy heb gekocht. Want naast mijn to-do lijst verslaving heb ik ook een zwak voor leuke schrijfwaren. Schriftjes dus, maar ook pennen! En dan vooral de balpennen van Caran d’Ache, want die vind ik heel erg fijn schrijven. Maar daarover straks meer!

6 tips voor een goede to-do list

Laatst stond er een taak op mijn lijst maar ik kon met geen mogelijkheid mijn eigen handschrift meer lezen. Het bleek een belangrijke opdracht te zijn met een deadline van 2 dagen ervoor! Het is dus tijd om een klein beetje structuur in mijn takenlijst aan te brengen. Ik kom deze tips tegen die ik ga uitproberen. Wie weet heb jij er ook iets aan:

  1. Noteer eerst alle taken in willekeurige volgorde zodat je hoofd leeg is en alle taken op papier staan.
  2. Maak vervolgens een indeling, volgorde en planning en maak gebruik van een prioriteitskenmerk, zodat je per taak kunt zien welke urgentie het heeft.
  3. Verdeel grotere taken in deeltaken die je één voor één af kunt werken.
  4. Omschrijf de taken in daadwerkelijke handelingen. Dus niet: starten met taak X, maar beschrijf de specifieke actie die je moet ondernemen om te starten.
  5. Maak naast de to do lijst een tijdsplanning. Zo kun je toezien of je op schema loopt.
  6. Houd de lijst up-to-date. Streep taken door die je afgerond hebt en noteer nieuwe taken direct in de lijst.

Caran d'Ache balpennen

Mijn 3 persoonlijke tips voor een goede to-do list

Hoeveel ik ook van al mijn Apple producten hou… mijn to-do lijstjes en agenda gaan niet digitaal, die blijf ik op papier bijhouden. Werk jij ook liever met papier en ben je van de korte en krachtige lijstjes? Dan heb ik nog 3 persoonlijke tips:

  1. Houd je lijstje bij in een mooi schrift, eentje waar je graag naar kijkt en die je prima op tafel kunt laten liggen.
  2. Leg je favoriete pen erbij (de nieuwste van Caran d’Ache?) zodat je meteen een bepaalde actie op je lijstje kunt zetten of – zodra je ‘em verricht hebt – kunt doorstrepen.
  3. Probeer netjes te schrijven en voorkom daarmee mijn fout (het niet kunnen teruglezen van een taak).

Winnen: 3x een Limited Edition Caran d’Ache pen

De iconische Caran dAche-balpen viert dit jaar z’n vijftigste verjaardag! En wie jarig is trakteert. Daarom mag ik ter ere van dit jubileum, 3 limited edition balpennen weggeven, met elk een waarde van 39,- euro. Sinds de oprichting in 1969 heeft de zogenaamde 849-balpen van Caran dAche zich gevestigd als tijdloos en betrouwbaar schrijfitem. De herkenbare zeshoekige vorm, geïnspireerd op de kleurpotlodenlijn, biedt erg veel schrijfcomfort. Ideaal voor to-do lijstjes dus 😉

De limited edition heet CLAIM YOUR STYLE en bestaat uit 6 pennen, elk met een eigen gekleurde afwerking. Ze zijn verkrijgbaar in ultramarijn, turquoise, roze, nude, kaki en grijs.

Caran d'Ache balpennen

De grijze CLAIM YOUR STYLE balpen was helaas op, dus die zie je niet op de foto’s terug. Maar de andere 5 zijn wat mij betreft net zo mooi, zo niet zelfs mooier. En wat kleuren ze mooi bij de schriftjes vind je niet?

En… zou jij wel een van deze prachtige Caran d’Ache balpennen willen winnen? Meedoen is heel makkelijk: laat mij in een reactie onder deze blog weten of jij nog goede to-do list tips hebt en vermeld daarbij ook welke kleur pen van deze 5 je het mooiste vindt:

Caran d'Ache limited edition

Ook fijn natuurlijk als je OHIMP op Facebook wilt liken en als je dit bericht deelt via social media.  De winnaar maak ik over ongeveer 3 weken bekend. Meer informatie over de kleur- en schrijfwaren vind je ook op de site van Caran d’Ache.