Het Vrijheidsbeeld - OHIMPThe city that never sleeps. The Big Apple. The Empire City. NY. NYC of gewoon New York.  Het maakt niet uit hoe je deze stad noemt, maar hij (of is het een zij?) is en blijft fantastisch. In deze blog wil ik je meenemen naar een bijzondere plek: The Crown. “Huh waar?”, hoor ik je denken… Ik bedoel bovenin de kroon van het Vrijheidsbeeld!! “Kun je daar in dan?” Jazeker! Ik ga je voor….

Mijn naam is Saskia Smulders en ik ben sinds kort gastblogger op OHIMP! Meer over mij lees je hier. Maar nu ga ik je eerst vertellen over hoe leuk het is om het Vrijheidsbeeld te bezoeken.

Onlangs ging ik samen met een vriendin naar New York, om te genieten van alle aspecten die deze stad zo gaaf maken. En om te fotograferen natuurlijk.

Vrijheidsbeeld New York - OHIMP

Even een stukje geschiedenis over het Vrijheidsbeeld.

Het beeld staat -zoals de naam al zegt – symbool voor de vrijheid, een van de kernwaarden van de Verenigde Staten. Door de plek van het beeld geldt ze bovendien als een teken van verwelkoming voor iedereen: terugkerende Amerikanen, gasten en immigranten. Het beeld was in 1884 een geschenk van de Fransen ter ere van het eeuwfeest van de Onafhankelijkheidsverklaring en ook als teken van vriendschap.

Wist je trouwens dat:

  • De stalen constructie van het Vrijheidsbeeld door niemand minder dan Gustave Eiffel is gebouwd? Die ken je natuurlijk al als maker van de Eiffeltoren.
  • In de Jardin du Luxembourg in Parijs zich het originele Vrijheidsbeeld bevindt? Deze stamt uit 1870 en is gebouwd door Frédéric Bartholdi, een Frans ontwerper en beeldhouwer. Deze kleine variant is gebruikt als basis voor de grote zus in New York. De moeder van Bartholdi zou model hebben gestaan.
  • Het beeld zelf 46 meter hoog is en met de sokkel meegerekend 93 meter hoog? Dat betekent een gewicht van ruim 225 ton.

bouw van het Vrijheidsbeeld

De crown was sinds de aanslagen van 2001 gesloten maar sinds een tijdje kun je er weer in! In de kroon zitten 25 ramen, die de stralen symboliseren die vanuit de hemel over de aarde schijnen. De 7 punten in de kroon representeren zowel de 7 continenten, als de 7 wereldzeeën. Op de plaquette die het beeld draagt staat in Romeinse cijfers:  4 juli 1776  (de datum van de onafhankelijkheidsverklaring).

Strenge veiligheidsmaatregelen

Vanaf Battery Park pakken we de boot naar het eiland waarop “ze” staat. Opvallend, maar ook geruststellend, waren de enorm strenge veiligheidsmaatregelen. Toen we die getrotseerd hadden voer de boot richting het Liberty Island. 

We hadden die dag een beetje pech, want het was behoorlijk mistig. Gelukkig werd dit minder toen we aanmeerden en koers zetten richting de souvenirwinkel die –heel slim- meteen ook de entree vormde.

varen naar het Vrijheidsbeeld - OHIMP
Daar moesten we ons formeren in twee rijen: eentje voor de Crown en eentje voor de Pedestal. Met een lichte vorm van trots sloten we achteraan in de rij van de Crown aan. Daar werd er opnieuw gecontroleerd (let op: je mag bijna niets naar boven meenemen, je spullen kun je in een locker opbergen). Toen was het eindelijk zover….

Uh…hoeveel treden?

354!! Een hele smalle wenteltrap leidde ons naar boven. De klim viel me overigens reuze mee, want je kunt om je heen kijken en het is natuurlijk fantastisch om je te beseffen dat je aan de binnenkant van het Vrijheidsbeeld bent!

binnenkant Vrijheidsbeeld - OHIMP

En dan sta je ineens in een hele kleine ruimte door een van de raampjes naar buiten te kijken. Wat een geweldige ervaring! Even snel een paar kiekjes maken en dan weer naar beneden, want achter ons staan ze met smart te wachten om ook een paar foto’s te maken. Dus hup, weer die 354 treden omlaag…..

binnenkant Vrijheidsbeeld - OHIMP

Super gave ervaring

Eenmaal weer buiten zijn we natuurlijk ook nog even om het beeld heen gelopen om de nodige foto’s te maken. Wat gaaf om je te realiseren dat je bij een van de bekendste plekken op aarde staat. En wat is de Skyline van New York prachtig vanaf dit punt?! Alleen jammer dat die mist weer komt opzetten…

Skyline van New York

Next stop: Ellis Island

Na het bezoek aan het Liberty Island vaart de boot door naar Ellis Island; de plek waar immigranten in het verleden aankwamen. Op Ellis Island moesten ze zich eerst registeren waarna ze “doorgelaten” werden richting het vaste land. Dit eiland bezoeken is zeker de moeite waard!

Wil jij ook het Vrijheidsbeeld bezoeken?

Wees dan slim en koop je kaartjes van tevoren online. In drukke periodes zijn de kaartjes al een half jaar van tevoren uitverkocht! Wil je niet de crown in, maar wel de sokkel bezoeken? Dat kan met de zgn. pedestal tickets

Het Vrijheidsbeeld bezoeken en beklimmen? We did it! En ik kan het je echt aanraden.

Vrijheidsbeeld bezoeken - OHIMP