Wil jij je dit jaar ook in het kortingsgedruis storten en het meeste uit Black Friday halen? Doe dan je voordeel met onderstaande tips die we van Skyscanner kregen.

Het is weer november…..voor veel shopaholics dé maand van Black Friday! Wil jij jezelf in de watten leggen met een compleet nieuwe outfit of alvast Sinterkerst cadeaus scoren? Doe dan eens gek en plan een shopsessie naar de Verenigde Staten of Engeland, waar winkels op 23 november met bodemprijzen stunten.

Wat is Black Friday?

Black Friday is van oorsprong een Amerikaanse traditie en wordt gevierd op de dag ná Thanksgiving; dit jaar op 23 november. De meeste Amerikanen hebben dan nog een vrije dag en dat maakt het dé ideale dag om te gaan winkelen. Daar springen winkeliers handig op in met speciale aanbiedingen en ludieke kortingsacties. In Amerika gaat dat heel ver: winkels stunten met bodemprijzen, hebben verruimde openingstijden en het is megadruk. Buiten de winkels staan lange rijen met mensen die de exclusieve aanbiedingen als eerste proberen te bemachtigen. Inmiddels spelen ook steeds meer retailketens in Europa in op de koopgekte op Black Friday waardoor je ook dichter bij huis profiteren van aantrekkelijke kortingen. Maar het werkelijke Black Friday gevoel beleef je echt in de VS of Engeland.

Welke winkels doen mee met Black Friday in de VS?

In de Verenigde Staten mag je ervan uitgaan dat alle winkels meedoen met Black Friday, maar er zijn een paar retailers die écht goed uitpakken. Er wordt elk jaar flink gestunt met prijzen door ketens als Walmart, Best Buy en Target, met lange rijen tot gevolg. Hieronder vind je de adressen van deze ketens in de grote steden.

Vrijheidsbeeld New York - OHIMP

Black Friday in New York

Walmart:77 Green Acres Rd S
Target:255 Greenwich St
Best Buy:529 5th Ave
Macy’s:151 W 34th St

BF in Los Angeles

Walmart:2100 N Long Beach Blvd
Target:3471 W Century Blvd
Best Buy:1015 N La Brea Ave
Macy’s:750 W 7th St

Black Friday in Miami

Walmart:8400 Coral Way
Target:14075 Biscayne Blvd
Best Buy:7751 Bird Rd, Miami
Macy’s:1245 NW 107th Ave

BF in Chicago

Walmart:8331 S Stewart Ave
Target:401 E Illinois St
Best Buy:875 N Michigan Ave
Macy’s:835 N Michigan Ave

Black Friday in San Francisco

Walmart:950 Elm Ave, San Bruno
Target:789 Mission St
Best Buy:1717 Harrison St
Macy’s:170 O’Farrell St

New York voor Dummies: dag 1 & 2

Shoppen op Black Friday in Engeland

De koers van de pond staat historisch laag en dat maakt Engeland een aantrekkelijke winkelbestemming. Je euro’s zijn hier veel geld waard, dus dat is een goede reden om de dag na Thanksgiving te winkelen in bijvoorbeeld Londen. In de winkelstraten doen vrijwel alle bekende modeketens mee, dus begin vroeg met je shopsessie op Oxford Street. Andere grote ketens die korting geven op Black Friday zijn John Lewis, Argos, GAME en Curry’s/PC World.

Tips: zo overleef je Black Friday in het buitenland

Neem een lege koffer mee

Je moet natuurlijk wel genoeg ruimte hebben om alles weer mee terug te nemen, dus travel light en neem zo min mogelijk mee. Check een lege koffer in en doe hier eventueel zelfs een lege kleine trolley in. Zo heb je straks extra veel ruimte om nieuwe spullen mee terug te nemen. Bij veel luchtvaartmaatschappijen mag je gratis een 10 kg. trolley vervoeren als handbagage. Check wel goed of je trolley voldoet aan de toegestane afmetingen, dit verschilt per luchtvaartmaatschappij.

Bestudeer de aanbiedingen

De meeste winkels kondigen kort van tevoren de aanbiedingen aan, zodat je weet wat er te halen valt. Je kunt een sneak preview van aanbiedingen ook online vinden, bijvoorbeeld hier. En natuurlijk kun je je ook inschrijven voor nieuwsbrieven van je favoriete shop, dan ben je zeker helemaal up to date!

Vergelijk prijzen

Heb je de tijd om van tevoren wat onderzoek naar aanbiedingen te doen? Doe dat dan zeker! Het kan altijd goedkoper, dus vergelijk de prijzen van verschillende winkelketens. Ben je van plan electronica te kopen? Vergelijk dan goed de specificaties van het product dat je op het oog hebt bij de verschillende aanbieders, dan weet je zeker dat je geen appels met peren vergelijkt. En last but not least; blijf je in Nederland en ben je op zoek naar een vliegticket voor een fijne prijs? Vergelijk dan op Black Friday ook eens de ticketprijzen naar je favoriete bestemming; grote kans dat ook veel airlines en reisorganisaties een leuke stunt hebben dus wie weet, scoor je een mooie trip.

Wat zijn de beste stoelen in het vliegtuig?

Maak een lijstje

Op Black Friday moet je doelgericht te werk gaan, maak daarom van tevoren een plan. Dat is de beste manier om de hectiek te overleven én het voorkomt impulsaankopen. Ben je van plan ook kerstcadeaus te shoppen? Zorg dan dat je de verlanglijstjes hebt of in ieder geval weet welke cadeaus je wilt kopen.

Coupons!

Amerikanen zijn groot fan van coupons. Deze staan in kranten en folders, maar zeker tijdens Black Friday kun je in grote winkelcentra vaak ook een kortingsboekje krijgen bij de informatiebalie. En natuurlijk kun je coupons ook online vinden!

Zet de wekker

De meeste winkels hebben tijdens Black Friday verruimde openingstijden en sommigen gaan zelfs om drie uur ’s nachts al open. Zorg dat je er als eerste bij bent, zet de wekker en shop till you drop!

Let op stekkers, aansluitingen e.d.

Ga je electronica kopen? Houd er rekening mee dat ze in de Verenigde Staten en Engeland andere stekkers hebben dan in Nederland, doordat er een ander stroomnetwerk is (110 Volt in plaats van 230 Volt). Als je een converter koopt, is dit probleem opgelost. Met zo’n tussenkoppeling kun je je nieuwe iPad, iPhone of laptop aansluiten op het Nederlandse netwerk.

Moet je invoerrechten betalen?

Wil je spullen importeren vanuit de VS, bestudeer dan wel even de regels rondom invoerrechten. Kleding zal niet zo’n probleem zijn, maar met electronica moet je doorgaans een beetje oppassen, de belastingvrije grens hiervoor is 430 euro. Kom je boven deze grens? Dan betaal je 21% invoerbelasting. Tip: koop je electronica en reis je samen met iemand die dit niet doet? Verdeel je aankopen dan in de bagage.

Lukt het je niet dit jaar je shopping-slag te slaan? Zet dan de Black-Friday data voor de komende jaren alvast in je agenda:

Black Friday 2019: 29 november
Black Friday 2020: 27 november
Black Friday 2021: 26 november
Black Friday 2022: 25 november

Happy shopping!!