fit tijdens een lange vliegreis

Ga je op vakantie naar een bestemming buiten Europa, dan zit je waarschijnlijk wat langer in het vliegtuig. Maar hoe blijf je fit tijdens een lange vliegreis? 5 tips:

Lange vliegreizen, ik hou er eigenlijk wel van. Maar het fris en fruitig blijven tijdens zo’n reis blijft lastig.  Ik sprak er laatst over met iemand van Weight Watchers en zij gaf me de volgende handige tips.

Hoe blijf je fit tijdens een lange vliegreis:

 1. Controleer bij je vliegmaatschappij of er een maaltijd bij de vlucht zit. Als dit niet zo is, kun je
  jezelf beter voorbereiden vanuit thuis en eventueel zelf wat meenemen. Denk hierbij aan
  een maaltijdsalade of gewoon volkoren boterhammen met mager beleg. Ideale tussendoortjes zijn noten, fruit, mueslirepen en rijstwafels. Het eten dat je meeneemt in je handbagage moet vaak wel op zijn als je op je bestemming aankomt. Zo mag je in veel andere landen in Zuid-Amerika bijvoorbeeld geen dierlijke producten invoeren, maar ook geen fruit of groente.
 2. Drink voldoende vóór en tijdens de vlucht. In het vliegtuig is de luchtvochtigheid lager dan buiten het vliegtuig. Dat betekent dat het lichaam meer vocht zal verliezen en dus eerder uit zal drogen. Probeer alcohol te vermijden. Dat onttrekt meer vocht aan het lichaam waardoor je nog eerder uitdroogt. Ik neem altijd een paar lege Doppers mee die dan in mijn handbagage prima door de douane komen. Achter de douane vul ik deze met water bij de wc’s.
 3. Probeer op de tijden van de tijdzone van je bestemming te eten, dat vermindert de kans op een jetlag. Met een hongergevoel of juist een te volle maag gaan slapen, lukt niet makkelijk. Probeer daarom een lichte snack te nuttigen voor het slapengaan.
 4. Bewegen tijdens de vlucht kan door middel van elk uur even naar het toilet te lopen en tussendoor even op je tenen te gaan staan om je kuiten te strekken. In je stoel kun je ook af en toe ronddraaiende bewegingen maken met je voeten, schouders en polsen en je armen af en toe strekken. Of je pakt het hardcore aan, met wat yoga oefeningen… Ik denk dat je er in ieder geval flink wat bekijks mee trekt 😉
  yoga in vliegtuig
 5. Heb je moeite met slapen tijdens het vliegen? Wat bij mij altijd goed werkt is een oogmasker of sjaal die ik losjes over mijn ogen drapeer. De capuchon van een hoodie werkt bij ook prima, zolang ik mijn ogen maar een beetje kan afdekken. Verder luister ik naar rustige muziek met een zgn. noise cancelling headset.

Heb jij nog tips om fit te blijven tijdens een lange vliegreis?