Handlettering is hot. Op krijtborden in cafe’s, in tijdschriften, op wenskaarten, overal zie je quotes in grappige lettertypes en leuke vormen. Tijd voor OHIMP om ook eens aan het handletteren te slaan. Ik (Ilja) doe dat natuurlijk niet zomaar, eerst lees ik me in. Karin Luttenberg van Paperfuel heeft een boek gemaakt met allerlei handige, praktische tips. Dus eerst even lezen en dan aan de slag!

Handlettering: de basis

Voordat je begint is het wel handig om wat basis artikelen in huis te halen. Een zacht potlood voor je schetsen en een goede gum (geloof me, in het begin ben je veel aan het gummen). Fineliners in verschillende dikten en voor het echte werk: Posca’s. Mijn dochter Kiki is een tekenfanaat en heeft een flinke voorraad van dit soort verfstiften, dus ik pik ze van haar. Zij bestelt ze altijd hier, maar ze zijn op veel meer plekken te koop natuurlijk. Posca’s kunnen overal op. Op aardewerk, op glas (ramen), en natuurlijk ook gewoon op papier.  Ideaal voor handlettering dus!

Tip 1: Het hoeft niet zo netjes!

Laat ik maar met de deur in huis vallen: handlettering is niet voor perfectionisten. En laat ik daar nou een beetje last van hebben. Na heel veel oefenen, schetsen, schrijven en kleuren heb ik niet veel meer dan een stapeltje verscheurde kaarten. Totdat dochter Kiki ingrijpt: ‘Mam, dat is hartstikke leuk, het hoeft niet zo netjes’. En zo is het eigenlijk ook. Het heet niet voor niks HANDlettering. Heb je meteen tip 1 te pakken: loslaten! Het hoeft allemaal niet zo netjes. Of zoals Karin het zegt: “Omarm de imperfectie.”

Tip 2: Handlettering inspiratie

Ik zie op Pinterest en Instagram de leukste quotes en tekeningen voorbij komen. Waar halen ze die toch vandaan? Gewoon uit de dingen die jij leuk vindt. Voor mij geldt bijvoorbeeld dat ik gek ben op muziek. Dus begin ik met mijn favoriete band: Fat Freddy’s Drop. Een quote uit mijn favoriete nummer wordt mijn eerste project. Eerst schetsen en dan aan de slag voor het echte werk: op het krijtbord in de keuken. En dat brengt me meteen bij tip 3.

Tip 3: Krijt kun je dus gewoon slijpen

Poeh, op papier lukt het allemaal nog wel aardig, maar ik probeer het nu op een krijtbord en dat is toch echt andere koek dan op een papiertje. Het korrelt, brokkelt en is gewoon lastig. Dat het bord hangt maakt het ook niet makkelijker, het is best moeilijk om je hand stabiel te houden. Gelukkig vind ik nog een goede tip in het boek: krijt kun je slijpen met een puntenslijper. Dat maakt het niet heel veel eenvoudiger, maar wel een stuk beter. Het perfectionisme loslaten lukt bijna. Ik heb het maar 2x overnieuw gedaan….

Kerstinspiratie

Mijn eerste project smaakt natuurlijk naar meer. En gelukkig komt de perfecte handlettering tijd er aan: de kerstdagen! Ik begin met het maken van kerstkaarten, maar wil al snel meer. Bij de Blokker haal ik 2 goedkope witte bordjes en daar ga ik mee aan de slag. Ik kies weer voor teksten uit liedjes. Kerstliedjes natuurlijk. De eerste gaat redelijk goed. Ik heb de tekst ‘Let it snow’ maar een keer of 10 geschreven. Bij de tweede moet Kiki weer ingrijpen, ik blijf aan het uitvegen. En daar heb ik helemaal geen tijd voor. Ik moet namelijk naar de winkel voor meer servies. Ik denk aan kersteierdopjes, servetten met namen er op en leuke quotes op glazen waxinelichthouders.

 Ook aan de slag?

Wil je ook aan de slag met handlettering? Dan kun je het boek van Karin Luttenberg hier bestellen. Wil je oefenen met alfabetten? Zoek dan vooral op Pinterest. Je vindt er prachtige voorbeelden. Succes!

Oh ja, wil je nog meer kerst DIY, dan is dit een hele leuke:

DIY: Kerststerren van houten kralen