Mijn schoonzoon Jelle – ja ja ik dicht hem hier gewoon even een officiële titel toe, maar dat verdient hij ook wel na het bereiden van mijn avondmaaltje – heeft me daar toch een fantastische zoete aardappelstamppot gemaakt! Ben jij ook dol op zoete aardappelen en benieuwd naar het recept? Lees dan snel verder.

zoete aardappelstamppot

Als Mia uit school komt is het eerste dat zij steevast vraagt: “Wat kan ik eten?” Ik som dan de standaarden op, zoals yoghurt met cruesli en fruit, bruine bolletjes, rijstwafels en een banaan. 9 van de 10 keer komen mijn keuzes er niet doorheen en hoor ik haar even later ritselen in een zak chips of iets anders ongezonds. Maar nu is Jelle er, en Jelle kan koken! Ik zie hem gluren naar mijn zak zoete aardappelen maar verwacht daar verder niet veel van. Maar ik vergis me:

“Mag ik een zoete aardappelstamppot maken?”

Ja natuurlijk mag dat! Verras ons maar. Jelle snijdt, kookt, bakt en stampt en niet veel later staat er een prachtige zoete aardappelenstampot te dampen.

zoete aardappelstamppot

Zoete aardappelen zijn trouwens ontzettend gezond. Ze zitten vol met vitamine C en mangaan, dat botten en bindweefsel gezond en sterk houdt. Je kunt er heerlijke burgers van maken. En deze soep met zoete aardappelen vind ik ook erg lekker:

Jamie’s Peruaanse zoete aardappelsoep

Dit zijn de ingrediënten voor Jelle’s zoete aardappelenstamppot:

  • 1 kilo zoete aardappelen
  • 4 knoflooktenen
  • spekblokjes
  • gesnipperd uitje
  • peper en zout
  • scheutje melk

Jelle's zoete aardappelstamppot

En zo maakt hij de stamppot van zoete aardappelen:

Kook de aardappelen in de schil voor ongeveer 20-30 minuten. Bak de spekjes ondertussen uit. Als de aardappelen gaar zijn giet je ze af en valt de schil er zowat gelijk vanaf. Die gebruik je verder niet voor het recept, maar Jel had geen zin om ze van tevoren te schillen en dit werkt net zo makkelijk (aldus de chefkok himself). Uitje snipperen, knoflook persen. Bij elkaar in de pan doen, scheutje melk erbij en stampen maar. Op smaak brengen met peper en zout.

Tip van Jelle: wat bieslook is erbij is erg lekker en ook gelijk leuk voor de kleur. Ik had dat alleen niet in huis, maar wat mij betreft is de smaak er niet minder om. Bij ons gaat de pan leeg hoor! Eet smakelijk 🙂

Jelle's zoete aardappelstamppot

Serviescredits: kom (zwart), pan (mist grey), peper- en zoutmolen zijn allen van Le Creuset.