Wie mij al langer kent weet dat ik al mijn foto’s en video’s schiet met een iPhone. Maar dat de kwaliteit ook goed genoeg zou zijn voor afdrukken in grote tijdschriften, dat wist ik nog niet. En nu staan mijn Penang reisfoto’s (allemaal dus geschoten met mijn iPhone) gewoon in de Marie Claire!

Bonnie, mogen we jouw foto’s van Penang gebruiken voor een reisreportage in Marie Claire?
Ehhh… JAAA!!”

iPhone fotografie Marie Claire

Een primeur voor mij! Fotograferen vind ik superleuk om te doen. Maar echt kaas heb ik er niet van gegeten. Ik weet niet veel over belichting, sluitertijd, diafragma etc. iPhone fotografie is dan ook voor mij ideaal. Het meeste doe ik gewoon op gevoel en dat lijkt dus best goed te werken. Jippie!

iPhone fotografie Penang

iPhone fotografie door de allergrootste magazines ter wereld

Wist je dat… de allergrootste magazines ter wereld allang niet meer al hun covers schieten met giga, fancy camera’s? Nee nee, in veel gevallen volstaat een shoot met niet meer dan een iPhone. Deze Elle cover is bijvoorbeeld gefotografeerd met een iPhone door de Australische fotograaf Georges Antoni.

elle cover shot with iPhone

Ook Time Magazine’s fotograaf Luisa Dörr schiet haar covers met een iPhone. En niet van de minste vrouwen!

time magazine shot with iPhone

En ook deze covers zijn geschoten met een iPhone:

iPhone photography

Fotograferen met de portretfunctie

De bovenstaande covers zijn geschoten met de zgn. portretfunctie. Dit is mogelijk met de iPhone 7 plus, iPhone 8 plus, iPhone X en alle nieuwe modellen, die onlangs in september gelanceerd zijn. De portretfunctie maakt gebruik van de dubbele cameralens van de iPhone, om een prachtig scherptediepte-effect (=‘bokeh’) te creëren. Door de foto te analyseren en het object of de persoon op de voorgrond te herkennen, maakt de iPhone zelfstandig de achterkant van de foto wat wazig. Hierdoor krijg je meer diepte en springt datgene waar jij de nadruk op wilt leggen er extra goed uit.

Deze Libelle fotografeerde ik 2 jaar terug met de portretfunctie op de iPhone 7 plus:

Libelle iPhone 7 plus

Zo gebruik je de iPhone Portretfunctie

  1. Open de Camera-app op de iPhone;
  2. Tik in de onderste balk (boven de sluiterknop) op ‘Portret’;
  3. Volg de instructies op je scherm om een Portretfoto te maken.

Hier lees je 4 handige tips voor iPhone fotografie met de Portretfunctie

Meer iPhone fotografie met mijn nieuwe iPhone XS max

De foto’s voor Marie Claire heb ik gemaakt met mijn “oude” iPhone 8 plus. Maar sinds gister heb ik de gloednieuwe iPhone XS Max!

Apple verbetert bij elke nieuwe iPhone de camera. Bij de iPhone XS, iPhone XS Max spreekt Apple zelfs van een ‘nieuw tijdperk voor fotografie’. Apple introduceerde al bij de iPhone 7 Plus voor het eerst foto’s met bokeh- of diepte-effect. Bij de 2018 iPhones is dit verder verbeterd, met scherpere details op de voorgrond en betere blur van de achtergrond. Ook kun je nu selfies maken met de portretfunctie. Bijzonder is ook dat je het bokeh-effect achteraf kunt aanpassen en dat je zelfs de schertediepte kunt wijzigen.

Wil je meer weten over de verbeteringen op het vlak van iPhone fotografie met de 2018 iPhones? Check dan even deze site.

iPhone fotografie Marie Claire

Ondertussen blijf ik lekker oefenen en wie weet mag ik ook nog wel eens een cover schieten 😉

Fotografeer jij ook het liefst met je iPhone en heb je nog iPhone fotografie tips? Ik lees ze graag!