Vaak kijk ik vol verlangen terug naar de vele vakantiekiekjes die ik de afgelopen jaren heb gemaakt, in mijn iPhone photo library. Hopend op betere tijden (maar die komen er, ja toch?!) ben ik me al voorzichtig aan het oriënteren op nieuwe bestemmingen. Denemarken en Noorwegen staan weer hoog op de lijst. Maar ook Oostenrijk gaat niet ontbreken. En zo kom ik uit bij Graz, een voor mij nog onbekende stad (onterecht!) in Oostenrijk. Deze tips voor een citytrip naar Graz heb ik vast uitgezocht. Wie weet heb jij er ook iets aan?

Op het moment van schrijven krijg ik via Facebook een wel heel toepasselijke herinnering voorgeschoteld. Dit jaar 6 jaar geleden vertrok ik naar Oostenrijk, voor een skitrip in Hintertux. Spannend vond ik het wel, want ik had al 20 jaar niet geskied! Maar het bleek net als fietsen, je verleert het skiën niet.

Skiën, kan je dat verleren?

Oostenrijk vind ik als wintersportbestemming fantastisch. Maar ook in de warmere jaargetijden vind ik het een heerlijk land. Mijn eerste kennismaking met Oostenrijk was in 1985, tijdens een schoolreis naar de Oostenrijkse bergen. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik mijn (mannelijke) klasgenoten en Strohrum destijds interessanter vond dan de verschillende, verplichte hikes. Toch heeft dat laatste wel iets met me gedaan, want wandelen en hiken doe ik in binnen- en buitenland inmiddels met heel, heel veel plezier.

Graz, na Wenen de grootste stad van Oostenrijk

Graz wordt ook wel het best bewaarde geheim van Oostenrijk genoemd. En niet voor niets! Je vindt er schitterende architectuur, een spannende kunstscene, eten en drinken van topkwaliteit en een supergezellige sfeer. Graz is de hoofdstad van de deelstaat Stiermarken en na Wenen de grootste stad van Oostenrijk. In 2003 was Graz zelfs de Culturele Hoofdstad van Europa en sindsdien staat het internationaal op de kaart als een heerlijke vakantiebestemming het hele jaar door.

6 tips voor een citytrip naar Graz

#1 Verken de oude binnenstad

Graz is bekend om zijn historische binnenstad, de grootste middeleeuwse binnenstad in Midden-Europa. Deze is sinds 1999 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Stedentrip naar Graz

#2 Geniet van de gastronomische hoogtepunten.

Graz staat ook wel bekend als de ‘culinaire hoofdstad’ van Oostenrijk. Dit zie je terug wat terug in heel veel heerlijke gastronomische adresjes en allerlei lekkere streekproducten.

#3 “Beklim” de Schlossberg

Met 124 meter hoogte is de Schlossberg in Graz niet de hoogste berg van Oostenrijk. Maar eenmaal boven geniet je wel van een heel mooi uitzicht over de stad. De Schlossberg werd in 1999 samen met de oude binnenstad aan de werelderfgoedlijst van de UNESCO toegevoegd. De Schlossberg kun je per voet beklimmen via een prachtig aangelegde trap. Ook kun je de glazen Schlossberglift nemen. De Schlossbergbahn is ook een leuke optie.

Eenmaal boven heb je een fenomenaal uitzicht over de stad. Als eerste valt het hypermoderne Kunsthaus op (zie tip 4).

citytrip naar Graz

Ook vind je bovenop de berg de beroemde Grazer Uhrturm. Deze klokkentoren uit 1560 heeft een klok met enorm grote wijzerplaten, zodat iedereen in Graz goed de tijd kan zien. Er staan verschillende bankjes en het is een heerlijke plek om van het uitzicht te genieten.

#4 Winkelen en cultuur snuiven in Graz

Of je nu in de zomer of winter naar Graz gaat, aan winkelpret zal het je niet ontbreken. In de winter kun je heerlijk shoppen op de verschillende kerstmarkten. Hoogtepunt is de enorme Christkindlmarktop de Hauptplatz, het centrale plein van de stad. Het engelenpaviljoen dient als podium voor muziekgroepen en koren. Wanneer de nacht valt, komt de gevel van het stadhuis tot leven met een gigantische adventskalender, die het hele plein betovert met een feestelijke gloed. Van de ene naar de andere kerstmarkt reizen kan perfect met de Adventzug-trein, een oude tram die feestelijk wordt versierd.

Het bijzondere museum voor moderne kunst is gebouwd toen Graz in 2003 culturele hoofdstad van Europa was. Het gebouw heeft een aantal bijnamen zoals The Blob en The Friendly Alien. Als je van dichtbij kijkt zie je dat het gebouwd is rondom een ijzeren gebouw uit de 19de eeuw. Dit bijzondere bouwwerk was ooit een beroemd warenhuis en huisvest nu de museumwinkel en het erg fijne café van het Kunsthaus. Deze laatste is één van de beste plekken in de stad voor de lunch. Ook de binnenkant van het museum is de moeite waard. Niet alleen voor de moderne kunst, maar ook voor het prachtige uitzicht. bron

Kunsthaus Graz

#5 Verken de omgeving

Graz ligt zoals gezegd in Stiermarken, een deelstaat in Oostenrijk, dat aan de voet van de Alpen ligt, met Graz als hoofdstad. Deze deelstaat wordt ook wel het groene hart van Oostenrijk genoemd. Stiermarken bestaat uit verschillende regio’s, met ieder zo zijn eigen specifieke kenmerken. Van ruige bergen en uitdagende beklimmingen en ski-pistes in Ausseerland, in het noorden, tot glooiende heuvels met prachtige vergezichten over de wijngaarden in Schladming-Dachstein, in het zuid-westen. Afgewisseld met donkergroene bossen, helder water, zuivere lucht en een bergwereld die betovert in HOCHsteiermark, de regio in het noordoostelijke deel van Stiermarken.

#6 Rechtstreeks vliegen naar Graz met KLM

KLM heeft verschillende KLM Holidays pakketreizen. Zo vlieg je met een KLM-vlucht rechtstreeks naar Flughafen Graz en dan kan de pret beginnen. (check de KLM website voor actuele reisinformatie). Neem vooral ook even een kijkje op VerrassendGraz.nl voor meer informatie over de bestemming, hotels en reismogelijkheden van reisorganisaties.

En, ben jij net als ik enthousiast geworden over Graz? Ik zie mij wel gaan hoor. Hopelijk deze winter, en anders in de zomer van 2022.