Geen gedoe met schaamte voor het witte winterlijf, maar direct een bruin velletje… wie wil dat nou niet? Met spray tan – het binnen 10 minuten bruin laten “nevelen” van je huid – kan het. Maar hoe werkt spray tan eigenlijk? Ik probeerde het en in deze blog lees je wat ik er van vind.

Het is gewoon een feit, met een bruin kleurtje staat de bikini (of badpak) stukken beter. Maar aan het begin van je strandvakantie ben je vaak nog helemaal wit. En toch wil je er het liefst gelijk goed uitzien. Althans, zo werkt het bij mij. Over spray tan had ik al veel gehoord, maar of het iets voor mij zou zijn. Daar word je toch helemaal oranje van? De enige manier om erachter te komen, is om het te proberen. En dus trok ik de stoute schoenen aan.

Wat is spray tan

Ik ben compleet blue als het om spray tanning gaat. Hoe werkt spray tan? Op verschillende sites lees ik het volgende:

  • Spray tanning is de meest effectieve en veilige bruin-zonder-zon behandeling. Het grote voordeel is dat de huid direct en overal een gezonde, bruine look krijgt. Het is het ideale alternatief voor de zonnebank.
  • Die mooie bruine kleur wordt veroorzaakt door Dihydroxyacetone (DHA). DHA is een stof afkomstig uit suikerbieten of suikerriet en kan ervoor zorgen dat de dode cellen van de bovenste laag van de epidermis (opperhuid) bruin verkleuren.
  • De behandeling is absoluut veilig en heeft geen bijwerkingen.  De tanning-lotion is goedgekeurd door de FDA (federale keuringsdienst van voedsel, geneesmiddelen, cosmetica en medische apparaten).
  • Spray tanning heeft ongeveer 5 uur nodig om zich helemaal te ontwikkelen tot maximale kleursterkte.  Baden, douchen, zwemmen en sporten moeten tijdens deze periode vermeden worden.
  • Het bruine kleurtje blijft ongeveer 5 à 7 dagen zichtbaar, daarna zal het geleidelijk en egaal vervagen of moet de behandeling desgewenst herhaald worden.

Ik doe het! Op naar de spray tan salon

Ik ga naar een salon in Heemstede, die belooft al 15 jaar ervaring te hebben op het gebied van “bruin-zonder-zon”. Ik draag wijde zwarte kleding, want na de behandeling kan het spul nog oranje-achtig afgeven. Mijn vel heb ik de dag ervoor gescrubd zodat de spray tan extra goed gaat pakken. Meer voorschriften lees je hier, mocht je interesse hebben. Ik word naar een ruimte geleid waar de muren wit zijn en een apparaat op de grond staat dat veel weg heeft van een spuitapparaat waar schilders de muren wit mee spuiten. Niet eens een hele gekke vergelijking. als je bedenkt dat met de apparaat de schoonheidsspecialiste zometeen mijn huid bruin gaat verven.

hoe werkt spray tan

Ik kleed me uit, tot op mijn string en krijg een haarkapje op. Ja het is even gek hoor, daar zo in m’n blote tietsia’s voor die dame te staan. Maar ze stelt me al snel gerust door te vertellen over haar jarenlange ervaring in de zorg, dat geen lichaam haar te gek is en dat ze dagelijks wel 10 mensen behandelt.

Vervolgens instrueert ze me verschillende poses aan te nemen (gewoon rechtop staand) en benevelt ze met het apparaat mijn hele lichaam, ook mijn gezicht. Dit duurt zo een 10 minuten en de nevel voelt een beetje koud aan. Het stinkt verder niet en na de behandeling plakt het een beetje en mag ik nog een paar minuten wachten alvorens mijn kleding weer aan te trekken.

Zie je het verschil?! VET bruin he!

spray tan verschil

Maar, ik zie ook flink wat vlekken (en nee, dan bedoel ik niet mijn tattoos ;-)). Vooral op plekken waar de huid wat rimpeliger is meer op elkaar zit. En als ik de volgende ochtend wakker word lijken die vlekken alleen maar erger.

vlekken door spray tan

Een douchebeurt doet wonderen en spoelt al het overtollige oranje van mijn huid.

Het is wel even schrikken hoor, onder de douche. De eerste paar seconden kleurt het water diep oranje. Daar gaat mijn bruine huidje! Maar nee hoor, na het douchen ben ik juist egaal bruin en zijn de rare kleurverschillen verdwenen.

Spray tan blunder

Niet voor niets wordt er geadviseerd om binnen 6 uur na de behandeling niet te sporten en overmatig transpireren te vermijden. Kijk wat dit meisje overkwam, toen ze door ruzie met haar vriendje een huilbui kreeg, na haar spray tan behandeling:

spray tan blunder

Is spray tan ook geschikt voor tieners?

Toen ik deze vraag stelde aan de schoonheidsspecialiste antwoordde ze volmondig met “JA”. Spray tan blijkt bij uitstek geschikt voor tieners die bijv. voor een feestje een bruine kleur willen hebben. De zonnebank is sowieso geen optie voor tieners, dat mag pas vanaf 18 jaar.

Of ik vaker ga spray tannen?

Jazeker! Ik vind het een ideale oplossing om een zonvakantie gebruind te starten. Mia en ik hebben een heerlijke vakantie op Curacao in het vooruitzicht. Hoe lekker om daar gelijk al met een gebruinde huid te beginnen!

Is spray tan ook iets voor jou? Ik ben benieuwd naar je reactie.