Dagje Zutphen

10 tips voor een heel leuk dagje Zutphen – Zutphen is een van de wereldberoemde Hanzesteden in Nederland. Met een prachtig middeleeuws centrum, fijne winkeltjes en heerlijke hotspots is het er goed vertoeven.

Zutphen wordt ook wel Torenstad van Nederland genoemd, vanwege zijn grote, historische gebouwen die de skyline vormen van de stad. Er zijn verschillende musea, tientallen hofjes en andere historische bezienswaardigheden, waardoor je je echt in de Middeleeuwen waant. Maar ook qua winkels, horeca, evenementen en cultuur is er van alles te zien en te beleven.

de daken van Zutphen

10 tips voor een heerlijk dagje Zutphen

  1. Shoppen in de Beukerstraat – de Beukerstraat is DE winkelstraat van Zutphen. Grote winkelketens blenden perfect met allerlei leuke boetiekjes en conceptstores. In het zijstraatje de Lange Hofstraat vind ik vooral MOOI een hele leuke winkel.
  2. De Markt op de Zaadmarkt – er zijn gedurende de week verschillende markten in Zutphen. De markt op de Zaadmarkt is op donderdag en zaterdag, vooral heel sfeervol door al de Middeleeuwse panden die eraan gelegen liggen.
  3. Lekker eten bij ’t Schulten Huis – dit restaurant van chefkok Peter Gast heeft al sinds 2005 een Michelin ster. Toch is het er enorm toegankelijk en kun je er – net als in heel Zutphen trouwens – gewoon jezelf zijn. Het eten is er meer, veel meer dan lekker. UPDATE: dit restaurant is jammergenoeg niet meer geopend…
  4. Koffiestop bij Van Rossum’s – bij Van Rossum’s drink je heerlijke koffie, het schijnt zelfs de lekkerste koffie van Oost Nederland te zijn?
  5. Bezoek een van de vele hofjes – de hofjes van Zutphen liggen in het hart van het oude centrum. Bezoek je een hofje, dan zul je versteld staan van de rust die je er vindt. Meer over de hofjes van Zutphen lees je hier.
  6. Beklim de Wijnhuistoren – Aan het gezellige marktplein van Zutphen ligt de Wijnhuistoren. Deze toren kun je beklimmen en vanaf de top heb je prachtig uitzicht over Zutphen. In de Wijnhuistoren is trouwens ook een heerlijk Italiaans restaurant gevestigd.
  7. Bezoek de Librije, de enige overgebleven kettingbibliotheek van Nederland – heel bijzonder, een kettingbibliotheek. De boeken die je kunt zien zijn honderden jaren oud en liggen dus aan de ketting. In de vlog hieronder zie je er meer over.
  8. Een tochtje met een van de 7 fluisterbootjes – een van de grotere toeristische trekpleisters van Zutphen zijn de fluisterbootjes. De mooiste plekjes aan de Berkel en de grachten van Zutphen zie je dan met je eigen ogen. De Fluisterboot voert je in een uurtje langs mooiste plekken, terwijl de Fluisteraar (schipper) op zijn eigen unieke manier over de geschiedenis vertelt.
  9. Een wandeling langs de oude stadsmuren en de Berkelpoort – de Berkelpoort is een onderdeel van de Zutphense stadsmuur en gelegen aan de oostelijke rand van het stadscentrum, over de rivier de Berkel. Het is de enige overgebleven waterpoort van Nederland!
  10. Het Stedelijk Museum van Zutphen – binnenkort opent het nieuwe Stedelijk Museum van Zutphen haar poorten, om precies te zijn op 13 mei 2017. Het Stedelijk Museum Zutphen is een cultuurhistorisch museum dat de geschiedenis van de stad Zutphen en omgeving in beeld brengt.

Meer Zutphen? Check dan mijn Zutphen vlog

De bovenstaande tips zijn wat summier beschreven. Maar in deze vlog zie je alle bovenbeschreven highlights uitgebreid terug. Oh, met uitzondering van tip 10, want tijdens mijn dagje Zutphen was het museum vanwege de verbouwing gesloten.

Wat zijn de Hanzesteden eigenlijk?

Hanzesteden waren lid van een Hanzeverbond. Dit is van oorsprong een samenwerkingsverband tussen kooplieden van verschillende steden uit Europa in de 13e eeuw. Wat werd er verhandeld: zout, vis, granen, hout, bier, wijn, laken, bijenwas en pelzen. In totaal waren er op het hoogtepunt van het Hanzeverbond zo’n 200 Hanzesteden aangesloten, waarvan 19 in Nederland. Tijdens de Internationale Hanzedagen wordt er jaarlijks teruggekeken op de vruchtbare samenwerking tussen de Hanzesteden. Dit jaar voor het eerst sinds jaren weer in Nederland, en wel van 15 t/m 18 juni in Kampen. Meer over deze feestdagen en het programma lees je hier.

Hanzestad Zutphen