De Scindapsus Epipremnum, is al een oudje als het gaat om kamerplanten. Niet zo gek ook, hij is makkelijk te verzorgen en wat blijkt: hij heeft ook nog eens luchtzuiverende eigenschappen. Hoe dit werkt, hoe je hem kunt stylen en hoe je de Epipremnum verzorgt? Ik vertel je er hier alles over. 

Nee, zijn naam heeft de Scindapsus Epipremnum niet mee, maar verder is er helemaal niets mis met deze plant. Overigens zijn er verschillende Scindapsus planten, de afbeelding bovenaan dit bericht is bijvoorbeeld van de Scindapsus Pictus.

De bladeren van de Scindapsus Epipremnum zijn prachtig groen en met de juiste verzorging kun je deze plant heel mooi laten hangen. Of klimmen! In de natuur klimt hij tegen andere planten en bomen op, dus thuis doet hij het erg goed tegen een raamwerk of mosstok. Maar de ranken worden net zo blij als ze gewoon naar beneden groeien.

Luchtzuiverende eigenschappen, hoe werkt dat?

De Epipremnum heeft huidmondjes zitten in de bladeren, deze huidmondjes nemen schadelijke gassen op en vervoeren deze door de stengel naar de wortels. Miljarden micro-organismen breken vervolgens deze schadelijke gassen af, welke de plant vervolgens gebruikt als voeding. Bij dit proces komen geen afvalstoffen of schadelijke gassen vrij.

bron

De verzorging van de Scindapsus Epipremnum

In ons strandhuisje had ik in mei een Scindapsus opgehangen. Toen in september het strandhuisje werd weggehaald heb ik de plant mee naar huis genomen. Je kunt zo goed zien hoe hij gegroeid is, in 4 maanden tijd!

  • Plaats hem op een lichte, tochtvrije standplaats. Hij gedijt het beste tussen de 18°C en 25°C en kan niet zo goed tegen temperaturen onder de 15°C.
  • Verdwijnt de print op het blad en wordt het egaal groen? Dan staat de kamerplant op een te donkere plek.
  • De grond moet steeds licht vochtig blijven tussen de gietbeurten. Zorg er daarbij wel voor dat de wortels niet in een laagje water blijven staan, want dat vindt hij niet prettig. In de winter heeft hij wat minder water nodig dan in de zomermaanden.
    Scindapsus Epipremnum inspiratie
  • Een regelmatige sproeibeurt wordt op prijs gesteld, zeker als in de wintermaanden de lucht erg droog is door centrale verwarming in huis. Het zorgt er ook meteen voor dat het blad vrij van stof blijft.
  • Als de luchtvochtigheid juist hoog is en er teveel water gegeven wordt, dan kan de plant gaan druppelen. Wanneer er dan wat minder water wordt gegeven zal het druppelen ook vanzelf weer minderen.

hippe hangplanten

En de prijs?

De Scindapsus Epipremnum is geen dure plant, je hebt hem al voor 9,95. Een groter exemplaar om een mosstok koop je voor 19,95, gewoon bij Bol.com! De foto hierboven is weer van een Scindapsus Pictus, deze zijn wat zeldzamer en gelijk ook een stukje duurder, uiteraard ook afhankelijk van de grootte.