burger van zoete aardappel

Kook jij er al mee, met de zoete aardappel? De zoete aardappel blijkt alleen helemaal geen aardappel te zijn maar een knolsoort! En dus is het officieel een groentesoort met als bijkomend voordeel: hij barst van de fijne gezondheidsvoordelen… 

Opeens was hij daar een paar jaar geleden: de zoete aardappel. De schappen in de supermarkten lagen er plotseling vol mee en het web werd overspoeld met lekkere recepten met deze aardappel. De smaak is zoetig en lijkt eigenlijk niet eens echt op echte aardappel, maar eerder op wortel.

Waarom zoete aardappel zo gezond is:

 • Zoete aardappel is een bron van bètacaroteen, een antioxidant die in je lichaam omgezet wordt naar vitamine A. Vitamine A is onder andere goed voor de huid en voor de ogen. Naast bètacaroteen, bevat zoete aardappel vitamine C, verschillende B-vitamines en onder andere de mineralen calcium, magnesium en kalium.
 • Zoete aardappelen kunnen helpen de bloeddruk te verlagen dankzij het mineraal kalium dat ze bevatten.
 • Je kunt zoete aardappel gebruiken om af te vallen dankzij de vezels en complexe koolhydraten die zoete aardappel bevat, waardoor je langer een vol gevoel blijft houden. Daar komt bij, de zoete aardappel heeft minder calorieën dan een gewone aardappel.
 • Wist je dat het eten van zoete aardappel een piek in de bloedsuikerspiegel helpt voorkomen, dankzij de vezels en lage glycemische index. Dat is dus goed nieuws voor mensen met suikerziekte (diabetes type 2), of mensen die willen en moeten minderen met hun suiker-inname.

Van oorsprong komt de zoete aardappel uit Mexico, maar inmiddels staat hij internationaal bekend om zijn heerlijke smaak en wordt hij in allerlei wereldkeukens gebruikt. Je kunt deze veelzijdige groente bakken, stoven, grillen, wokken én koken. Ook lekker: deze burger van zoete aardappel met tuinerwtjes!

burger van zoete aardappel

Recept: burger van zoete aardappel

Benodigdheden voor 4 burgers:

 • 1 grote zoete aardappel
 • een kopje diepvrieserwten
 • een gesnipperd lente-uitje
 • een geperst teentje knoflook
 • 5 eetlepels kikkererwtenmeel
 • 2 eieren
 • peper en zout
 • olie om in te bakken (ik gebruik een flinke schep kokosolie)

Bereidingswijze van de burger van zoete aardappel:

 1. Begin met het koken van de zoete aardappel. De snelste manier om dit te doen is in de magnetron. Prik de huid van de aardappel in met een vork. Wikkel hem in een papieren doekje en doe hem op de hoogste stand in de magnetron voor ongeveer 5 minuten. Als deze voorbij zijn knijp je even in de aardappel om te voelen of deze zacht genoeg is. Schep vervolgens het vruchtvlees eruit en doe dit in een grote kom.
 2. Meng vervolgens alle ingrediënten en zorg ervoor dat het een min of meer glad mengsel wordt.
 3. Dek de kom af en laat het mengel 30 minuten rusten in de koelkast.
 4. Voeg na 30 minuten genoeg olie in een diepe koekenpan om de bodem volledig te bedekken. De burgers ga je dus eigenlijk min of meer frituren.
 5. Verhit de olie goed en schep ongeveer 2-3 eetlepels van het aardappelmengsel  per burger in de pan. Met een spatel vorm je er vervolgens burgers van.
 6. Bak deze aan elke zijde ongeveer 3 a 4 minuten tot ze goudbruin zijn.  Na het bakken leg je ze even op een papieren keukendoekje.

burger van zoete aardappel

 

Tip: serveer met een dip van yoghurt, mayonaise en koriander!

Note: voor dit recept heb ik me laten inspireren door budgetbites. Zij gebruikt maismeel en maiskorrels ipv kikkererwtenmeel en tuinerwtjes. Haar site staat boordevol lekkere bordjes eten die je maakt in een handomdraai voor weinig geld. Haar burgers zien er trouwens ook iets mooier uit 😉

Met mais of met erwtjes, ik vind ze heerlijk!
burger van zoete aardappel