Roadtrip Loch Ness

Schotland is bij uitstek het land voor natuurliefhebbers en leent zich perfect voor heerlijke roadtrips. Onlangs maakte ik een 1-daagse roadtrip om het meer van Loch Ness en de beste tips heb ik voor jullie verzameld.

Schotland, het land van de prachtige meren, de kleurrijke hooglanden, de bergen en niet te vergeten de kilts en whiskey. Inverness is gelegen in het noorden en is de hoofdstad van de Schotse hooglanden, gelegen aan de monding van Loch Ness. Vanuit Inverness heb ik de Schotse Hooglanden verkend en o.a. een roadtrip om het meer van Loch Ness gemaakt.

Roadtrip om Loch Ness

Loch Ness, wist je dit al?

 • Loch Ness betekent letterlijk Meer van Ness. Dat wij altijd ‘Het meer van Loch Ness’ zeggen, is dus eigenlijk een beetje dubbelop.
 • Ness slaat op het mysterieuze monster dat zich zou verschuilen in dit donkere meer. Het dier wordt ook wel Nessie genoemd. Er bestaan veel onduidelijke foto’s van, maar zijn bestaan is nooit feitelijk bewezen. Deze foto is gemaakt op 19 april 1934 door Robert Wilson:
  Loch Ness
 • Loch Ness is 37 kilometer lang en op het breedste deel 1,6 kilometer breed.
 • Het meer is heel erg diep en dankt zijn diepzwarte kleur daaraan. De grootste diepte van het meer is 226 meter.
 • Binnenkort is het ook mogelijk om een 4-daagse Loch Ness hike te doen, direct langs het meer.

Loch Ness roadtrip: de route en tips om te stoppen

Via een prachtige route met verschillende mooie uitkijkpunten en activiteiten kun je om het meer heenrijden. De route is ongeveer 112 kilometer. Maar met een uurtje ben je niet klaar hoor! Op veel stukken is de weg wat smal en je komt onderweg natuurlijk prachtige plekken tegen, waar je geheid even wilt stoppen om van het uitzicht te genieten. Wel oppassen, in Schotland wordt links gereden.

Loch Ness roadtrip

Tips om links te rijden op vakantie lees je hier.

Vanuit Inverness rij ik de A82 op, de zgn. Great Glen Way. Deze weg leidt langs de noordkant van Loch Ness.

Tip 1: cruisetochtje over Loch Ness

De eerste stop van mijn Loch Ness roadtrip is bij het dorpje Drumnadrochit, waar ik bij het Clansman Hotel/Restaurant een 30-minuten cruise boek over Loch Ness. Ik heb nog even tijd voordat de boot vertrekt en dat is eigenlijk wel lekker, want in Clansman serveren ze heerlijke koffie en gebak. Je kunt kiezen uit verschillende vaartochten, maar voor mij is de korte tocht perfect voor een Loch Ness beleving op het water. (In de vlog onderaan dit bericht zie je meer over de cruise).

Onderweg bezoek ik nog het Urquhart Kasteel:

Urquhart kasteel Loch Ness

Een aanrader om te lunchen in deze buurt is Loch Ness Inn, waar ik geniet van een Schotse fish & chips.

Tip 2: Fort Augustus

Aan het zuidelijkste puntje van Loch Ness ligt Fort Augustus. Dit is een stadje met een nederzetting uit 1742. Ook kun je vanaf hier een Loch Ness Cruise maken of bijv. een RIB trip doen. En dat laatste vind ik echt een aanrader! Ik maakte een dolfijnen RIB trip (een RIB is een supersnelle speedboot) op Beauly Firth, dit is het water dat de Noordzee met Loch Ness verbindt. Kijk, dat ging zo:

Vanaf Fort Augustus rij ik nu naar de zuidkant van Loch Ness via de B862.

Tip 3: mooie foto’s maken bij Suidhe Point en coffee & cake bij Camerons

Vanaf Suidhe Point heb je een prachtig uitzicht op de Highlands met in de verte Loch Ness.

Suidhe point Loch Ness

Als ik er uitgewaaid ben (het is er heel erg ‘windy’), dan rij ik een stukje door naar Foyers waar je bij Camerons Tea Room heerlijk kunt lunchen. In de velden zie ik Schotse Hooglanders staan en even verderop zijn de Falls of Foyers.

Tip 4 voor de roadtrip om Loch Ness: Dores Beach

Dores Beach is mijn laatste stop aan Loch Ness. Bij dit strand heb je een heel mooi uitzicht over Loch Ness. Het is een populaire plek voor zowel toeristen als locals. Je kunt vanaf daar mooie wandelingen maken maar je hebt er bijvoorbeeld ook verschillende eettentjes.

loch ness Dores beach

Wel eens gehoord van Steve Feltham? Hij is de bekendste ‘Nessie Hunter’en woont al sinds 1991 in een caravan – zonder water en elektriciteit – aan Dores Beach. Hier maakt hij van klei kleine Nessies die hij aan toeristen verkoopt, en zo houdt hij voortdurend het Loch in de gaten. Dat ik er was, was hij er ook. Druk in gesprek met een andere hunter denk ik ;-).

Nessie Hunter

Tip 5: citytrippen in Inverness

Inverness wordt beschouwd als de hoofdstad van de Schotse Hooglanden en is de laatste jaren erg gegroeid tot ongeveer 60.000 inwoners. Deze stad heeft alles wat je van een grote stad mag verwachten:

Schotse kilt

 • Shop till you drop in een van de vele winkelstraten. Van grote winkelketens tot typische Schotse kledingboetieks.
 • De keuze aan restaurantjes en bars is enorm. Ik heb heerlijk gegeten bij The Kitchen met prachtig uitzicht op River Ness.
 • Slapen doe ik in The Kingsmills Hotel, lekker centraal gelegen, zeer mooie kamers, supervriendelijk personeel en een heerlijk restaurant.
 • Ben je gek op fotograferen? Zet je wekker dan lekker vroeg en maak een wandeling naar de Ness Islands. Dit zijn kleine eilandjes in de Ness rivier in hartje Inverness en je schiet er echt de mooiste plaatjes. Ik heb mijn top 10 hier voor je verzameld.
 • Mooi uitzicht op de stad Inverness heb je ook vanaf de Castle Viewpoint:

Inverness Castle

Kledingtip: natuurlijk zijn wij als Nederlanders wel iets gewend als het op kou en nattigheid aankomt. In Schotland is het echter nog nét iets koeler en natter en op de Schotse Hooglanden kan het ook flink waaien. Als je naar Schotland gaat adviseer ik je om lekker veel laagjes aan te trekken zodat je als het te warm is altijd nog iets uit kunt trekken. Ik ben groot fan van de kleding (en tassen) van Fjallraven, gemaakt voor actieve trips en weer en wind. Soms is het wel even een investering, maar je doet er echt jarenlang mee.

Vanuit Inverness kun je naast een Loch Ness roadtrip nog heel veel andere coole activiteiten doen. Wat dacht je van hiken, kanoën, mountainbiken of whiskey proeven? Ik heb het allemaal gedaan en je ziet het terug in de Schotland vlog. Ook hoe ik het kilt mysterie ontrafel… Veel kijkplezier!

O ja, vergeet je niet om je te abonneren op mijn YouTube kanaal, dan weet je als eerste wanneer er weer een nieuwe (reis)vlog online komt. DANK!